Besparen op internet en tv abonnement: dit kun je doen om te besparen

Redactie
6

Inhoudsopgave

    In onze moderne samenleving speelt internet en televisie een onmisbare rol. Mensen maken er gebruik van voor werk, communicatie met vrienden en familie, en voor vermaak. Jammer genoeg brengt het abonnement voor deze diensten vaak aanzienlijke kosten met zich mee. Gelukkig bestaan er manieren om geld te besparen op de maandelijkse uitgaven voor vast internet en tv. Het kan bijvoorbeeld voordelig zijn om elk jaar over te stappen naar een andere internetprovider. Dit kan niet alleen leiden tot besparingen, maar ook tot betere verbindingen en service, waardoor zowel je portemonnee als je internetervaring erop vooruitgaan.

    Dit artikel toont je hoe je kunt besparen op internet en tv. Dit varieert van het vergelijken van aanbieders tot het aanpassen van je huidige abonnement. Blijf lezen om te ontdekken hoe jij maandelijks geld kunt besparen op je vaste lasten voor internet en tv.

    Besparen op internet en tv: zo kun je maandelijks eenvoudig geld besparen

    Hoe werkt overstappen van internet?

    Stap over van internetprovider in 6 eenvoudige stappen

    Als je van internetprovider wilt veranderen, volg dan deze 6 stappen:

    1. Vergelijk providers : vind de beste provider die bij je past door te vergelijken. Een goede manier om te vergelijken is via mobiel.nl.
    2. Aanvraag: vraag het nieuwe abonnement aan bij de provider van jouw keuze.
    3. Opzegtermijn: houd rekening met de opzegtermijn van je huidige provider.
    4. Overstapservice: maak gebruik van de overstapservice die wordt aangeboden door de nieuwe provider.
    5. Uitleg: ontvang een heldere uitleg over de installatie van de nieuwe internetverbinding en aansluiting.
    6. Overstap datum: spreek een datum af voor de overstap en zorg ervoor dat je thuis bent op die dag.

    Let op: bij sommige providers moet je een opzegtermijn van een maand in acht nemen of kosten betalen bij vroegtijdige opzegging. Blijf alert!


    https://www.ct.nl/shop/chatgpt/


    Is het verstandig om glasvezel te nemen?

    Als je de beschikbaarheid hebt, is het verstandig om voor glasvezel te kiezen om verschillende redenen:

    • Glasvezelinternet biedt hogere internetsnelheden dan andere soorten internet, waardoor je sneller kunt streamen, gamen en downloaden.
    • Glasvezelinternet heeft een stabiele verbinding en is minder storingsgevoelig dan andere verbindingen, wat resulteert in een betrouwbare internetverbinding.
    • Glasvezelkabels zijn toekomstbestendig en kunnen veel meer internetverkeer aan dan traditionele kabels, waardoor ze geschikt zijn voor de groeiende vraag naar internet.
    • Bij glasvezelinternet is de uploadsnelheid net zo snel als de downloadsnelheid, wat handig is als je veel bestanden uploadt of videochat gebruikt.
    • Glasvezelinternet is betrouwbaar en minder gevoelig voor storingen door weersinvloeden dan bijvoorbeeld kabelinternet.
    • Het gebruik van licht in plaats van stroom maakt de glasvezelverbinding niet alleen sneller, maar ook veiliger en efficiënter.
    • Met glasvezelinternet is de latentie (de tijd tussen het versturen en ontvangen van een signaal) lager dan bij andere verbindingen, wat zorgt voor minder vertraging bij bijvoorbeeld online gamen.
    • Glasvezel is gemaakt van duurzaam materiaal dat nauwelijks onderhoud nodig heeft en lang meegaat, en bovendien veroorzaakt het minder afval dan traditionele kabels.

    Glasvezelinternet biedt een verbeterde videoconferentie-ervaring bij thuiswerken en maakt het werken met grote bestanden aanzienlijk sneller. Houd er echter rekening mee dat glasvezelinternet mogelijk duurder is dan andere verbindingen en niet overal beschikbaar is. Afhankelijk van je situatie, locatie en budget moet je dus de beste keuze maken.

    Kun je zomaar overstappen van internetprovider?

    Jaarlijks van internetprovider veranderen is een slimme manier om geld te besparen en te zorgen voor betere internetverbindingen en service. Er zijn echter enkele zaken waar je op moet letten als je wilt overstappen:

    • Controleer eerst de contractduur als je nog een lopend contract hebt bij je huidige provider, aangezien er mogelijk een boeteclausule in het contract staat als je eerder opzegt.
    • Kijk of de provider waarnaar je wilt overstappen beschikbaar is op jouw adres, aangezien niet alle providers op elke locatie beschikbaar zijn.
    • Vergelijk de tarieven van verschillende providers en kies degene die het beste past bij jouw internetgebruik en budget. Vaak kun je tientallen euro’s per jaar besparen.
    • Zorg ervoor dat je alle benodigde apparatuur en software in huis hebt voordat je overstapt. Sommige providers sturen de benodigde apparatuur gratis op, terwijl andere providers hiervoor kosten in rekening brengen.
    • Overweeg de klantenservice van de provider waarnaar je wilt overstappen. Lees online reviews of vraag advies aan vrienden en familie.

    Hoe lang duurt het om van provider te veranderen?

    Het overstappen van internetprovider kan variëren in tijd en is afhankelijk van verschillende factoren:

    • Opzegtermijn: : Wanneer je momenteel een contract hebt bij je huidige provider, dien je doorgaans rekening te houden met een opzegtermijn. Deze termijn kan variëren van enkele weken tot enkele maanden, afhankelijk van de contractvoorwaarden. Providers zoals KPN, Ziggo, Odido & Online.nl hanteren vaak een opzegtermijn van 1 maand.
    • Installatie: De tijd die nodig is voor de installatie kan variëren, afhankelijk van de provider en de benodigde apparatuur. Sommige providers sturen de vereiste apparatuur vooraf op, terwijl andere een monteur sturen om de installatie uit te voeren.

    Over het algemeen duurt het overstapproces tussen de 2 en 6 weken, inclusief zowel de opzegtermijn bij de oude provider als de installatie bij de nieuwe provider. Het is belangrijk op te merken dat de exacte tijdsduur afhankelijk is van individuele omstandigheden en kan variëren. Daarom is het verstandig om de overstap ruim van tevoren te plannen en goed af te stemmen met zowel de oude als de nieuwe provider, vooral als je jaarlijks van internetprovider wisselt om kosten te besparen.


     

     


    https://www.ct.nl/shop/chatgpt/


    Wat is vrije modemkeuze?

    Sinds 28 januari 2022 bestaat de optie van vrije modemkeuze, waardoor je zelf kunt bepalen welk modem of router je gebruikt om met het internet te verbinden. Je bent niet langer verplicht het modem of de router te gebruiken die de provider levert, zoals bijvoorbeeld de Experiabox van KPN.

    Deze vrije modemkeuze geeft jou de vrijheid om het apparaat te kiezen dat het beste aansluit bij jouw behoeften. Als je bijvoorbeeld een betere Wi-Fi-dekking in huis wilt, kun je een modem of router selecteren met een groter bereik. Als je een snellere verbinding wilt, kun je een modem of router kiezen die hogere snelheden ondersteunt. Bovendien kun je opteren voor een modem of router met extra functies, zoals geavanceerde beveiligingsopties.

    Het is belangrijk op te merken dat sommige providers een lijst hebben van modems en routers die geschikt zijn voor hun netwerk. Het is dus verstandig te controleren of het apparaat dat je wilt gebruiken compatibel is met jouw provider voordat je gebruikmaakt van de vrije modemkeuze.

    Waarom vrije modemkeuze?

    De invoering van de vrije modemkeuze brengt een aantal voordelen met zich mee. Het verschilt natuurlijk wel per individu wat als voordeel kan worden aangemerkt maar een aantal voordelen zijn bijvoorbeeld:

    • Je kunt kiezen voor een modem of router die beter aansluit bij jouw behoeften. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een modem met een betere Wi-Fi-dekking als je vaak problemen hebt met de Wi-Fi in huis.
    • Je kunt een modem of router kiezen die hogere snelheden ondersteunt als je behoefte hebt aan een snellere internetverbinding.
    • Door de invoering van vrije modemkeuze kun je kiezen voor een modem of router met extra functies, zoals geavanceerde beveiligingsopties of een ingebouwde VPN zoals CyberGhost VPN, Private Internet Access & NordVPN.
    • Je kunt gemakkelijker overstappen naar een andere provider: Met vrije modemkeuze kun je gemakkelijker overstappen naar een andere provider omdat je je eigen modem of router kunt blijven gebruiken.

    Welke internetsnelheid heb ik nodig?

    Je hebt verschillende factoren die bepalen welke internet snelheid je nodig hebt, zoals het aantal mensen in je huishouden, je online gewoonten en de diensten die je wilt gebruiken. Hier zijn enkele richtlijnen voor minimale snelheden voor verschillende activiteiten:

    • 50 Mbit/s: Dit is ideaal voor basis internetgebruik, zoals surfen, e-mails versturen en beperkt video streamen op maximaal 2 apparaten tegelijk.
    • 100 Mbit/s: Deze snelheid biedt meer comfort voor een gezin met gemiddeld internetgebruik. Je zult geen last van elkaar hebben als je tegelijkertijd internet gebruikt, bijvoorbeeld tijdens thuiswerken.
    • 200 Mbit/s en hoger: Dit is geschikt voor intensief internetgebruik met meerdere verbonden apparaten. Denk hierbij aan het downloaden van grote bestanden, het kijken van Netflix in 4K en gamen.

    Het is belangrijk te onthouden dat deze snelheden als richtlijn dienen. Als je veel internet gebruikt of als er veel mensen in je huishouden zijn, kan een hogere snelheid nodig zijn. Het is verstandig om je internetprovider te raadplegen voor specifieke aanbevelingen die passen bij jouw situatie.


    https://www.ct.nl/shop/chatgpt/


    Besparen op internet en tv: uit welke providers kun je kiezen?

    Er zijn in Nederland een aantal internetaanbieders die landelijk opereren. Zij bieden internet aan via ADSL, coax-kabel of glasvezel. Sommige aanbieders, zoals KPN & Odido bieden zowel ADSL als glasvezel aan. Glasvezel is nog niet overal beschikbaar, maar via mobiel.nl kun je wel al vergelijken. Sommige aanbieders richten zich alleen op één type netwerk, zoals Ziggo die alleen diensten aanbiedt via de coax-kabel.

    Het kan voorkomen dat er alleen een ADSL aansluiting op jouw adres beschikbaar is. De providers waar je in dat geval uit kan kiezen zijn als volgt:

    Voor internet via de coax-kabel kun je terecht bij:

    Voor glasvezel heb je keuze uit de volgende grote aanbieders:

    Het glasvezelnetwerk wordt niet altijd beheerd door glasvezelaanbieders, maar ook door andere bedrijven zoals onder andere Reggefiber en Delta. Zij leggen het glasvezel aan en de aanbieders bepalen zelf waar zij hun diensten aanbieden.

    Conclusie besparen op internet en tv

    Met dit artikel over besparen op internet en tv hopen we je goed op weg te helpen. Vaak bieden internetproviders tijdelijke deals aan nieuwe klanten. Denk bijvoorbeeld aan aanbiedingen waarbij je het eerste halfjaar 50% korting krijgt op de maandelijkse kosten van je abonnement.

    Houd dus vooral dit soort acties in de gaten. Vooral mensen die elk jaar overstappen van internetprovider kunnen hier hun voordeel mee doen, omdat ze zo maandelijks aanzienlijk kunnen besparen op hun kosten.


    Meer van zulke handige tips ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

    https://www.ct.nl/shop/chatgpt/


    Disclaimer: Naar deze producten kan verwezen worden met een affiliate-link. Als je iets koopt via deze link, kan c’t magazine een commissie ontvangen.

    Deel dit artikel

    Lees ook

    Chat GPT gebruiken: dit kun je allemaal doen met de chatbot van OpenAI

    OpenAI heeft de ChatGPT-bot ontwikkeld als een taalmodel dat is getraind op een enorme hoeveelheid tekst op het internet. Je kunt ChatGPT gebruiken om...

    c’t testpanel: Asus laptops in de test door de lezers van c’t magazine

    Voor deze lezerspaneltest kregen vier testpanelleden tijdelijk een Asus laptop in bruikleen. Naast twee exemplaren van de Vivobook 16X OLED werden er ...

    6 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    nieuwsteoudste
    Laat het mij weten wanneer er
    bart
    Lezer
    bart

    Volgens mij wordt niet alle glasvezel beheerd door Reggefiber. Online.nl staat in die rijtje genoemd als een grote speler. Maar volgens mij wordt Delta hier over het hoofd gezien. Delta is volgens mij hier het bedrijf dat de glasvezel aanlegt en die lijn beschikbaar maakt voor Heldenvannu, Online.nl, Caiway. Legt t-Mobile niet ook glasvezel?
    Nu wordt er een volledigheid gesuggereerd, die volgens mij niet klopt.

    Elwin Hodžić
    Editor
    Elwin Hodžić

    Hoi Bart,

    Bedankt voor de tip, dat hebben we inderdaad even over het hoofd gezien! Het is in ieder geval nu bijgewerkt in het artikel. 🙂

    C. Beerse
    Lezer
    C. Beerse

    Veel gebruikers hebben een email adres van de provider waar ze bij zitten. Er zou best wel een waarschuwing in dit artikel mogen staan dat ze dat email adres dus kwijt raken als ze van provider wisselen!

    En dat het dus best veel werk is om het email adres over te zetten. Denk daarbij ook aan alle websites waarop je email adres als login gebruikt wordt.

    Yvonne
    Lezer
    Yvonne

    Als je een gmail adres neemt hoef je nooit van emailadres te veranderen, wel zo handig als je jaarlijks wisselt, zoals wij, van provider.

    Marco
    Lezer
    Marco

    Het is misschien ook een goed idee om eens een artikel te wijden aan het feit dat internetproviders soms te hoge tarieven moeten betalen aan KPN voor het gebruik van het glasvezelnet. Glasvezelnetwerken van andere bedrijven zijn goedkoper, waardoor providers (vooral de kleinere) een stuk meer moeten rekenen voor abonnementen met dezelfde of zelfs minder bandbreedte als zij gebruik maken van KPN glasvezelnetwerk. Freedom internet is daar een voorbeeld van. Als ik in een niet KPN glasvezel gebied zou wonen had ik minder hoeven betalen en ook nog meer snelheid gehad voor hetzelfde geld. Zie ook: https://freedom.nl/nieuwsartikel/verschillende-prijzen-en-diverse-glasvezelnetwerken-hoe-zit-dat Het is jammer… Lees verder »

    Yvonne
    Lezer
    Yvonne

    Het goedkoopste is een TP link aanschaffen, daar een simkaart indoen met onbeperkt internet, bv van Budget, en dan het allergoedkoopste tv abonnement van 6,95 euro afsluiten. Of alleen een internetabonnement van Online afsluiten, nu 25 euro per maand voor 12 maanden.
    Dan ben je ook lekker goedkoop uit.
    Nederland is sowieso duur met alles, wij wonen gedeeltelijk in Frankrijk en daar zijn abonnementen veel goedkoper, je hebt al een sim-only kaart met 250 GB
    voor 19,95€, dat zijn nog eens vriendelijke prijzen.
    Kan Nederland een voorbeeld aan nemen.