Webpagina screenshot maken – zo leg je de hele webpagina vast

Noud van Kruysbergen
2

Wil je een webpagina screenshot maken en daarbij de hele webpagina vastleggen? Als je niet alleen het deel van de webpagina dat je ziet wilt vastleggen, maar de hele scrollende pagina, kan dat via ingebouwde functies. Zo doe je dat in Chrome, Firefox en andere browsers.

Een webpagina screenshot maken kan handig zijn om bijvoorbeeld een bestelbevestiging of ingevuld formulier vast te leggen of gewoon een lange webpagina. Het is vooral handig als snelle manier om iets vast te leggen, zonder dat je daar extra software voor moet installeren.

De normale methode om een screenshot te maken in Windows 11 of in Windows 10 een schermafbeelding vast te leggen, bewaart alleen het deel van de webpagina dat je op het scherm ziet. Met de volgende methode kun je een hele (lange) pagina vastleggen, ook alles waar je de pagina voor zou moeten scrollen.

webpagina screenshot maken van hele pagina versus zichtbaar gedeelte

Links een normaal screenshot, rechts een hele webpagina screenshot (scrollshot).

Webpagina screenshot maken in Chrome

Bij gewone browsers zoals Chrome kunnen volledige webpagina’s vastgelegd worden (soms ook scrollshot genoemd) zonder een extra hulpmiddel. Om zo’n afbeelding te maken, moet je eerst zorgen dat de pagina volledig geladen is. Scroll daarvoor omlaag naar de onderkant van de pagina en dan weer naar boven. Vervolgens:

  1. Druk op de toets F12 om de ontwikkelaarsopties te openen.
  2. Verbreed het browservenster zo nodig zodat het ontwikkelaarsgedeelte geen inhoud bedekt. Versleep daarvoor de scheidingslijn.
    pagina breder maken als ontwikkelaarstools zichtbaar zijn
  3. Druk op de toetsencombinatie Ctrl+Shift+P.
  4. Typ ‘screenshot’ en klik op ‘Capture full size screenshot’.
    webpagina screenshot maken

Enkele ogenblikken later bewaart de browser de schermafbeelding in de downloadmap. Dit werkt voor alle desktop-versies van Chrome, of je nu Windows, macOS of Linux gebruikt.


Ontvang gratis informatie en tips over internet en browsers, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Screenshot van webpagina in andere Chrome / Chromium browsers

Er zijn veel browsers die zijn gebaseerd op Chromium, de opensource browser waar ook Chrome op is gebaseerd. Ook in die browsers kun je een hele webpagina screenshot maken met de stappen hierboven.

Gebruik je dus Brave, Vivaldi of bijvoorbeeld de nieuwste versie van Microsoft Edge, dan kun je dezelfde methode gebruiken als hierboven om een webpagina screenshot te maken.

Sneller webpagina screenshot maken met extensies

Voordeel van bovenstaande methode is dat je niets hoeft te installeren. Als je het sneller of makkelijk wilt maken, kun je een extensie zoals GoFullPage installeren.

Die voegt een knop toe aan de werkbalk waarop je kunt klikken voor een scrollshot. Je moet zo’n extensie wel sitegegevens laten lezen.

Schermafbeelding maken van webpagina in Firefox

Mozilla bespaart je de omweg via de ontwikkelaarsopties. Vanaf Firefox 94 is de screenshot-tool standaard aanwezig, maar verborgen. Klik daarom eerst met de rechtermuisknop in een vrij gedeelte van de pictogrammenbalk of de tabbladenbalk en vervolgens op ‘Werkbalk aanpassen’. Sleep de Schermafbeelding-functie naar de werkbalk.

Firefox schermafbeelding maken

Vervolgens kun je eenvoudigweg op die knop klikken en met één klik ‘Volledige pagina opslaan’.

Screenshot maken in Windows

Wil je een screenshot maken van iets anders dan een webpagina in Windows? Hier vind je meer informatie:

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 4, 2022, pagina 108, van Jan Schüßler en Noud van Kruysbergen)

Lees meer tips voor internet en browsers in c't magazine 4/2023

Meer over

Websites

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Chat GPT werkt niet? Zo omzeil je dat Chat GPT niet bereikbaar is!

Wilde je graag Chat GPT gebruiken maar kreeg je de melding 'Chat GPT is at capacity right now'? Het kan vervelend zijn om te horen dat Chat GPT niet w...

Windows microfoon volume verandert automatisch? Zo los je dit op!

Het kan behoorlijk frustrerend zijn wanneer het microfoon volume automatisch verandert in Windows 10 en Windows 11. In deze hotline geven we je twee o...

2 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
oldwizzy
Lezer
oldwizzy

Waarom zo moeilijk, er is een veel handiger middel.

Binnen Win 10 is er een heel handig programma en dat heet heel simpel KNIP, heel gemakkelijk op te vragen via het zoekvenster (tennisracket) en dan KNIP in te voeren en je kunt er van alles mee doen.

Marco den Teuling
Admin
Marco den Teuling

Windows 10 heeft het ‘Knipprogramma’ aan boord, die link staat onder het artikel.
Knipprogramma legt alleen het zichtbare deel van een webpagina vast, om de hele webpagina vast te leggen kun je de methode hierboven gebruiken.