Zo maak je snel en gemakkelijk een screenshot van een hele webpagina

Elwin Hodžić
0

Wil je een volledige webpagina vastleggen door een screenshot te maken? Ingebouwde functies in browsers zoals Chrome en Firefox maken dit mogelijk, zodat je niet alleen het zichtbare deel, maar de hele scrollende pagina kunt vastleggen.

Een webpagina screenshot is handig om bijvoorbeeld een bestelbevestiging of ingevuld formulier vast te leggen, evenals lange webpagina’s. Het biedt een snelle manier om uitgebreide content vast te leggen zonder extra software te hoeven installeren. Normaal gesproken bewaart de standaardmethode om een screenshot te maken in Windows 11 of in Windows 10 een schermafbeelding vast te leggen alleen het zichtbare deel van de webpagina. Met de methode in dit artikel kun je echter de hele lange pagina vastleggen, inclusief de inhoud die je zou moeten scrollen, zoals getoond in de onderstaande screenshot.

Zo maak je snel en gemakkelijk een screenshot van een hele webpagina


Webpagina screenshot maken in Chrome

Bij gewone browsers zoals Chrome kunnen volledige webpagina’s vastgelegd worden (soms ook scrollshot genoemd) zonder een extra hulpmiddel. Om zo’n afbeelding te maken, moet je eerst zorgen dat de pagina volledig geladen is. Scroll daarvoor omlaag naar de onderkant van de pagina en dan weer naar boven. Vervolgens:

  1. Druk op de toets F12 om de ontwikkelaarsopties te openen.
  2. Verbreed het browservenster zo nodig zodat het ontwikkelaarsgedeelte geen inhoud bedekt. Versleep daarvoor de scheidingslijn.
    pagina breder maken als ontwikkelaarstools zichtbaar zijn
  3. Druk op de toetsencombinatie Ctrl+Shift+P.
  4. Typ ‘screenshot’ en klik op ‘Capture full size screenshot’.
    webpagina screenshot maken

Enkele ogenblikken later bewaart de browser de schermafbeelding in de downloadmap. Dit werkt voor alle desktop-versies van Chrome, of je nu Windows, macOS of Linux gebruikt.


Gratis informatie en tips over internet en browsers ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Screenshot van webpagina in andere Chromium browsers

Er zijn veel browsers die zijn gebaseerd op Chromium, de opensource browser waar ook Chrome op is gebaseerd. Ook in die browsers kun je een hele webpagina screenshot maken met de stappen hierboven.

Gebruik je dus Brave, Vivaldi of bijvoorbeeld de nieuwste versie van Microsoft Edge, dan kun je dezelfde methode gebruiken als hierboven om een webpagina screenshot te maken.

Sneller webpagina screenshot maken met extensies

Voordeel van bovenstaande methode is dat je niets hoeft te installeren. Als je het sneller of makkelijk wilt maken, kun je een extensie zoals GoFullPage installeren.

Die voegt een knop toe aan de werkbalk waarop je kunt klikken voor een scrollshot. Je moet zo’n extensie wel sitegegevens laten lezen.

Schermafbeelding maken van webpagina in Firefox

Mozilla bespaart je de omweg via de ontwikkelaarsopties. Vanaf Firefox 94 is de screenshot-tool standaard aanwezig, maar verborgen. Klik daarom eerst met de rechtermuisknop in een vrij gedeelte van de pictogrammenbalk of de tabbladenbalk en vervolgens op ‘Werkbalk aanpassen’. Sleep de Schermafbeelding-functie naar de werkbalk.

Firefox schermafbeelding maken

Vervolgens kun je eenvoudigweg op die knop klikken en met één klik ‘Volledige pagina opslaan’.

Screenshot maken in Windows

Wil je een screenshot maken van iets anders dan een webpagina in Windows? Hier vind je meer informatie:


Gratis informatie en tips over internet en browsers ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Meer over

Websites

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Dit is waarom je niet je ssd moet defragmenteren

Als het gaat om de algemene snelheid van pc's, zijn solid-state schijven, ofwel ssd's, wellicht een van de meest cruciale componenten. Over het algeme...

Wat is een normale cpu temperatuur voor mijn pc en/of laptop?

De central processing unit, oftewel de cpu, is praktisch het hart van de pc. De cpu fungeert als de centrale verwerkingseenheid die diverse gegevens v...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er