De eigen dvd- en muziekverzameling staat bij veel mensen te verstoffen, vele gigabytes aan audio en video blijft ongebruikt door het gemak van de streamingdiensten, maar met de juiste media server software kun je de collectie ontsluiten. In 2 delen wordt beschreven wat je met de software kunt, waar je aan moet denken en worden drie programma’s getest.
Hier worden kort de mogelijkheden van en obstakels bij het gebruik van media server software beschreven. In Beste media server software – 3 programma’s getest worden de drie tests gepresenteerd.
Media server software
De meeste mensen gebruiken hun (meerdere) streamingabonnementen zo intensief dat ze de vele gigabytes aan eigen audio- en videomateriaal vergeten die op hun opslagmedia staan.
Ze doen niets meer met de mp3-collectie van alle gekochte cd’s die ooit tijdrovend zijn geript of de reservekopieën van oude dvd’s waarvoor geen dvd-speler meer in huis is.
Voor sommige gebruikers blijft de collectie zelfs nog gewoon doorgroeien omdat ze nog films of series opnemen of downloaden.
Hoe zoek je in al je media
Er is dus nog genoeg inhoud beschikbaar in de privéverzameling. Maar het blootleggen van die schat aan materiaal is ingewikkeld en onhandig. Bijna niemand sluit de pc via HDMI-kabel aan op de tv en zoekt vervolgens op de bank met muis en toetsenbord in Verkenner om het gewenste bestand te vinden.
Vandaag de dag zien we mediaconsumptie vaak als volgt: de inhoud moet netjes gesorteerd op type en genre worden getoond en gepresenteerd in een fraaie grafische interface op de tv, mobiele telefoon of tablet. Beoordelingen, beschrijvingen, informatie over de acteurs en intelligente suggesties helpen bij het selecteren. En daarna begint de thuisbioscoopavond met een tik van de vinger op de afstandsbediening of het touchscreen.
Media server software
Zo’n omgeving kun je zelf snel opzetten met de media server software van Plex, Emby en Jellyfin. De programma’s die we in de test bekijken kunnen in een paar minuten worden opgezet, vergen nauwelijks handwerk en presenteren de eigen mediacollectie minstens zo slim als streamingdiensten. De computer of NAS met de inhoud kan in de studeerkamer of meterkast blijven staan en hoeft geen lawaai te maken in de woonkamer, omdat de inhoud via wifi wordt gestreamd.
Ontvang gratis informatie en tips voor mediaservers, schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Via browser of eigen app
De geteste software werkt volgens het client-serverprincipe. Emby, Jellyfin en Plex worden geïnstalleerd op de machine waarop de mediabestanden zijn opgeslagen – een pc, een Mac of een NAS. Ze integreren een webserver zodat je je eigen mediacatalogus via een browser kunt doorbladeren en muziek, films en meer kunt streamen naar bijna elk apparaat.
Voor smart-tv’s, tablets, streamingsticks en gameconsoles zijn browseroplossingen echter vaak traag of onhandig in het gebruik. Native apps zijn daarentegen ontworpen voor gebruik met een afstandsbediening of touchscreen en stemmen de navigatie perfect af op de schermgrootte.
Met dergelijke apps bestrijken Emby en Jellyfin alle gangbare platforms: hun clients zijn beschikbaar voor Android, iOS, Android TV en Amazons Fire TV. Er zijn ook apps voor sommige smart-tv’s van Samsung en LG. Plex is zelfs nog breder beschikbaar, want de bijbehorende app is er ook voor verschillende andere smart-tv’s en spelconsoles.
Mediaservers op een NAS installeren
Het idee om de mediaservers op een NAS te installeren in plaats van op een computer is op het eerste gezicht verleidelijk: daar zijn alle films, muziekalbums en series dan altijd beschikbaar om te streamen. De media staan niet verspreid op de computers van verschillende familieleden of op externe schijven, en het streamen kan op elk moment beginnen zonder eerst een pc te moeten opstarten of een schijf aan te sluiten. Bovendien kan de NAS ergens in de meterkast, op zolder of elders uit het zicht worden geparkeerd.
Nadelen van media server op NAS
Het nadeel van de meeste NAS-apparaten is hun lagere rekenkracht in vergelijking met pc’s. Dat zorgt vaker voor problemen dan je misschien denkt. Plex, Jellyfin en Emby slikken bijna elke audio- en videocompressie, hoe exotisch ook.
De afspeelapparaten zijn daarentegen meestal niet zo flexibel. De ene houdt niet van DTS-geluid, de andere niet van M4V-containers en bijna allemaal gaan ze de mist in met complexe ondertitelformaten zoals VobSub. De geteste mediaservers maken voor elke gevonden cliënt een database met bijbehorende afspeelmogelijkheden.
Als een video een formaat heeft dat voor een cliënt onverteerbaar is, wordt de betreffende video tijdens het afspelen getranscodeerd naar een ander formaat dat wel kan worden afgespeeld.
Bij full-hd- of zelfs 4K-resolutie en surroundgeluid lopen sommige NAS-apparaten tegen hun grenzen aan qua prestaties en gaan video’s schokken of worden ze kortstondig gepauzeerd tot de buffer weer gevuld is. Meestal passen de servers de belasting van het transcoderen dan automatisch aan, wat je terugziet als zichtbaar kwaliteitsverlies.

Bij de beheerdersopties kun je allerlei instellingen aanpassen, zoals voor transcoderen tijdens het weergeven
Transcoderen
Over transcoderen gesproken: bij de instellingen van alle servers in de test is het mogelijk om flexibel in te stellen welke bandbreedte moet worden gebruikt voor lokale en remote streaming. Zowel vaste bitsnelheden als bandbreedtebereiken kunnen worden ingesteld. Daarmee zorgen de servers ervoor dat de video’s op de schermen terechtkomen zonder het hele thuisnetwerk lam te leggen.
Hoewel de nadruk ligt op het afspelen van lokale media, staan de mediaservers in deze test ook open voor externe inhoud. Zo kunnen ze allemaal tv-inhoud weergeven. Op tablets en laptops biedt dat zelfs toegevoegde waarde, omdat je er anders niet gewoon tv mee kunt kijken.
Webstreams van live-tv
Emby en Jellyfin ondersteunen webstreams van live-tv. Maar daarvoor moet je eerst url’s van je favoriete tv-zenders vinden. Je kunt pas echt van tv genieten als je niet van kanaal wisselt. Het wisselen van stream duurt bij alle mediaservers meer dan drie seconden – en soms langer.
Als je het sneller wilt, moet je een computer gebruiken met een DVB-ontvanger als stick of kaart. De server software stuurt het live-signaal vervolgens als een live-stream door naar hun klanten.
Ontstaan van de beschreven media server softwareJarenlang hebben de mediacentra Kodi en Media Portal het veld gedomineerd. Beide hebben een overvloed aan functies, kunnen worden uitgebreid met plug-ins en zelfs de kleinste details kun je naar eigen wens configureren. Als je je eigen mediaverzameling met een fraaie presentatie naar de televisie wil brengen, zouden deze programma’s het middel bij uitstek zijn. Maar als je een mediacenter-pc wilt opzetten met Media Portal of Kodi, moet je je uitgebreid inlezen in de materie. Voor het installeren en configureren kun je gerust een fles wijn of sap opentrekken en een lange avond inplannen. Nogal wat gebruikers wilden een kant-en-klare oplossing die Kodi kon evenaren. Vanuit die gedachte werd Plex geboren. Interessant is dat Plex een fork (afsplitsing) is van Kodi of zijn voorganger XBMC, oftewel een programma dat ervan is afgeleid. In de loop der jaren is Plex uitgegroeid tot een onafhankelijk stuk software waaraan je tegenwoordig de oorsprong niet meer afziet. Het succes van Plex heeft concurrenten aangemoedigd. Een daarvan is de in dit artikel geteste Emby, dat in 2015 voortkwam uit het Media Browser-project. Emby was deels opensource en stond op Github. Dat veranderde in december 2018, toen Emby met versie 3.5.3 overstapte op een closedsource model. Er zijn vaker gevallen geweest waarin vrije software later commercieel werd, maar zelden tot vreugde van de community. Dat was ook het geval bij Emby: er werd een fork ontwikkeld van de broncode op Github, die als basis diende voor Jellyfin. Dat programma wordt nu apart van Emby verder ontwikkeld met een opensourcelicentie. Vier jaar later zijn de beide mediaservers verder uit elkaar gegroeid. Intussen zijn aan Jellyfin enkele functies toegevoegd die in Emby ontbreken, en omgekeerd. Maar visueel en technisch is nog steeds zichtbaar dat de beide mediaservers dezelfde codebasis delen. De lay-out van de interface en het bedieningsconcept zijn op het eerste gezicht nauwelijks te onderscheiden. Hetzelfde geldt voor het instellingen- en configuratiegedeelte. De nog steeds grote gelijkenis met Jellyfin maakt het voor Emby zeker niet makkelijk om betalende gebruikers te vinden. Zonder al te grote beperkingen krijg je met Jellyfin bijna hetzelfde, maar dan gratis. Plex heeft dit ‘probleem’ ondertussen overwonnen: de software is technisch en functioneel zo ver verwijderd van Kodi, dat het abonnementsmodel echt de moeite waard is voor gebruikers. |
In Beste media server software – 3 programma’s getest worden de drie tests gepresenteerd.
(Deze informatie is afkomstig uit c’t magazine en is geschreven doorStefan Porteck en Marco den Teuling)
Wat doen jullie moeilijk, Gewoon TreuNass installeren (de opvolger van FreeNas maar dan in een professioneel jasje) en VEEEEEL beter dan alle Ubunti servertjes of andere Linux systemen, uitgezonderd FreeBSD wlke UNIX gebaseerd is. ================================================================================= TrueNAS CORE is de beste gratis == De verbeteringen aan TrueNAS versterken zijn positie als het beste “gratis NAS”-systeem ooit. Op die manier is TrueNAS nog steeds FreeNAS in de geest en zal dat altijd blijven. Voor degenen met FreeNAS nog steeds op uw systemen geïnstalleerd, raden we aan eerst vanuit de webinterface te upgraden naar FreeNAS 11.3-U5 en vervolgens te upgraden naar TrueNAS 12.0-U8… Lees verder »
Emby en jellyfin zijn slecht met grote opslag.plex is de topper.( android/iphone)
Voor android is er nog een betere server en app.maar voor iphone niet.. jammer genoeg.
Trouwens met linux kan de opslag zo maar veranderen in raw partities.zelf meegemaakt.
Maar wel is dit sneller.