Android 13 – download beschikbaar voor de eerste smartphones

Redactie
0

Google biedt de Android 13 download aan voor zijn Pixel-smartphones vanaf de vierde generatie. Andere fabrikanten zoals Samsung en OnePlus zijn van plan later in het jaar te volgen. Lees meer over de Android 13 release en wat de update te bieden heeft.

Google heeft de nieuwste versie van zijn smartphone-besturingssysteem Android uitgebracht. De Android 13 download is nu beschikbaar voor Googles eigen Pixel-smartphones, vanaf de Pixel 4.

De Android 13 update zal ook voor andere smartphones verschijnen, vooral voor de duurdere modellen van verschillende fabrikanten. Wat mis je als jouw smartphone geen Android 13 krijgt?

Android 13 – kleine aanpassingen qua design

In Android 13 gaat Google verder met het herontwerp van de ‘Material You’ interface die met de voorganger werd geïntroduceerd. “Material You” betekent dat pictogrammen en menu’s zich aanpassen aan een individueel kleurenschema dat bijvoorbeeld is afgeleid van de gekozen achtergrondafbeelding.

Het vergrendelscherm krijgt een iets aangepast design, met meer ruimte voor binnengekomen meldingen en bijvoorbeeld de mogelijkheid direct een qr-code te scannen. Ook moeten pictogrammen van apps zich beter aanpassen aan het thema op de smartphone.

Android 13 pictogrammen aangepast aan thema en donkere modus

Met Material You past Android 13 pictogrammen aan de achtergrondafbeelding en de nachtmodus aan. (bron: Google)

Meer privacy en controle in Android

De nieuwe versie introduceert een aantal gebruiksvriendelijke regels voor toestemmingen in Android:

  • Je hoeft niet langer je hele mediabibliotheek met apps te delen, maar kunt nu rechten toekennen voor afzonderlijke foto’s en video’s.
  • Apps die meldingen willen activeren, moeten nu vooraf toestemming vragen. Daardoor worden gebruikers niet zo snel overstelpt door de opdringerige notificaties die sommige apps (zoals gratis games) sturen.
  • Android 13 biedt meer bescherming voor mogelijk gevoelige gegevens op het klembord en verwijdert e-mailadressen, telefoonnummers, creditcardnummers of inloggegevens na een tijdje uit de geschiedenis.

Apps van buiten de Play Store zijn gedownload, krijgen standaard geen toegang tot de toegankelijkheidsopties. Die kunnen worden misbruikt om bijvoorbeeld wat je typt mee te lezen of andere inhoud over de eigenlijke scherminhoud heen te leggen. Android malware maakt vaak gebruik van deze opties.

Diverse (kleine) verbeteringen

Er zijn nog talloze andere (kleine) verbeteringen in Android 13.

Zo wil Google met Android 13 ook drempels verlagen voor gebruikers met een handicap:

  • Een nieuwe toegankelijkheidslezer is bedoeld om mensen met een verminderd gezichtsvermogen te helpen lange teksten op het scherm te lezen.
  • De app Lookout kan nu ook foto’s evalueren.
  • In TalkBack is de ondersteuning voor brailleleesregels verbeterd.

Verder zijn er onder andere verbeteringen in hoe de nachtmodus werkt, is multitasken verbeterd, kun je voor specifieke apps andere talen instellen, worden spatial audio en BLE Audio ondersteund, is het mogelijk de helderheid van de zaklamp te regelen, en wordt de integratie met Chromebooks verder verbeterd.

Android 13 Chromebok integratie

Android 13 beschikbaarheid

Andere fabrikanten zoals Motorola, Samsung, OnePlus en Xiaomi willen dit jaar volgen met Android 13-updates. Over het algemeen zullen recente (en iets oudere) toptoestellen de update krijgen en duurdere recente middenklassers.

Veiligheidsupdates kunnen fabrikanten onafhankelijk van Android-updates aanbieden. Samsung biedt tegenwoordig op een reeks smartphones drie grote Android-updates en vier jaar veiligheidsupdates.

Android update beschikbaar

De opensource versie (AOSP) van Android 13 is ook officieel beschikbaar, waardoor makers van custom ROM’s zoals Lineage OS en /e/ ermee aan de slag kunnen.

Als je wilt weten of jouw smartphone Android 13 krijgt, kun je het beste de website van je smartphone-fabrikant raadplegen voor het laatste nieuwe over Android-updates of op de ondersteuningspagina bij jouw model smartphone kijken. De Android-update wordt vaak uitgerold samen met een update van de eigen interface van de fabrikant (zoals One UI van Samsung of MIUI van Xiaomi).

Lees meer over Android en alternatieven in c't 08-09/2024

Deel dit artikel

Lees ook

Verrijk je IT-kennis met elke editie van c’t magazine dankzij deze aanbieding

Met c’t krijg je onafhankelijke IT-informatie om je kennis up-to-date te houden en je er verder in te verdiepen. We geven je inzicht in nieuwe ontwikk...

Hackers misbruiken o.a. Hyper-V beveiligingslekken in Windows

Momenteel maken hackers gebruik van twee beveiligingslekken in verschillende versies van Windows en Windows Server. Daarnaast zijn nog twee andere kwe...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er