Besparen op internet en tv? Zo kan het met de tips van de c’t redactie

Redactie
4

Inhoudsopgave

  In onze huidige maatschappij is internet en televisie onmisbaar geworden. We gebruiken het voor onze werkzaamheden, communicatie met vrienden en familie en voor ons vermaak. Helaas kan het abonnement dat we afsluiten voor deze diensten een aanzienlijke kostenpost zijn. Gelukkig zijn er manieren om geld te besparen op je maandelijkse kosten voor vast internet en tv.

  In dit artikel zullen we je laten zien hoe je maandelijks kunt besparen op internet en tv, van het vergelijken van aanbieders tot het aanpassen van je huidige abonnement. Lees verder om te ontdekken hoe je dit voor elkaar krijgt.

  Besparen op internet en tv? Zo kan het met de tips van de c't redactie

  Hoe werkt overstappen van internet?

  Bij het overstappen van internetprovider zeg je het huidige abonnement op en sluit je een nieuw abonnement af bij een andere provider. Hierbij doorloop je de volgende stappen:

  • Vergelijk providers: Kies de provider die het beste bij je past. Dit kun je bijvoorbeeld heel makkelijk doen op o.a. mobiel.nl.
  • Aanvraag: Vraag het abonnement aan bij de gekozen provider.
  • Opzegtermijn: Houd rekening met de opzegtermijn van je huidige abonnement.
  • Overstapservice: Maak gebruik van de overstapservice van de nieuwe provider.
  • Uitleg: Ontvang uitleg over de installatie van de internetverbinding en je aansluiting.
  • Overstap datum: Spreek een datum af waarop de overstap plaatsvindt en zorg dat je thuis bent.

  Let op: bij sommige providers geldt een opzegtermijn van een maand of moet je kosten betalen bij vroegtijdige opzegging.

  Is het verstandig om glasvezel te nemen?

  Als je de beschikbaarheid hebt, is het verstandig om voor glasvezel te kiezen. Hier zijn enkele redenen waarom:

  • Snelheid: Glasvezel internet biedt veel hogere snelheid dan kabel- of DSL-internet, wat ideaal is voor gaming, video streaming en werken met grote bestanden.
  • Stabiliteit: Glasvezel internet is veel stabieler dan andere soorten internet, waardoor je minder last hebt van buffering of traag internet.
  • Toekomstbestendigheid: Glasvezel is de toekomstbestendige technologie voor internet en biedt meer capaciteit en hogere snelheid in de toekomst.
  • Uploadsnelheid: Glasvezel internet heeft vaak een veel hogere uploadsnelheid dan andere verbindingen, wat handig is voor videoconferenties en het uploaden van grote bestanden.

  Glasvezel internet biedt bijvoorbeeld een betere videoconferentie ervaring bij thuiswerken en werken met grote bestanden gaat bovendien ook een stuk sneller. Het kan echter duurder zijn dan andere verbindingen en niet overal beschikbaar zijn. Je moet dus afhankelijk van je situatie, locatie en budget de beste keuze maken.

  Kun je zomaar overstappen van internetprovider?

  Het is mogelijk om zomaar over te stappen van internetprovider, maar let wel op:

  • Respecteer de opzegtermijn van je contract bij je huidige provider.
  • Sommige providers rekenen opzegkosten.
  • De installatie van de nieuwe provider kan extra kosten met zich meebrengen.
  • De overdracht van de internetverbinding kan enige tijd in beslag nemen.
  • De nieuwe provider kan inventariseren of alles goed geregeld is.

  Overstappen van internetprovider is over het algemeen een eenvoudig proces, maar let op wel op de bovengenoemde zaken.

  Hoe lang duurt het om van provider te veranderen?

  Het overstappen naar een andere internetprovider duurt gemiddeld 1 tot 4 weken, afhankelijk van de situatie en provider. De zaken waar je mee rekening mee moet houden zijn als volgt:

  • Als je nog een lopend contract hebt, moet je de opzegtermijn respecteren voordat je kunt overstappen. Dit kan tijd kosten.
  • De nieuwe provider moet de overdracht van je internetverbinding regelen. De beschikbaarheid van technische dienst kan invloed hebben op de duur hiervan.
  • De installatie van de internetverbinding wordt ook geregeld door de nieuwe provider, afhankelijk van de beschikbaarheid van technische dienst.
  • Soms gaat de nieuwe provider eerst de verbindingen inventariseren, dit kan enige tijd in beslag nemen.
  • Met een overstapservice van de nieuwe provider kan het proces sneller verlopen.

  Let op: dit is een schatting, de duur van het proces kan variëren per situatie.

  Wat is vrije modemkeuze?

  Tegenwoordig heb je bij alle internetproviders de mogelijkheid om je eigen modem te kiezen door de vrije modemkeuze. Hierbij kies je zelf de modem of router die je wilt gebruiken, in plaats van het standaardmodel dat door de provider wordt geleverd. Zo heb je meer flexibiliteit en kun je een apparaat kiezen dat past bij jouw wensen.

  Niet alle providers bieden deze optie aan, waardoor je beperkt wordt in je keuze. Maar met vrije modemkeuze kun je zelf een modem of router kiezen die aan jouw eisen voldoet. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een apparaat met een beter bereik, een snellere verbinding of extra functies zoals geavanceerde beveiliging.

  Let wel op: sommige providers hebben een lijst van modems en routers die geschikt zijn voor hun netwerk. Controleer dus altijd of het apparaat dat je wilt gebruiken geschikt is voor jouw provider.

  Waarom vrije modemkeuze?

  Er zijn verschillende redenen waarom vrije modemkeuze interessant kan zijn:

  • Je kunt een modem of router kiezen die aansluit bij je eigen wensen en eisen, zoals een beter bereik, snellere verbinding of extra functies zoals geavanceerde beveiliging of meerdere LAN-poorten.
  • Je kunt kosten besparen door een modem of router te kiezen die je al in bezit hebt, in plaats van deze extra te moeten aanschaffen (of huren) bij de provider.
  • Je hebt de flexibiliteit om in de toekomst een andere modem of router te kiezen als je wensen of eisen veranderen.
  • Je hebt meer controle over de modem of router die je gebruikt, wat handig kan zijn als je bijvoorbeeld een eigen server of VPN gebruikt zoals CyberGhost VPN, Private Internet Access & NordVPN.

  Welke internetsnelheid heb ik nodig?

  De internet snelheid die je nodig hebt, is afhankelijk van verschillende factoren zoals het aantal gebruikers in je huishouden, je gebruiksgewoonten en de diensten die je wilt gebruiken. Hier zijn enkele richtlijnen voor de minimale snelheid die je zou moeten hebben voor verschillende activiteiten:

  • 50 Mbit/s: ideaal voor basis internetgebruik zoals surfen, mailen en beperkte video-streaming op maximaal 2 apparaten tegelijk.
  • 100 Mbit/s: biedt meer comfort voor een gezin met gemiddeld internetgebruik, waarbij je geen last hebt van elkaar als je met meerdere mensen tegelijk internet gebruikt, zoals thuiswerken.
  • 200 Mbit/s en hoger: voor intensief internetgebruik met meerdere verbonden apparaten, zoals het downloaden van grote bestanden, het kijken van Netflix in 4K en gamen.

  Houd er rekening mee dat deze snelheden als richtlijn dienen, als je veel gebruik maakt van internet of als er veel gebruikers in je huishouden zijn, kan een hogere snelheid nodig zijn. Het is aan te raden om je internetprovider te raadplegen voor specifieke aanbevelingen voor jouw situatie.

  Besparen op internet en tv: uit welke providers kun je kiezen?

  Er zijn in Nederland een aantal internetaanbieders die landelijk opereren. Zij bieden internet aan via ADSL, coax-kabel of glasvezel. Sommige aanbieders, zoals KPN & T-Mobile bieden zowel ADSL als glasvezel aan. Glasvezel is nog niet overal beschikbaar, maar via mobiel.nl kun je wel al vergelijken. Sommige aanbieders richten zich alleen op één type netwerk, zoals Ziggo die alleen diensten aanbiedt via de coax-kabel.

  Het kan voorkomen dat er alleen een ADSL aansluiting op jouw adres beschikbaar is. De providers waar je in dat geval uit kan kiezen zijn als volgt:

  Voor internet via de coax-kabel kun je terecht bij:

  Voor glasvezel heb je keuze uit de volgende grote aanbieders:

  Het glasvezelnetwerk wordt niet altijd beheerd door glasvezelaanbieders, maar ook door andere bedrijven zoals onder andere Reggefiber en Delta. Zij leggen het glasvezel aan en de aanbieders bepalen zelf waar zij hun diensten aanbieden.

  Conclusie besparen op internet en tv

  Al met al hopen we je op weg te hebben geholpen met dit artikel over besparen op internet en tv. Vaak zijn er ook nog leuke deals die tijdelijk beschikbaar gesteld worden voor nieuwe klanten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan acties waarbij je bijvoorbeeld het eerste half jaar 50% korting krijgt op de maandelijkse kosten van je abonnement.


  Meer van zulke handige tips ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Disclaimer: Naar deze producten kan verwezen worden met een affiliate-link. Als je iets koopt via deze link, kan c’t magazine een commissie ontvangen.

  Deel dit artikel

  Lees ook

  Welke Windows heb ik? Welke Windows-versies zijn er eigenlijk?

  Windows 11 komt uit in verschillende edities en voor sommige licenties krijg je een gratis upgrade, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

  AMD Epyc 9004 Genoa met 96 Zen 4-kernen in de test

  Niets is krachtiger dan veel cpu-kernen, behalve dan nog meer cpu-kernen. Dat lijkt het motto van AMD te zijn bij zijn 400-watt-superprocessor voor se...

  4 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  nieuwsteoudste
  Laat het mij weten wanneer er
  bart
  Lezer
  bart

  Volgens mij wordt niet alle glasvezel beheerd door Reggefiber. Online.nl staat in die rijtje genoemd als een grote speler. Maar volgens mij wordt Delta hier over het hoofd gezien. Delta is volgens mij hier het bedrijf dat de glasvezel aanlegt en die lijn beschikbaar maakt voor Heldenvannu, Online.nl, Caiway. Legt t-Mobile niet ook glasvezel?
  Nu wordt er een volledigheid gesuggereerd, die volgens mij niet klopt.

  Elwin Hodžić
  Editor
  Elwin Hodžić

  Hoi Bart,

  Bedankt voor de tip, dat hebben we inderdaad even over het hoofd gezien! Het is in ieder geval nu bijgewerkt in het artikel. 🙂

  C. Beerse
  Lezer
  C. Beerse

  Veel gebruikers hebben een email adres van de provider waar ze bij zitten. Er zou best wel een waarschuwing in dit artikel mogen staan dat ze dat email adres dus kwijt raken als ze van provider wisselen!

  En dat het dus best veel werk is om het email adres over te zetten. Denk daarbij ook aan alle websites waarop je email adres als login gebruikt wordt.

  Marcel
  Lezer
  Marcel

  Je kunt bijvoorbeeld een eigen domein nemen.
  Via deze site wordt het erg gemakkelijk gemaakt: https://goodbyebigtech.nl/e-mailaccount
  Voor €25 per jaar je eigen mailbox met eigen domein.
  Zelfs al zou dat bedrijf ermee stoppen, dan kun je met een eigen domein altijd weer een andere provider zoeken zonder dat je al je e-mailadressen hoeft te veranderen.