Windows 11: kinderen beschermen door ouderlijk toezicht instellen

Daniel Dupré
0

Onder Windows 11 kun je de kinderen beschermen door Ouderlijk toezicht’ in te stellen. Voor veel kinderen is de computer een populair en permanent tijdverdrijf, maar op internet kunnen ze in aanraking komen met seks, drugs en geweld. Met deze functie bepaal je precies wat ze wel en niet mogen zien en kunnen kinderen veilig op internet bewegen.


windows 11 ouderlijk toezicht


Ouderlijk toezicht onder Windows instellen

De procedure om het ouderlijk toezicht van Windows in te stellen is vrij bewerkelijk. We gaan er in dit artikel van uit dat het kind nog geen eigen account heeft. Je moet dus eerst een kinderaccount aanmaken.

Inloggen als administrator

Om dat te kunnen doen, moet je eerst inloggen als administrator en als extra veiligheidsstap in sommige gevallen je eigen identiteit bevestigen door middel van een code die per e-mail toegestuurd wordt.

Account voor kind

Tevens moet je voor je kind een account aanmaken en een e-mailadres invoeren bij Microsoft. Dit kan ook (bij voorkeur) met een al bestaand eigen e-mail adres, het hoeft geen Microsoft-e-mail te zijn. Nadat je dat alles hebt gedaan, kun je beginnen met het instellen van ‘Ouderlijk toezicht’.


Ontvang de nieuwste informatie over Windows 11!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


Windows 11: kinderen beschermen – instellen

1 – Instellingen ‘Ouderlijk toezicht’ openen
Om het ‘Ouderlijk toezicht’ in te stellen, moet je voor elk van je kinderen een account maken. Open door middel van het startscherm de Instellingen en klik op Accounts.


2 – Administrator van gezin
Je ziet informatie over het account waarmee je bent ingelogd. Let op dat je ingelogd bent als administrator. Kies de optie ‘Gezin en andere gebruikers’.

windows 11 ouderlijk toezicht


Account aanmaken

3 – Identiteit bevestigen
Als je zelf al een Microsoft-account hebt, ga dan naar stap 4. Zo niet, dan moet je die nu eerst aanmaken. Klik op ‘Aanmelden met een Microsoft-account’ en doorloop de vereiste stappen.

windows 11 ouderlijk toezicht


4 – Familielid toevoegen
Nadat je een account hebt aangemaakt, keer je terug naar het scherm van stap 3. Dan is de optie ‘Een familielid toevoegen’ zichtbaar. Klik op ‘Account toevoegen’.

windows 11 ouderlijk toezicht


5 – Kind toevoegen aan lijst voor toezicht
Meld je kind aan met het e-mailadres dat bij diens Microsoft-account hoort en ga naar stap 8. Als je kind nog geen Microsoft-account heeft, klik je op het cryptische ‘Een account voor een onderliggend item maken’.

windows 11 ouderlijk toezicht


6 – E-mail account aanmaken
Geef het e-mailaccount van je kind een naam. Je kunt daarbij in dit geval kiezen tussen de extensie ‘@outlook.com’ of ‘@hotmail.com’. Vul een wachtwoord in en onthoud dat goed.

Je kunt ook een ander e-mail adres opgeven (bijvoorbeeld gmail), dan maak je van tevoren een account aan en voegt dit adres toe


7 – Leeftijd opgeven
Daarna moet je de geboortedatum invullen. Microsoft herkent daaraan dat het een kind betreft en past de vervolgstappen van het account als dusdanig aan.


8 – Bevestigingsemail
Na toevoegen van het account ontvang je automatisch een e-mail waarin wordt bevestigd dat je kind lid van je gezin is. Je kind kan zich dan op de pc aanmelden met dat account.


9 – Ouderlijk toezicht beheren
In het overzicht bij ‘Instellingen / Accounts / Gezin en andere gebruikers’ zie je de zojuist aangemaakte nieuwe gebruiker met daaronder de nieuwe optie ‘Ouderlijk toezicht online beheren of een account verwijderen’. Klik daarop om het ouderlijk toezicht in een browser te openen.


10 – Uw gezin – kinderen toevoegen voor toezicht
Je komt op het openingsscherm van het ‘Ouderlijk toezicht’ (boven in het scherm staat de Engelse term Family Safety) van je ­online Microsoft-account. Daar zie je naast jezelf ook je zojuist aangemaakte gezinslid, met daarnaast de mogelijkheid om meer gezinsleden toe te voegen.


11 – Functies; activiteitenrapport via e-mail voor toezicht
Als je in het scherm verder omlaag scrolt, krijg je een overzicht met allerlei informatie over het ouderlijk toezicht en de mogelijkheden die het biedt, waaronder een wekelijks activiteitenrapport via e-mail ontvangen en een gezinsagenda beheren.


12 – Apparaat koppelen, toestaan
Als je bovenin het scherm op het accountprofiel van je kind klikt, kom je bij het overzicht met individuele instellingen voor het ­account van je kind. Je kunt ook apparaten aan het account koppelen dat je kind gaat gebruiken.


Windows 11 – ouderlijk toezicht – extra’s instellen

13 – Schermtijd instellen, beperken
Daarna kun je met Schermtijd instellen hoe lang je kind per dag achter bijvoorbeeld een Windows-pc, Xbox of smartphone mag zitten. Je kunt een schema voor alle apparaten instellen, of per verbonden apparaat een apart schema.


14 – Inhoudsfilters –  zorg dat je kinderen veilig op internet zijn
Om te voorkomen dat je kind op ongeschikte websites komt, kun je via de Inhoudsfilters instellen dat er bij zoekopdrachten alleen voor kinderen geschikte resultaten te zien zijn. Dat werkt overigens alleen met de Edge en de Bing-zoekmachine.


15 – Betaalopties koppelen
Als je betaalopties aan het account van je kind wilt koppelen, kan dat ook. Je kunt het zakgeld dan digitaal storten op zijn ­account. Daarvoor moet je wel een betaalmethode toevoegen aan je eigen account. Dat kan met een creditcard, betaalpas en via PayPal.


16 – Zoeken; waar is het gezinslid
Als je de mobiele app installeert kun je daarmee instellingen aanpassen en locatie-gegevens bekijken. Als je de app nog niet hebt, kun je een link naar een e-mailadres laten sturen om hem uit de Apple app-store of Android Play store te downloaden. Log met je beheerdersaccount in op de app, dan kun je daarmee bijvoorbeeld ook makkelijk extra schermtijd geven.


Daniel Dupré


 

Met de special ben je snel thuis in de nieuwe Windows-versie.

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Windows 11 updates en beveiliging instellen – waar doe je dit

Met Windows 11 updates worden je systemen bij de tijd gehouden, verder zijn er geavanceerde opties en de eigen virusscanner.

Windows 11 up-to-date houden en de beveiliging

Windows 11 up-to-date houden en de beveiliging worden ook geregeld vanuit de app Instellingen en bevat essentiële onderdelen.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er