Bijzondere hardware bij laptops: Asus ProArt StudioBook One

Redactie
0

Het aanbod aan laptops is misschien nog wel gevarieerder dan bij desktops: er zijn ontzettend veel typen laptops, van goedkope chromebooks tot dunne ultrabooks, dikke game-laptops en portable workstations. De Asus ProArt StudioBook One valt in de laatste categorie en heeft behalve bijzondere hardware ook een bijzondere koeloplossing aan boord.

We konden de StudioBook One al even in het echt zien en ter hand nemen tijdens ons bezoek aan de IFA. De laptop is met een gewicht van bijna 3 kilo ook letterlijk een zware machine, maar hij herbergt dan ook veel krachtige hardware. Hij is onder andere voorzien van Intels snelste mobiele processor, de Core i9-9980HK met 8 cores en 16 threads en een maximale turbo-frequentie van 5 GHz (voor een enkele core). Die cpu wordt gecombineerd met 32 GB DDR4-werkgeheugen.

Asus ProArt StudioBook One laptop

 

De StudioBook One is verder voorzien van een Nvidia Quadro RTX 6000 grafische kaart met 24 GB GDDR6-geheugen. Behalve dat deze veel meer cores en geheugen heeft dan de krachtigste mobiele GeForce-koort (RTX 2080), zorgen ook de drivers voor betere ondersteuning en prestaties in professionele toepassingen zoals Solidworks en andere 3D/CAD-software. Ook bij AI en andere rekenintensieve toepassingen biedt de Quadro-gpu hoge prestaties.  Zaken als een een 1TB NVMe-ssd, vingerafdrukscanner en 3 x Thunderbolt-3 met DisPlay-poort 1.4 maken het plaatje af.

Scherm en koeling

Het 15,6-inch scherm heeft een 4K UHD-resolutie (3840 × 2160 pixels) en ondersteunt tot 120 Hz verversingssnelheid. Het is afgestemd op professioneel gebruik met een kleurnauwkeurigheid Delta-E<1 en Pantone-gevalideerd. Dankzij relatief dunne randen blijven de afmetingen van de laptop beperkt (365 × 245 x 24 mm). Bijzonder is ook wat je niet ziet: de processor, ssd en andere hardware zit allemaal achter het scherm.

De plaatsing van de hardware achter het scherm moet zorgen voor een betere koeling. Dat is ook nodig gezien de wattages die de processor en vooral de grafische kaart kunnen produceren. Bij openklappen van het scherm schuift het deksel aan de onderkant open als luchtinlaat. De door de koeling aangezogen lucht kan weg via een sleuf aan de bovenkant en de natuurlijk convectie helpt daar nog een handje bij. Ook als de laptop op een bureau staat (of zelfs op schoot) wordt de luchtstroom niet geblokkeerd.  Sluit je het deksel dan is de luchtinlaat dicht en niet zichtbaar.

StudioBook One koeling scherm ventilatie

De gewichtsverdeling is (dankzij genoeg gewicht in het toetsenborddeel) zodanig dat de laptop stabiel blijft staan. Jammer is wel dat de vrijgekomen ruimte in het toetsenborddeel niet is gebruikt voor bijvoorbeeld een numeriek toetsenbord of een accu met een nog grotere capaciteit dan de beschikbare 90Wh. Maar Asus brengt met de StudioBook One een vernieuwend en indrukwekkend model laptop op de markt. De prijs is nog niet bekend, maar die zal ook indrukwekkend zijn: een losse Quadro RTX 6000 kost rond 4000 euro, nog afgezien van de overige hardware in de laptop.

 

Lees uitgebreide achtergrondinfo in c't 05/2024

Meer over

Notebooks

Deel dit artikel

Lees ook

GitHub Copilot: dit moet je weten over deze AI-programmeerassistent

Benieuwd naar wat GitHub Copilot is en wat je er nou eigenlijk mee kunt doen? In dit artikel leggen we je uit wat je allemaal kunt doen met de AI-assi...

Chat GPT gebruiken: dit kun je allemaal doen met de chatbot van OpenAI

OpenAI heeft de ChatGPT-bot ontwikkeld als een taalmodel dat is getraind op een enorme hoeveelheid tekst op het internet. Je kunt ChatGPT gebruiken om...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er