Fritzbox koopadvies – een goede router kiezen voor wifi 6 en meer

Blog
0

Als je een goede router kiezen wilt, is een Fritzbox router een prima optie. Het merk staat bekend om routers met uitgebreide functionaliteit en een betrouwbare werking. Maar hoe kies je de juiste Fritzbox router in het ondertussen erg uitgebreide aanbod? Lees daarvoor dit koopadvies.

De tabel op het einde geeft een overzicht van tien van de meest interessante routers, eerst gaan we in op de keuze van een nieuwe router.

Waarom zelf een router kiezen?

Als je al een eigen router hebt, wil je misschien een nieuwe omdat de oude kapot gaat of je een ander type internetaansluiting krijgt. Een nieuwe router kan verder voordelen bieden zoals:

  • een snellere internetaansluiting
  • wifi met meer snelheid (Wi-Fi 6) of een betere dekking
  • betere software met bijvoorbeeld IPv6-ondersteuning
  • extra’s zoals een (snellere) usb-aansluiting voor printers of opslagmedia
  • meer ingebouwde functies, zoals een VPN-server (met nieuwe technieken zoals Wireguard)

Ook als je een router van je provider ‘krijgt’ kun je om bovenstaande redenen voor een eigen router kiezen, dankzij de vrije routerkeuze.

Bij sommige providers betaal je een maandelijks of eenmalig bedrag voor de router (vooral in België) en kun je dat uitsparen als je voor een eigen router kiest.

Waarom een nieuwe Fritzbox router kiezen?

Fritzboxen staan bekend om hun geavanceerde functies en lange software-ondersteuning. Zo draait een Fritzbox 7360, gekocht in 2013, bij de schoonouders van een collega al enkele jaren met zeer weinig herstarts. Je zou dus kunnen denken aan een tweedehands router, maar daar zitten toch wat nadelen aan:

  • oudere apparaten krijgen misschien nog beveiligingsupdates, maar zelden nieuwe functies via FritzOS updates
  • oudere apparaten hebben vaak ook oudere technologie, zoals tragere wifi, usb of netwerkaansluitingen

Bij nieuwe Fritzbox routers kun je kiezen voor de nieuwste en snelste technieken, zoals Wi-Fi 6, USB 3.2 en 2,5Gbit/s-ethernet.

Op het einde vind je een handige tabel om de juiste router te kiezen, hieronder eerst nog wat informatie om je te helpen kiezen.

Fritz!OS mesh

De uitgebreide software-ondersteuning is een van de pluspunten van een Fritzbox router.

Kies de juiste router voor je internetaansluiting

De belangrijkste keuze is het type van je (nieuwe) internetaansluiting:

  • telefoonlijn (DSL), bijvoorbeeld een ADSL-aansluiting via KPN of Proximus
  • tv-kabel (DOCSIS), bijvoorbeeld via Ziggo of Telenet
  • mobiel (LTE/5G), bijvoorbeeld via Orange of T-Mobile
  • glasvezel, bijvoorbeeld via het glasvezelnetwerk van KPN of Fluvius
  • Ethernet.

De WAN-poort van je router moet passen bij de internetaansluiting. Een router van de laatste categorie (ethernet) kun je op alle verbindingen gebruiken achter een afzonderlijke modem, of bijvoorbeeld bij glasvezel achter de mediaconverter/(O)NT-kastje.

Een Fritzbox router met ethernetaansluiting kun je ook altijd achter een andere router (van de provider) aansluiten. Dat is bijvoorbeeld handig:

  • in een studentenhuis, woongroep e.d. waar verschillende mensen een internetverbinding delen, maar hun eigen wifi-netwerk willen hebben
  • om verschillende netwerkzones te creëren, bijvoorbeeld om smarthome-apparaten of het thuiskantoor te scheiden van de rest

Tweede internetaansluiting

Een tweede WAN-poort kan dienen als failover op een tweede internetverbinding wanneer de hoofdverbinding uitvalt. Dit is erg nuttig voor kleine bedrijven en zelfstandigen.

Het 6890 LTE-model ondersteunt standaard failover met DSL- en LTE. De glasvezel-Fritzboxen 5530 en 5590 ondersteunen twee SFP-insteekmodules voor verschillende verbindingstypen (AON en GPON). Ze hebben een SFP+ slot waarin ook modules voor 10 Gbit/s passen.

Als alternatief kun je een mobiele USB-stick of een mobiele router met USB-poort op een Fritzbox aansluiten als noodoplossing.

Router kiezen voor Wi-Fi 6

Een nieuwe router moet tegenwoordig werken volgens de huidige wifi-norm Wi-Fi 6 alias IEEE 802.11ax in beide belangrijke frequentiebanden 2,4 en 5 GHz, wat de meeste modellen in de tabel doen. Wi-Fi 6 brengt meer doorvoer en stabielere verbindingen dan de oudere normen, vooral in dichtbevolkte gebieden met veel concurrerende netwerken.

De 6 GHz-band, die sinds de zomer van 2021 is toegestaan, speelt nog geen grote rol: Wi-Fi 6E-clients zijn nog zeldzaam en een groter aanbod van producten voor de volgende wifi-standaard Wi-Fi 7 zal waarschijnlijk pas op zijn vroegst in 2024 beschikbaar zijn.

Voor cellulaire boxen is Wi-Fi 5 (11ac), dat al 10 jaar oud is, nog steeds aanvaardbaar gezien de snelheden die LTE en ook 5G in de praktijk leveren.

Het aantal MIMO-stromen van de router komt overeen met het aantal gebruikte antennes: meer is beter, maar dan heeft de andere kant ook meer nodig. Laptops, tablets en smartphones gebruiken in het beste geval twee wifi-antennes. Routers met drie of vier MIMO-stromen zijn duurder maar beter geschikt voor het opzetten van een mesh wifi. Bovendien kunnen ze met de wifi-functie Multi-User-MIMO (MU-MIMO) gegevens naar meerdere clients tegelijk sturen, al komt dit in de praktijk zelden voor.

router antennes MIMO MU-MIMO

Met meer antennes kan de doorvoer (met MIMO) worden verhoogd.

Lokaal netwerk via ethernetkabels

De meeste Fritzbox routers bieden meerdere lokale netwerkpoorten (LAN-poorten) voor bedraad aansluiten van pc, NAS, smart-tv of andere apparaten. Daarbij tref je verschillende snelheden aan:

  • Ethernet met 1 Gbit/s (Gigabit Ethernet, GE), de huidige standaard voor het lokale netwerk. Voor het doorgeven van de internetaansluiting is dit voldoende. De 115 MB/s die dit biedt ligt echter bij overdracht van grote bestanden ver onder de maximale snelheid van harde schijven (> 200 MB/s) en nog meer van ssd’s (550 MB/s met SATA, tot 7500 MB/s met NVMe).
  • Multigigabit Ethernet. Op de routers is dit 2,5 Gbit/s (tot 230 MB/s). De corresponderende NBase-T-norm (IEEE 802.3bz) definieert echter ook 5 Gbit/s en 10 Gbit/s. Fritzboxen met 2,5 Gbit/s-poorten zijn handig als je vaak grote bestanden zoals images van virtuele machines heen en weer wilt verplaatsen in het LAN of video’s wilt bewerken die zijn opgeslagen op de NAS. De rest van het netwerk (switches, NAS, e.d.) moet dit dan ook ondersteunen.

USB en andere extra’s

USB-poorten met 5 Gbit/s (vroeger USB 3.0 genoemd, nu USB 3.2 Gen 1) bieden niet alleen hogere snelheden maar leveren ook meer stroom (0,9 in plaats van 0,5 ampère) en zijn daarom beter geschikt voor USB-apparaten zoals harde schijven of mobiele telefoonsticks die als back-up internettoegang dienen. Een tweede USB-poort maakt het mogelijk tegelijkertijd ook nog een printer die geen wifi heeft in het netwerk te delen. FritzOS heeft een ingebouwde functie om printers en andere apparaten zoals scanners, centraal aan te bieden.

De meeste Fritzboxen hebben ook een DECT-radio om draadloze telefoons aan te sluiten of smarthome-apparaten die werken via DECT-ULE (Ultra Low Energy) zoals tussenstekkers met energiemeting of radiatorknoppen.

Een router kiezen – tabel voor routerkeuze

Onderstaande tabel helpt je bij de juiste Fritzbox router kiezen. Kies de router die past bij je internetaansluiting en verder de gewenste specificaties heeft (zie de rest van dit artikel).

Fritzbox router kiezen overzichtstabel

Klik op de tabel voor een vergroting (op een apart tabblad).

voetnoten bij de tabel:
1 een van de LAN-poorten kan als WAN-poort geconfigureerd worden
2 maximum met de juiste modules, zie hierboven
3 WAN-poort schakelbaar naar LAN-poort

Tot slot

Er zijn Fritzbox routers voor alle belangrijke soorten internetverbindingen, en de meeste Fritzboxen gebruiken het moderne Wi-Fi 6. Wi-Fi 6E in de 6 GHz-band speelt nog geen grote rol, tegen die tijd kun je waarschijnlijk ook direct naar Wi-Fi 7 gaan.

Je kunt de modellen uit de tabel hierboven vinden in de FritzShop en bij aanbieders zoals Coolblue. Sommige providers bieden ze ook aan als (upgrade voor) je router bij een internetabonnement.

Wie nu een nieuwe router wil kiezen, vindt met dit koopadvies een Fritzbox model waar je al snel vijf jaar mee vooruit kunt. In de tussentijd kun je profiteren van de firmware-updates die gaan komen en de stabiele werking en mogelijkheden die je nieuwe router biedt.

 

Meer over

Routers

Deel dit artikel

Lees ook

Fritzbox 6690 Cable review: vervanging voor de provider-modem

Sinds 28 januari 2022 is er een vrije modemkeuze in Nederland. Ben jij op zoek naar een nieuwe (kabel)modem en twijfel je nog over welke je zou willen...

Je Fritzbox als NAS

De meeste Fritzbox-routers zijn voorzien van een of twee usb-poorten. Als je je ooit hebt afgevraagd waar deze voor zijn, dan ligt er een leuk project...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er