Multigigabit ethernet – voordelen en uitleg

Daniel Dupré
0

Gigabit-ethernet is gemeengoed en heeft voordelen, multigigabit ethernet heeft met de juiste kabel veel hogere datasnelheden. We behandelen de belangrijkste feiten over deze technologie voor lokale netwerken aan de hand van vragen en antwoorden.


multigigabit ethernet voordelen kabel


Kabel in plaats van draadloos – multigigabit ethernet voordelen

Waarom zou je nog ethernet gebruiken, er is toch overal al snel wifi?

De netwerkkabel heeft een essentieel voordeel: apparaten die erop zijn aangesloten kunnen hem exclusief gebruiken, in tegenstelling tot het radiospectrum van wifi, waarbij allerlei zenders van buren storingen kunnen veroorzaken. Met gigabit-ethernet beschik je altijd over de maximaal mogelijke netto datasnelheid via de kabel, ongeveer 950 Mbit/s (ca. 115 MB/s), en met multigigabit 2,5, 5 of 10 Mbit/s. Als het kan, moet je stationaire apparaten altijd met een kabel verbinden. Daardoor heb je minder belasting op je wifi, vooral als er sprake is van constant dataverkeer zoals bij videostreaming. Ten slotte kan een ethernet-kabel, in tegenstelling tot wifi, ook energie transporteren (Power-over-Ethernet, PoE). Dat maakt het mogelijk om bewakingscamera’s, wifi-toegangspunten en VoIP-telefoons via één enkele kabel aan te sluiten.


Meer snelheid

Mijn gigabit-netwerk werkt prima, waarom heb ik 2,5 Gbit/s of meer nodig in het LAN?

Als je vaak hele grote bestanden – zoals video’s of VM-images – in het netwerk heen en weer kopieert, profiteer je van de hogere data-overdrachtssnelheden door kortere wachttijden. Indirect kunnen switches op verschillende afdelingen in een bedrijf profiteren van de extra snelle verbindingen. Voor thuisgebruik is gigabit-ethernet echter meestal voldoende – tenminste totdat je een internetverbinding hebt die meer dan 1000 Mbit/s kan leveren.


Meer power

Wat zouden redenen zijn om geen multigigabit-ethernet te gebruiken?

Voor een netwerk met multigigabit-ethernet heb je nieuwe switches en netwerkadapters nodig in pc’s en laptops, dus moet je investeren in nieuwe hardware. Veel high-end moederborden zijn al voorzien van een 2,5Gbit-adapter. Hoe sneller de verbinding, des te meer energie hij nodig heeft: een gigabit-ethernet-poort kan met ongeveer 0,3W toe, voor 10 Gbit/s via koper is 2 á 3W nodig. Dat verhoogt de energiekosten en betekent meer warmteontwikkeling in desktopswitches, waardoor ze vanwege hun actieve koeling hoorbaar zullen zijn – althans die van de huidige generatie.


Hogere kosten

Waarom is 10Gbit via de kabel nog steeds zo duur?

Hoewel 10GBase-T, 10 Gbit/s over koperkabel, al sinds 2006 bestaat, is het nog niet echt populair omdat het voor de maximale ethernet-segmentlengte van 100 meter CAT6a-bekabeling vereist. NBase-T met zijn tussenniveaus van 2,5 en 5 Gbit/s vervangt inmiddels langzaam het gevestigde gigabit-ethernet, omdat dat ook werkt met oudere CAT5e-kabelsystemen – bij 10 Gbit/s werkt dat tot ongeveer 50 meter. Als je nu je hardware upgradet, moet je niet in verkooppraatjes trappen en genoegen nemen met 2,5 Gbit/s, maar plannen voor de toekomst en zorgen dat er genoeg ruimte is voor ten minste 5 Gbit/s. Anders moet je alles over een paar jaar weer opnieuw vervangen. Je kunt tegenwoordig kiezen uit UTP kabels in de categorieen Cat 5e, Cat6 en Cat 6a. Inventariseer je wensen voor je de utp kabel gaat kopen.


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


Tussenstappen – multigigabit ethernet voordelen

Wat zijn de voordelen van de tussenstappen 2,5 en 5 Gbit/s?

Als de zender – een NAS of server – zijn gegevens snel genoeg kan afleveren, halen de NBase-T-tussenstappen in principe bijna 2,5 tot 5 keer de verwerkingscapaciteit van gigabit-ethernet. De netto­snelheid van 2,4 Gbit/s die met een 2,5Gbit/s-verbinding haalbaar is, betekent ongeveer 300 MB/s en bij 5 Gbit/s 550 MB/s. Om bij een 10 Gbit/s-verbinding met een NAS de 1100 MB/s te kunnen benutten, moet die voorzien zijn van een RAID 5-set-up met SATA- of NVMe-ssd’s.


Multigigabit-switches zoals de Zyxel XGS1250-12 halen tot 10 Gbit/s op meerdere poorten, maar verbruiken aanzienlijk meer energie en moeten daarom actief worden gekoeld.


Lees verder in deel 2: Multigigabit ethernet – voordelen, kabel en uitleg


(Deze informatie is afkomstig uit het artikel van Ernst Ahlers en Daniel Dupré, en verscheen eerder in c’t 12, 2021, p130)


 

Meer achtergrond informatie in c't 08-09/2024

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

10 Gigabit ethernet met de juiste hardware en software

Gigabit-ethernet is trager dan moderne opslag. Voor een NAS met een 10-Gigabit-aansluiting moet ook de overige infrastructuur geschikt zijn. We bekijk...

Een (goedkope) managed gigabit switch kiezen voor een klein netwerk

Kies de juiste managed gigabit switch met deze tips. Geef internet­telefonie voorrang, houd het gastnetwerk apart of begrens de download van de gameco...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er