Beste media server software – 3 programma’s getest

Marco den Teuling
0

Met de juiste, beste media server software op je pc of NAS is het geen probleem om je eigen videoverzameling net zo te presenteren als Netflix of van je mp3-verzameling te genieten zoals met Spotify. We hebben verschillende programma’s getest, de mogelijkheden bekeken en of het iets moet kosten.

In 2 delen wordt beschreven wat je met de software kunt, waar je aan moet denken en worden drie programma’s getest.

Hier worden de drie beste media server software programma’s aan een test onderworpen. In Media server software gebruiken voor de eigen collectiesworden kort de mogelijkheden van en obstakels bij het gebruik van media server software beschreven.


Beste media server software


Betaald of gratis – beste media server software

Plex en Emby zijn commerciële producten die je gratis kunt downloaden en gedeeltelijk kunt gebruiken, maar voor de volledige functieomvang moet je be­talen. Beide bieden een freemium-model met maandelijkse abonnementsbetalingen.

Een directe vergelijking van de twee programma’s is moeilijk omdat sommige functies die gratis beschikbaar zijn bij Plex iets ­kosten bij Emby en omgekeerd. We bekijken ook Jellyfin, dat volledig gratis is.

Theoretisch kunnen Plex en Emby gratis worden gebruikt: als je tenminste alleen een mediacollectie van bescheiden omvang wilt beheren en slechts af en toe inhoud op bepaalde apparaten wilt afspelen. Je moet er dan wel mee leven dat live-tv, uitgebreide aanpassingsmogelijkheden of het downloaden van media naar mobiele apparaten ontbreken.

Streamen via apps

Een showstopper in de letterlijke zin van het woord is echter dat de apps voor Android, iOS en smart-tv’s in de gratis versie het afspelen van audio en video beperken tot een duur van één minuut. Mediaconsumptie zonder onderbreking werkt dus op je tablet of laptop alleen in de browser.

De mobiele apps voor Android en iOS kunnen wel zonder tijdslimiet worden gebruikt als je ze activeert via een in-app aankoop van een paar euro. Daar is geen abonnement bij nodig. Sommigen zien dat als een goede optie om een abonnement te vermijden, anderen zien het als een poging om ook aan gebruikers zonder abonnement geld te verdienen.


Ontvang gratis informatie en nieuws, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

In onze ervaring is de in-app aankoop ook niet de moeite waard. Zodra je eenmaal hebt genoten van de weergave naar Chromecast of Fire-TV-stick via de apps, gaan de andere beperkingen al snel op je zenuwen werken. Veel gebruikers zullen dan toch maar een abonnement nemen.

Welke functies in beste media server software

Het is verder onwaarschijnlijk dat je voor een bepaald programma kiest alleen omdat bepaalde functies, zoals ouderlijk toezicht, daarin gratis zijn. Om die redenen hebben we de functies opgesomd van de betaalde versies. Zoals gezegd ontkom je er uiteindelijk vaak toch niet aan om te betalen.

Als je niet vast wilt zitten aan een abonnement, kun je geld besparen met een eenmalige aankoop. Dat is vooral interessant voor gebruikers van grote media­collecties. Plex en Emby vragen 120 euro voor een levens­lange pro-status.

Beide bieden ook enkele ­keren per jaar kortingsacties aan, waarbij je de Plex Pass en Emby Premiere voor minder dan 100 euro kunt krijgen. Bij Jellyfin is het zorgvuldig rekenen en af­wegen niet nodig: de derde mediasever in deze test is namelijk gratis beschikbaar onder een opensource licentie. Qua basisfuncties kan de software zich meten met Plex en Emby.


Overzicht en kenmerken beste media server software

Beste media server software

klik op de afbeelding voor een pdf (download)


Conclusie media server software

Plex, als voorloper van de mediaservers, loopt qua uiter­lijk duidelijk voorop. In termen van functionaliteit en platformondersteuning heeft Plex een bescheiden voorsprong. Als je een grote mediacollectie hebt en de best mogelijke presentatie wilt, kun je bijna niet fout gaan met de Pro-versie van Plex.

Je moet dan wel akkoord gaan met een onder­tussen behoorlijk opgedrongen account en het feit dat je het verzenden van statistieken en telemetrie­gegevens niet kunt uitschakelen. Emby heeft het moeilijker: functioneel en visueel ligt de software boven het niveau van Jellyfin en iets onder Plex. Afhankelijk van de betaalmethode kost Emby evenveel of maar iets minder dan Plex.

Als je bereid bent een beetje in te leveren op het aantal functies, is Jellyfin een solide gratis media­server die nauwelijks onderdoet voor Emby. Bovendien biedt Jellyfin het voordeel van gegevensbescherming, omdat je daarbij niet vastzit aan de cloud en je de software ook volledig anoniem en offline kunt gebruiken.

3 tests – media server software


Jellyfin

Jellyfin is de enige gratis mediaserver in de test. Vooral bij het uiterlijk en de bediening van de uitgebreide aanpasbare gebruikersinterface valt de gelijke­nis met Emby op.



Net als Emby ziet Jellyfin er wat eenvoudiger uit dan Plex: pictogrammen, lettertypen en knoppen zijn wat groter en worden spaarzamer gebruikt. De gedetailleerde weergaven van afleveringen en films en vooral de startpagina zien er bij Jellyfin zeer verzorgd en informatief uit.

Het brede aanbod aan functies en instellingen is niet veel kleiner dan bij Emby, maar Plex kan nog wat meer. Alle belangrijke bibliotheektypes zijn beschikbaar.

Dat geldt ook voor het automatisch transcoderen met hardwareversnelling en het schrapen van media uit gratis databases met metagegevens voor films en series. Meestal ontbreken er alleen kleine dingen, zoals de kleuraanpassing van ondertitels.

Bij de test verliep het afspelen soepel op alle apparaten en de speler was overtuigend qua beeld en bij het selecteren van opties, zoals voor audiotracks of aanpassingen aan het beeldformaat. Jellyfin had wel enkele hiaten in de stabiliteit.

Het afspelen stopte daarbij niet, maar soms toonde de bibliotheek geen cover voor sommige films of series, maar een standaardbeeld. Herladen loste het probleem op.

Het streamen van audio via Google Cast van de mobiele telefoon naar slimme luidsprekers werkte niet altijd. Dergelijke problemen deden zich echter slechts zelden voor.

pluspunten

gratis
fraai uiterlijk

minpunten

iets minder functies

 

Plex

Hoewel het visuele design soms wat klein lijkt, is de interface van Plex de mooiste en meest informatieve in het testveld.

Ook aan functies is er geen gebrek. Plex biedt het meeste – of het nu gaat om soorten bibliotheken of extra’s zoals het automatisch overslaan van intro’s van series.



De fotobibliotheek is beduidend beter dan die van Emby en Jellyfin. ­Foto’s zijn goed gesorteerd en kunnen uitgebreid worden gefilterd. Meta-informatie wordt in de weergave opgenomen, zodat bijvoorbeeld de plaats waar een foto werd genomen op een kaart kan worden getoond.

Desgewenst kun je als betalende abonnee de beeldinhoud door een partner­bedrijf van Plex laten scannen en kan de inhoud met behulp van AI worden geïdentificeerd, zodat je op trefwoorden kunt zoeken naar beeld­inhoud.

Sinds een jaar of twee is Plex zich meer aan het omvormen van een server voor lokale media tot een all-round mediacenter dat ook externe inhoud integreert. Er is bijvoorbeeld al lang een sectie voor podcasts, webvideo’s en nieuwsclips.

Ondertussen biedt Plex zelf ook met advertenties gefinancierde of betaalde kanalen met films, talkshows en series. Die zijn echter voornamelijk gevuld met oude series, films en ander B-materiaal.

Door de betaalde inhoud dwingt Plex gebruikers om een ­online account te hebben. Absurd genoeg heb je door een verplicht account zelfs internettoegang nodig als je bijvoorbeeld ­lokale bestanden streamt met de app voor Google TV.

pluspunten

erg veel functies
brede ondersteuning

minpunten

verplicht account

 

Emby

Emby werd vroeger beschouwd als een opensource alternatief voor Plex. Intussen is dat project ook commercieel geworden en betaal je daar een maandelijkse bijdrage voor of een eenmalig bedrag voor de volledige functionaliteit.



Emby kost ongeveer evenveel en wordt beschouwd als de belangrijkste concurrent van Plex. Emby houdt gelijke tred met Plex wat betreft de moge­lijkheden van de bibliotheken voor muziek, films en series. Emby onder­steunt alle relevante audio-, ­video- en ondertitelformaten.

De interface van Emby is stijlvol en kan met een aantal thema’s optimaal aan de individuele behoeften worden aangepast. Er zijn verschillende ­opties voor welke inhoud in welke volgorde wordt gepresenteerd.

Emby is eventueel ook geschikt voor gebruikers die live televisie willen kijken en de software als digitale videorecorder willen gebruiken.

DVB-kaarten en -sticks kunnen als tuner worden gebruikt, evenals bepaalde tunerboxen (zoals de SiliconDust HDHomeRun voor ongecodeerd DVB-C-signalen). Ook Plex kan dat.

Wat alleen Emby heeft: de smart­phone-apps bieden een automatische foto-upload, waarbij nieuwe foto’s auto­matisch naar een fotobibliotheek worden overgebracht.

Emby is ook de enige media­server in de test die rechtstreeks content kan integreren van cloudopslag zoals Google Drive en Dropbox en die vanuit de cloud naar eindapparaten kan streamen.

pluspunten

veel functies
eenvoudig instellen

minpunten

prijs-prestatieverhouding


(Deze informatie is afkomstig uit het artikel van Stefan Porteck en Marco den Teuling, en verscheen eerder in c’t 4, 2022, p54)


 

c't 05/2024

Meer over

NASStreaming

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Betrouwbaarheid terabyte schijven NAS bij thuis gebruik

Ook een goedkope NAS kun je thuis voorzien van harde schijven voor tientallen terabyte aan RAID-opslagruimte, maar dat kan problemen geven.

Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken

Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er