AMD lanceert Ryzen 3000C-processors voor Chromebooks

Daniel Dupré
0

AMD heeft zijn aanbod van mobiele processors uitgebreid met modellen die speciaal ontworpen zijn voor Chromebooks.

(Bron: AMD)

Het bedrijf heeft aan zijn relatief laag presterende low-power (en nog steeds beschikbare) A4- en A6-modellen twee Athlon- en drie Ryzen-cpu’s toegevoegd. Deze laatste behoren niet tot de huidige Ryzen 4000-generatie met Zen 2-technologie, maar komen zijn gebaseerd op de voorgaande 3000-serie. Dat betekent dat er dus maximaal vier Zen/Zen+-kernen zijn en dat bij het fabricageproces 12- en 14-nanometerstructuren zijn toegepast.

De verschillen met de bekende Ryzen 3000-modellen zitten alleen in de naam: de Ryzen 7 3700C heeft dezelfde technische gegevens als de oude bekende Ryzen 7 3700U. Volgens AMD is de ‘C’ die aan de naam is toegevoegd bedoeld om kopers te helpen bij het vinden van cpu-modellen die bedoeld zijn voor Chromebooks.

Chromebook-cpus van AMD

Overzicht van de nieuwe Chromebook-cpu’s van AMD. (Bron: AMD)

AMD hoopt dat de C-Ryzens in toekomst ook in hoogwaardige Chromebooks gebruikt zullen worden. Die zullen met een C-Ryzen goed bruikbaar zijn voor gamen of (thuis)werken. Als gevolg van de corona- en homeschooling-gerelateerde laptop-boom zijn er al aardig wat A4- en A6-cpu’s over de toonbank gegaan: AMD zegt dat het marktaandeel voor Chromebooks van ongeveer 5 procent naar meer dan 20 procent is gestegen.

De vijf nieuwe 3000C-cpu’s zouden voor het einde van dit jaar in Chromebooks van Asus, HP en Lenovo verschijnen. AMD heeft onlangs ook speciale instap-processors voor studentenlaptops uitgebracht, bedoeld voor de zogenaamde ‘Education’-markt. Daarom hebben zowel de Athlon Silver 3050e als de AMD 3020e en AMD 3015e een ‘e’ in hun typeaanduiding.

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws en de nieuwste online-artikelen? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief:

 

(Florian Müssig/Daniel Dupré)

Meer processor nieuws lees je in c't magazine 8-9/2022

Deel dit artikel

Lees ook

Apple M1 versus AMD en Intel – c’t magazine 8-9/2022 staat voor je klaar

C't magazine 8-9/2021 staat voor je klaar, met o.a. Apple M1 versus AMD en Intel, en Raspberry Pi-projecten. Bestel deze editie nu met gratis verzendi...

Nieuwe ARM-servers met Ampere-chips

Hetzner Online heeft zojuist twee nieuwe dedicated servers gelanceerd met een Ampere ARM-gebaseerde Cloud Native Processor.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er