AMD lanceert Ryzen 3000C-processors voor Chromebooks

Daniel Dupré
0

AMD heeft zijn aanbod van mobiele processors uitgebreid met modellen die speciaal ontworpen zijn voor Chromebooks.

(Bron: AMD)

Het bedrijf heeft aan zijn relatief laag presterende low-power (en nog steeds beschikbare) A4- en A6-modellen twee Athlon- en drie Ryzen-cpu’s toegevoegd. Deze laatste behoren niet tot de huidige Ryzen 4000-generatie met Zen 2-technologie, maar komen zijn gebaseerd op de voorgaande 3000-serie. Dat betekent dat er dus maximaal vier Zen/Zen+-kernen zijn en dat bij het fabricageproces 12- en 14-nanometerstructuren zijn toegepast.

De verschillen met de bekende Ryzen 3000-modellen zitten alleen in de naam: de Ryzen 7 3700C heeft dezelfde technische gegevens als de oude bekende Ryzen 7 3700U. Volgens AMD is de ‘C’ die aan de naam is toegevoegd bedoeld om kopers te helpen bij het vinden van cpu-modellen die bedoeld zijn voor Chromebooks.

Chromebook-cpus van AMD

Overzicht van de nieuwe Chromebook-cpu’s van AMD. (Bron: AMD)

AMD hoopt dat de C-Ryzens in toekomst ook in hoogwaardige Chromebooks gebruikt zullen worden. Die zullen met een C-Ryzen goed bruikbaar zijn voor gamen of (thuis)werken. Als gevolg van de corona- en homeschooling-gerelateerde laptop-boom zijn er al aardig wat A4- en A6-cpu’s over de toonbank gegaan: AMD zegt dat het marktaandeel voor Chromebooks van ongeveer 5 procent naar meer dan 20 procent is gestegen.

De vijf nieuwe 3000C-cpu’s zouden voor het einde van dit jaar in Chromebooks van Asus, HP en Lenovo verschijnen. AMD heeft onlangs ook speciale instap-processors voor studentenlaptops uitgebracht, bedoeld voor de zogenaamde ‘Education’-markt. Daarom hebben zowel de Athlon Silver 3050e als de AMD 3020e en AMD 3015e een ‘e’ in hun typeaanduiding.

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws en de nieuwste online-artikelen? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

(Florian Müssig/Daniel Dupré)

Meer processor nieuws lees je in c't 12/2023

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Pak jouw magazine moment met c’t

Kies voor c’t en blijf op de hoogte van de nieuwste IT-ontwikkelingen. Ontdek diepgaande artikelen over onderwerpen die jou interesseren en laat je ui...

Vingerafdrukscanner van Windows-laptops kwetsbaar voor omzeiling

Onderzoekers hebben ontdekt dat sommige vingerafdrukscanners op Windows laptops onveilig zijn gebleken. Ze slaagden erin de authenticatie van de vinge...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er