Dit is hoe je maandelijks gemakkelijk flink kunt besparen op internet en tv

Elwin Hodžić
6

Inhoudsopgave

  In de hedendaagse samenleving spelen internet (en voor sommigen televisie) een cruciale rol die moeilijk te vermijden is. Deze middelen vervullen diverse doeleinden, zoals (thuis)werken, het onderhouden van contacten met vrienden en familie, en ontspanning. Helaas gaan de kosten van abonnementen voor internet en tv vaak gepaard met aanzienlijke uitgaven die bovendien ook ieder jaar stijgen door middel van zogenaamde inflatiecorrecties. Gelukkig zijn er manieren om te besparen op de kosten van internet en tv.

  Dit artikel behandelt alles over het besparen op internet en tv. Hierbij komen onderwerpen aan bod zoals hoe je kunt besparen op internet en tv door jaarlijks over te stappen en waar je hierbij op moet letten.

  Besparen op internet en tv: zo kun je maandelijks eenvoudig geld besparen

  Hoe werkt overstappen van internet?

  Als je van internetprovider wilt veranderen, moet je enkele stappen volgen om een soepele overstap te garanderen.

  Stap 1

  Vergelijk verschillende internetproviders op vergelijkingssites zoals mobiel.nl om de beste optie voor jouw behoeften te vinden.

  Stap 2

  Dien een aanvraag in bij de gekozen provider en let op de opzegtermijn van je huidige provider om extra kosten te vermijden.

  Stap 3

  Maak gebruik van de overstapservice die de nieuwe provider aanbiedt voor een vlotte overgang zonder gedoe.

  Stap 4

  Volg gedetailleerde instructies van de nieuwe provider over de installatie van de internetverbinding en aansluiting.

  Stap 5

  Spreek een overstapdatum af met de nieuwe provider en zorg ervoor dat je thuis bent op die dag om eventuele problemen direct op te lossen.

  Stap 6

  Wees bewust van mogelijke opzegtermijnen van een maand of kosten bij vroegtijdige opzegging door sommige providers. Blijf alert om onaangename verrassingen te voorkomen tijdens het overstapproces.  Is het verstandig om glasvezel te nemen?

  Als glasvezel beschikbaar is, is het verstandig om voor glasvezel te kiezen om diverse redenen. Glasvezelinternet biedt hogere internetsnelheden dan andere soorten internet, waardoor je sneller kunt streamen, gamen en downloaden. Een stabiele verbinding en verminderde storingsgevoeligheid versterken de betrouwbaarheid van glasvezelinternet. De toekomstbestendige glasvezelkabels kunnen aanzienlijk meer internetverkeer verwerken dan traditionele kabels, waardoor ze geschikt zijn voor de groeiende vraag naar internet.

  Bovendien is de uploadsnelheid bij glasvezelinternet net zo snel als de downloadsnelheid, wat handig is bij het uploaden van bestanden of voor vergaderingen bij thuiswerken. Glasvezelinternet is betrouwbaar en minder gevoelig voor storingen door weersinvloeden dan bijvoorbeeld kabelinternet. Het gebruik van licht in plaats van stroom maakt de glasvezelverbinding niet alleen sneller, maar ook veiliger en efficiënter. Met glasvezelinternet is de latentie (de tijd tussen het versturen en ontvangen van een signaal) lager dan bij andere verbindingen, wat zorgt voor minder vertraging bij bijvoorbeeld online gamen. Bovendien is glasvezel gemaakt van duurzaam materiaal dat nauwelijks onderhoud vereist, lang meegaat en bovendien minder afval veroorzaakt dan traditionele kabels.

  Glasvezelinternet verbetert de videoconferentie-ervaring bij thuiswerken en versnelt het werken met grote bestanden aanzienlijk. Houd er echter rekening mee dat glasvezelinternet mogelijk duurder is dan andere verbindingen en niet overal beschikbaar is. Afhankelijk van je situatie, locatie en budget dien je dus de beste keuze te maken.

  Kun je zomaar overstappen van internetprovider?

  Jaarlijks overstappen naar een nieuwe internetprovider kan verstandig zijn om geld te besparen op internet en tv, een betere internetverbinding en service te verkrijgen. Als je deze overstap wilt maken, zijn er enkele belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden.

  Controleer allereerst hoe lang je huidige contract nog loopt, omdat sommige contracten een boeteclausule hebben als je voortijdig opzegt. Houd hier rekening mee voordat je de overstap maakt.

  Verifieer verder of de provider waarnaar je wilt overstappen beschikbaar is op jouw adres. Niet alle providers bieden hun diensten aan op elke locatie, dus controleer dit zorgvuldig voordat je een beslissing neemt.

  Een ander aspect om te overwegen is het vergelijken van tarieven tussen verschillende providers. Door verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken, kun je degene kiezen die het beste aansluit bij jouw internetgebruik en budget. Dit kan aanzienlijke besparingen opleveren, soms wel tientallen euro’s per jaar.

  Zorg ervoor dat je alle benodigde apparatuur en software in huis hebt voordat je de overstap maakt. Sommige providers sturen deze apparatuur gratis op, terwijl anderen hiervoor kosten in rekening brengen. Regel dit van tevoren om ongemakken te voorkomen.


  Meer van zulke handige tips ontvangen?

  Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Hoe lang duurt het om van provider te veranderen?

  Het overstappen naar een nieuwe internetprovider kan variëren in tijdsduur, afhankelijk van verschillende factoren. Allereerst is de opzegtermijn bij je huidige provider van groot belang. Deze termijn kan variëren van enkele weken tot enkele maanden, afhankelijk van de contractvoorwaarden. Providers zoals KPN, Ziggo, Odido & Online.nl hanteren meestal een opzegtermijn van 1 maand.

  Een andere factor die de duur van het overstapproces beïnvloedt, is de installatie. De benodigde tijd voor de installatie kan variëren, afhankelijk van de provider en het type apparatuur dat nodig is. Sommige providers sturen de benodigde apparatuur vooraf op, terwijl andere een monteur sturen om de installatie uit te voeren.

  Over het algemeen neemt het volledige overstapproces tussen de 2 en 6 weken in beslag, inclusief de opzegtermijn bij de oude provider en de installatie bij de nieuwe provider. Het is echter van groot belang te beseffen dat de exacte tijdsduur afhankelijk is van individuele omstandigheden en kan variëren. Daarom is het verstandig om de overstap ruim van tevoren te plannen en nauwkeurig af te stemmen met zowel de oude als de nieuwe provider, vooral als je elk jaar van internetprovider wisselt om kosten te besparen.  Wat is vrije modemkeuze?

  Sinds 28 januari 2022 bestaat de optie van vrije modemkeuze, waardoor je zelf kunt bepalen welk modem of router je gebruikt om met het internet te verbinden. Je bent niet langer verplicht het modem of de router te gebruiken die de provider levert, zoals bijvoorbeeld de Experiabox van KPN.

  Deze vrije modemkeuze geeft jou de vrijheid om het apparaat te kiezen dat het beste aansluit bij jouw behoeften. Als je bijvoorbeeld een betere Wi-Fi-dekking in huis wilt, kun je een modem of router selecteren met een groter bereik. Als je een snellere verbinding wilt, kun je een modem of router kiezen die hogere snelheden ondersteunt. Bovendien kun je opteren voor een modem of router met extra functies, zoals geavanceerde beveiligingsopties.

  Het is belangrijk op te merken dat sommige providers een lijst hebben van modems en routers die geschikt zijn voor hun netwerk. Het is dus verstandig te controleren of het apparaat dat je wilt gebruiken compatibel is met jouw provider voordat je gebruikmaakt van de vrije modemkeuze.

  Waarom vrije modemkeuze?

  De invoering van vrije modemkeuze brengt verschillende voordelen met zich mee voor individuele gebruikers. Een van de voordelen is dat je nu de vrijheid hebt om een modem of router te kiezen die perfect aansluit bij jouw behoeften. Als je bijvoorbeeld regelmatig problemen ondervindt met de Wi-Fi in huis, kun je nu opteren voor een modem met een betere Wi-Fi-dekking. Ook als je een snellere internetverbinding wilt, kun je een modem of router kiezen die hogere snelheden ondersteunt.

  Een ander voordeel van de vrije modemkeuze is de mogelijkheid om te kiezen voor apparatuur met extra functies. Denk hierbij aan geavanceerde beveiligingsopties of een ingebouwde VPN, zoals CyberGhost VPN, Private Internet Access & NordVPN. Hierdoor kun je niet alleen genieten van een snelle internetverbinding, maar ook van verbeterde beveiliging en privacy.

  Bovendien maakt de vrije modemkeuze het eenvoudiger om over te stappen naar een andere internetprovider. Je kunt je eigen modem of router blijven gebruiken, wat het overstapproces aanzienlijk vereenvoudigt. Zo kun je zonder gedoe overstappen naar een nieuwe provider die beter aansluit bij jouw wensen en eisen. Met deze vrijheid in modemkeuze heb je dus meer controle over je internetverbinding en kun je optimaal profiteren van de mogelijkheden die bij jou passen.


  Meer van zulke handige tips ontvangen?

  Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Welke internetsnelheid heb ik nodig?

  Het bepalen van de juiste internet snelheid voor jouw behoeften hangt af van verschillende factoren, zoals het aantal mensen in je huishouden, je online activiteiten en de diensten die je wilt gebruiken. Hier zijn enkele richtlijnen om je te helpen bij het maken van de juiste keuze:

  • Voor basis internetgebruik, zoals surfen, e-mails versturen en beperkt video streamen op maximaal 2 apparaten tegelijk, is een snelheid van 50 Mbit/s ideaal. Met deze snelheid ervaar je een vlotte internetervaring zonder haperingen.
  • Een gezin met gemiddeld internetgebruik, waarbij verschillende mensen tegelijkertijd online zijn, heeft meer baat bij een snelheid van 100 Mbit/s. Deze snelheid maakt het mogelijk om probleemloos thuis te werken terwijl anderen in huis ook gebruikmaken van het internet, zonder dat dit ten koste gaat van de snelheid.
  • Voor intensief internetgebruik met meerdere verbonden apparaten, zoals het downloaden van grote bestanden, het kijken van Netflix in 4K of gamen, wordt een snelheid van 200 Mbit/s of hoger aanbevolen. Met deze snelheid geniet je van een soepele ervaring, zelfs wanneer er veel data tegelijkertijd wordt verwerkt.

  Het is belangrijk om te onthouden dat deze snelheden als richtlijn dienen. Als je huishouden veel internet gebruikt of als er veel mensen tegelijkertijd online zijn, kan een hogere snelheid nodig zijn voor een optimale ervaring. Neem contact op met je internetprovider voor specifieke aanbevelingen die passen bij jouw situatie. Zo ben je verzekerd van een naadloze internetverbinding die perfect aansluit op jouw behoeften en gebruikspatronen.  Besparen op internet en tv: uit welke providers kun je kiezen?

  In Nederland opereren verschillende internetaanbieders landelijk. Zij bieden internetdiensten aan via verschillende netwerken, zoals ADSL, coax-kabel en glasvezel. Sommige aanbieders, zoals KPN en Odido, bieden zowel ADSL als glasvezelverbindingen aan. Het glasvezelnetwerk is nog niet overal beschikbaar, maar via mobiel.nl kun je wel al de beschikbaarheid vergelijken. Er zijn ook aanbieders die zich specifiek richten op één type netwerk, zoals Ziggo, dat alleen diensten aanbiedt via de coax-kabel.

  Het kan voorkomen dat op jouw adres alleen een ADSL-aansluiting beschikbaar is. In dat geval kun je kiezen uit providers zoals:

  KPN

  Odido

  Online.nl

  Budget Thuis

  Caiway

  Freedom

  Youfone

  Voor internet via de coax-kabel zijn er opties zoals:

  Ziggo

  Caiway

  Delta

  Als je glasvezelinternet wilt, kun je kiezen uit een groot aantal providers zoals:

  Budget Thuis

  KPN

  Delta

  Online.nl

  Caiway

  Odido

  Freedom Internet

  Youfone

  Het beheer van het glasvezelnetwerk wordt niet altijd uitgevoerd door de glasvezelaanbieders zelf, maar ook door andere bedrijven zoals Reggefiber en Delta. Zij leggen het glasvezelnetwerk aan, terwijl de aanbieders zelf bepalen op welke locaties zij hun diensten aanbieden.

  Conclusie besparen op internet en tv

  We hopen dat dit artikel over besparen op internet en tv je goed op weg heeft geholpen. Internetproviders lokken vaak nieuwe klanten met tijdelijke aanbiedingen. Sommige deals geven je bijvoorbeeld gedurende het eerste halfjaar een korting van 50% op de maandelijkse abonnementskosten.

  Het is daarom cruciaal om alert te blijven op dergelijke acties. Vooral mensen die jaarlijks van internetprovider wisselen, kunnen hier enorm van profiteren. Op die manier kunnen zij aanzienlijk besparen op hun maandelijkse uitgaven.


  Meer van zulke handige tips ontvangen?

  Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


  Disclaimer: Naar deze producten kan verwezen worden met een affiliate-link. Als je iets koopt via deze link, kan c’t magazine een commissie ontvangen.

  Deel dit artikel

  Elwin Hodžić
  Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

  Lees ook

  Heb ik UEFI of BIOS? Zo kun je de Windows-bootmodus herkennen!

  Is Windows net opgestart via UEFI of via legacy-BIOS? Om die vraag te beantwoorden, circuleren er verschillende tips op internet. In dit artikel legge...

  Raspberry Pi GPIO pinnen: een overzicht van de aansluitingen

  Een kleine Raspberry Pi board is zo volgepakt met alle componenten dat er geen ruimte meer over was om de 40 GPIO pinnen van informatie te voorzien. O...

  6 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  nieuwsteoudste
  Laat het mij weten wanneer er
  bart
  Lezer
  bart

  Volgens mij wordt niet alle glasvezel beheerd door Reggefiber. Online.nl staat in die rijtje genoemd als een grote speler. Maar volgens mij wordt Delta hier over het hoofd gezien. Delta is volgens mij hier het bedrijf dat de glasvezel aanlegt en die lijn beschikbaar maakt voor Heldenvannu, Online.nl, Caiway. Legt t-Mobile niet ook glasvezel?
  Nu wordt er een volledigheid gesuggereerd, die volgens mij niet klopt.

  C. Beerse
  Lezer
  C. Beerse

  Veel gebruikers hebben een email adres van de provider waar ze bij zitten. Er zou best wel een waarschuwing in dit artikel mogen staan dat ze dat email adres dus kwijt raken als ze van provider wisselen!

  En dat het dus best veel werk is om het email adres over te zetten. Denk daarbij ook aan alle websites waarop je email adres als login gebruikt wordt.

  Yvonne
  Lezer
  Yvonne

  Als je een gmail adres neemt hoef je nooit van emailadres te veranderen, wel zo handig als je jaarlijks wisselt, zoals wij, van provider.

  Marco
  Lezer
  Marco

  Het is misschien ook een goed idee om eens een artikel te wijden aan het feit dat internetproviders soms te hoge tarieven moeten betalen aan KPN voor het gebruik van het glasvezelnet. Glasvezelnetwerken van andere bedrijven zijn goedkoper, waardoor providers (vooral de kleinere) een stuk meer moeten rekenen voor abonnementen met dezelfde of zelfs minder bandbreedte als zij gebruik maken van KPN glasvezelnetwerk. Freedom internet is daar een voorbeeld van. Als ik in een niet KPN glasvezel gebied zou wonen had ik minder hoeven betalen en ook nog meer snelheid gehad voor hetzelfde geld. Zie ook: https://freedom.nl/nieuwsartikel/verschillende-prijzen-en-diverse-glasvezelnetwerken-hoe-zit-dat Het is jammer… Lees verder »

  Sam Sampler
  Lezer
  Sam Sampler

  Lees ook vooral de resencies op trustpilot, die van Delta zijn informatief.