De diepste wens van stalkers en (ex-)partners gaat in vervulling: totaalpakketten met spyware en cloud-services maken het mogelijk locatiegegevens, chats, foto’s, gesprekken en nog veel meer op de voet te volgen. Het gebruik van FlexiSpy, mSpy en dergelijke is verboden, maar daar malen de meeste mensen niet om. We leggen bloot hoe smartphone spionage-apps te werk gaan.
Als er jaloezie in het spel is, schuiven de achterdochtige partners soms alle morele bezwaren opzij. Dan worden laden doorgespit, vrienden stiekem ondervraagd en zelfs detectives
ingeschakeld. Als men twijfels heeft over de trouw van partner, zorgt argwaan ervoor dat de privacy van die partner met voeten getreden wordt. Primaire emoties verdringen het verstand.
Update: behalve de hier besproken software kan ook een Apple AirTag makkelijk voor stalking misbruikt worden.
Die emoties zijn dan ook het doelwit van de dubieuze aanbieders van spionage-apps voor smartphones – en blijkbaar met veel succes. Als je verantwoordelijk bent voor een kind of een werknemer moet managen, dan “You Have A Duty To Know”, aldus de slogan van de Thaise app-maker Vervata, die daarmee reclame maakt voor zijn gebruikersvriendelijke trojan-set FlexiSpy. Na het overmaken van bijna 200 dollar voor de Extreme-versie kun je gedurende drie maanden ongemerkt alle conversaties, locaties en het gedrag van de gebruiker van een smartphone vanaf alle browsers bijhouden, inclusief audiostreams.
Dat werkt prima. Gelekte klantgegevens lieten zien dat Vervata bijvoorbeeld alleen al in een land als Duitsland meer dan 1000 betalende klanten heeft. Het online-tijdschrift Vice kreeg die gegevens in handen. Er zijn onder andere “medewerkers van schoonmaakbedrijven, beveiligingsbedrijven, party-organisatoren, kappers en internisten” gevonden, aldus Vice. De meeste klanten zijn mannen, maar meer dan een derde is vrouw.
Volgens recent onderzoek van RTL Nieuws is zijn dit soort spionage-apps, ook wel stalkerware genoemd, ook in Nederland populair. Bij navraag bij antivirusbedrijven bleek het aantal gevonden infecties te zijn gestegen van enkele honderden in 2018 tot meer dan 6500 in 2019.

Met automatisch vertaalde websites proberen de makers ook Nederlandstalige klanten te lokken, zoals hier bij Spyera.
Die getallen lijken niet zo hoog, maar als je bedenkt dat elk account inhoudt dat de privésfeer van een of zelfs meer mensen wordt bespioneerd via malware op een mobieltje, mogelijk tot in de intiemste details, dan lopen de rillingen je over de rug. Daar komt bij dat veteraan FlexiSpy intussen tientallen concurrenten heeft, die ook uit zijn op de gunst van jaloerse echtgenoten, stalkers, overbezorgde ouders en control-freakerige werkgevers. De populairste daarvan is mSpy van de Amerikaanse fabrikant My Spy. Die zou wel eens een even groot aantal klanten kunnen hebben als Vervata. Met een prijs van slechts 100 euro per drie maanden komt die voordelig uit.
De functies van beide trojandiensten zijn niet zo verschillend. Beide bieden alleen bij een geroote Android-smartphone volledige toegang op afstand. Een verborgen installatie op niet-geroote Android-apparaten beperkt de opties en maakt het slachtoffers makkelijker om de spionage-app te vinden. Vervata ondersteunt iOS 11, maar door de beperkte rechten op Apple-apparaten alleen met een jailbreak. My Spy biedt mSpy ook aan voor nieuwe iOS-versies zonder jailbreak. Meer over het verwijderen van dergelijke software in Android en iOS lees je in de artikelen op pagina 88 en 91 van c’t 11/2018.
toen ik voelde dat mijn man me bedroog, stuurde ik vladimirhacks op instagram die me hielpen bij het inchecken in de telefoon van mijn man en ik was met succes in staat om de waarheid te zien, als vladimir niet was geweest, zou ik jarenlang gespeeld zijn, allemaal dankzij hem. Hij is ook goed in het herstellen van accounts en verwijderde berichten.]