Windows 11 Home upgraden naar Pro? Zo kun je dit voor elkaar krijgen!

Daniel Dupré
1

Inhoudsopgave

  Wil je je Windows 11 Home upgraden naar Pro zodat je beschikking hebt over meer functies? Met de tips in deze workshop kun je dat (bijna altijd) doen zonder Windows opnieuw te hoeven installeren.

  Windows 11 Home upgraden naar Pro: zo kun je dit voor elkaar krijgen

  Wat is beter Windows 11 Home of Pro?

  Al sinds Windows XP brengt Microsoft Home-edities uit met een mager scala aan functies. Dit geldt ook voor Windows 10 en 11. Hier zijn enkele voorbeelden van functies die je mist in Home:

  • Geen BitLocker-schijfversleutelingconfiguratie
  • Geen EFS-bestandsversleuteling
  • Geen Hyper-V-manager om virtuele machines te maken, beheren en bedienen
  • Geen externe desktopverbinding om Home op afstand te bedienen
  • Geen groepsbeleid voor beheer
  • Geen snap-in voor gebruikersaccountbeheer in het computerbeheer

  Kortom: als het financieel mogelijk is, is Pro bijna altijd de betere keuze.

  Wat kost upgrade Windows 11 Home naar Pro?

  In de Windows 11 Home editie is er een optie ingebouwd waarmee je deze editie kunt omzetten in een Pro-editie zonder dat je het besturingssysteem opnieuw hoeft te installeren. Alles wat je voor zo’n upgrade nodig hebt, is een geldige licentiecode. Het mooie is dat de Home-edities van Windows 10 en Windows 11 de Pro-codes van alle Windows-versies van de afgelopen jaren accepteren. Dit betekent dat alle codes van de volgende Windows-versies worden geaccepteerd:

  • Windows 7
  • Windows 8
  • Windows 8.1
  • Windows 10
  • Windows 11

  Je kunt dus Windows 11 Home upgraden naar Pro door bijvoorbeeld een code van Windows 7 Professional of Ultimate  te gebruiken.

  Kan je Windows 11 Home upgraden naar Pro?

  Je kunt Windows 11 Home upgraden naar Pro door gratis te upgraden naar Windows 10 vanuit Windows 7 en 8.1. Windows 11 en 10 gebruiken hetzelfde besturingssysteem en installatiecodes, waardoor de upgrade ook werkt. De legaliteit hiervan moet door een rechtbank worden beslist, maar er is momenteel geen zaak hierover.

  Geen officiële verklaring vanuit Microsoft

  Hoewel Microsoft nog geen officiële verklaring heeft gegeven over deze methode, hoef je je geen zorgen te maken over het ‘gratis’ upgraden van Windows 11 Home naar Pro. Microsoft heeft namelijk het installatieprogramma van Windows 10 aangepast om installatiecodes van oudere versies te accepteren. Bovendien blijven de activatieservers van Microsoft ook oude installatiecodes accepteren, ondanks dat ze deze zouden kunnen uitschakelen. Het lijkt er dus op dat Microsoft nog steeds behulpzaam is bij deze gratis upgrade

  Welke versie Windows 11?

  Als je Windows 11 Home wilt upgraden naar Pro, kun je enkele problemen tegenkomen. Deze problemen zijn echter niet van juridische aard. Zorg er daarom voor dat de Windows-installatie op je computer echt een Home Edition is, omdat het soms anders lijkt. Voor de upgrade naar Pro heb je niet alleen een Pro-licentie nodig, maar ook de juiste installatiecode. Maar waar kun je die vinden?

  Controleer of het echt een Home Edition is

  Hoewel het waarschijnlijk is dat de Windows-installatie op de pc waarvan je denkt dat het een Home Edition is, ook daadwerkelijk een Home Edition is, is het niet helemaal zeker. Dit komt doordat Microsoft naast de Home-editie ook een Windows Home N-versie heeft. Hetzelfde geldt voor de Pro-editie, waarvan er ook een Pro N-variant bestaat. Hoewel de N en niet-N edities functioneel alleen verschillen in het feit dat ze geen mediaspeler hebben (de N staat voor ‘Not with Media Player’), zijn het verschillende edities, elk met een eigen upgrade-pad. Microsoft heeft het zo ingesteld dat je alleen kunt upgraden van Home naar Pro en van Home N naar Pro N zonder een nieuwe installatie. Om te controleren welke editie op je pc staat, kun je de toetsencombinatie Windows+Pauze gebruiken of naar de instellingen gaan onder Systeem/Info. Let op de exacte spelling van de naam.

  Andere problemen bij andere versies van Windows Home

  Je kunt soortgelijke problemen tegenkomen bij andere versies van Windows Home, zoals de K, KN, G, Single Language en CoreCountrySpecific-edities. Hoewel het vrij ongebruikelijk is om zo’n editie te hebben, omdat deze edities niet wijdverspreid zijn, is het mogelijk dat je zo’n exotische versie hebt gekregen als vakantiesouvenir. In dat geval kan deze alleen worden ingewisseld voor een Pro-editie met dezelfde achtervoegsel, of helemaal niet.

  Zo vind je de installatiecode voor Windows 11 Home upgraden naar Pro

  Laten we ons richten op de installatiecode die nodig is om Windows 11 Home te upgraden naar Pro. Het maakt niet uit of de licentie en code oorspronkelijk horen bij een Windows met 32- of 64-bits architectuur. Installatiecodes werken met zowel 64-bits als 32-bits Windows.

  Gebruik een ongebruikte Pro-licentie

  Als je een ongebruikte Pro-licentie hebt voor een van de eerdere Windows-versies (7, 8, 8.1, 10 en 11), kun je deze gebruiken voor de upgrade. Retaillicenties zijn herkenbaar aan de witte of gekleurde verpakking met een dvd of usb-stick en een klein kaartje met de installatiecode.

  Upgrade vanaf een pc met een oude Pro Edition

  Gebruik de bijbehorende licentie en code om te upgraden van Windows 11 Home naar Pro als deze al op een niet-gebruikte pc met een Pro Edition is geïnstalleerd. Als Windows 7 is voorgeïnstalleerd, staat de code op de sticker op de behuizing (bij laptops soms op de voeding of in het accuvak).

  Sticker onleesbaar of verdwenen

  Als de sticker onleesbaar of verdwenen is, kun je de code niet opnieuw activeren. De installatie bevatte destijds geen code die bij de licentie hoorde, maar een code van de pc-fabrikant.

  Uitlezen van de code in firmware van het moederbord

  Sinds Windows 8 slaan pc-fabrikanten de code op in de firmware van het moederbord, in de leesbare tekst van de ACPI-tabel MSDM. Hiervoor kun je RWEverything gebruiken om deze uit te lezen.

  Het is lastig om de editie van de uitgelezen code te bepalen als het systeem niet meer start. In geval van twijfel, probeer de upgrade gewoon uit. Als dit niet lukt, bel dan de activeringshotline. Het personeel is niet verplicht dergelijke informatie te verstrekken, dus wees vriendelijk.

  Let op: gebruik geen licentie die al in gebruik is

  Houd er rekening mee dat als je een Pro-code gebruikt die eerder in een andere installatie is gebruikt, de licentie op dat systeem niet meer geldig is. Verwijder de code uit de installatie met het commando slmgr /upk om de activering van dat systeem ongedaan te maken. Als je de code in de installatie laat zitten en het systeem permanent blijft gebruiken, kan Microsoft je Pro-code blokkeren omdat deze meerdere keren is gebruikt.

  Hoe koop je een geldige licentie voor Windows?

  Om een geldige licentie voor Windows aan te schaffen, hoef je niet altijd de hoofdprijs te betalen. Let wel op dat de laagste prijs niet altijd de beste keuze is. Vaak bieden dubieuze dealers installatiecodes aan die Microsoft op een gegeven moment zou kunnen blokkeren. Het is daarom belangrijk om een betrouwbare dealer te vinden en niet blindelings te vertrouwen op de laagste prijs.

  Risico’s bij het negeren van juridische bezwaren

  Als je ervoor kiest om bewust in zee te gaan met dubieuze dealers, loop je het risico dat je geen geldige licentie koopt. Hierdoor mislukt niet alleen de geplande upgrade, maar ook de activering van een nieuwe installatie. Dit kan zelfs nog jaren na aankoop gebeuren, bijvoorbeeld met Windows 7-codes die via enigszins vage kanalen zijn verkregen. Als je ervoor kiest om juridische bezwaren te negeren en in zee gaat met dubieuze dealers, is het belangrijk om je bewust te zijn van de risico’s. Als er problemen ontstaan, kun je geen hulp van derden verwachten. Sterker nog, als je slachtoffer wordt van oplichting, kan aangifte bij de politie jouzelf in de problemen brengen.

  Tip voor een veilige en voordelige aankoop

  De beste tip die we kunnen geven om een licentie aan te schaffen zonder risico en zonder meer geld uit te geven dan nodig is: koop een System Builder-licentie bij een (online) dealer die ook zelf complete pc’s assembleert. Hierdoor ben je verzekerd van een geldige licentie en betaal je niet onnodig veel.

  Upgrade van Windows 11 Home naar Pro

  Een laatste tip voor de upgrade: het upgraden van Windows 11 Home naar Pro is veel gemakkelijker dan andersom. Als je edities tussen twee pc’s wilt omruilen, kun je een herinstallatie voorkomen door eerst een image van de Home-installatie te maken en die vervolgens op de andere pc te installeren. Door ons back-up script c’t-WIMage te gebruiken om de image te maken, zal de restore werken ongeacht de hardware.

  Zonder installatiemedium upgraden van Windows 11 Home naar Pro

  Voorbereiding: controleer of je een geldige Pro-licentie hebt en log in op Windows Home Edition. Druk op Windows+Pauze en ga naar Systeem/Info.

  Stap 1: productcode en activering

  Klik op ‘Productcode en activering’ en vervolgens op ‘Activeringsstatus’.

  Stap 2: productcode wijzigen

  Klik op ‘Productcode wijzigen’ en voer de installatiecode van je Pro-licentie in. Klik op ‘Volgende’ en start Windows opnieuw op.

  Stap 3: the job is done!

  Tijdens de herstart zal Windows nieuwe functies installeren en zodra het Bureaublad zichtbaar is, heb je nu de Pro-editie.

  Belangrijke opmerking

  Het plaatsen van een installatiemedium is niet nodig omdat alle Pro-functies al beschikbaar zijn in de Home Edition, maar gedeactiveerd zijn. De upgrade activeert alleen deze functies.

  Foutmeldingen bij het invoeren van de code

  Het hangt af van het licentietype en de Windows-versie welke foutmeldingen er kunnen optreden bij het invoeren van de Pro-licentiecode in de Home Edition. Er kunnen bijvoorbeeld foutmeldingen verschijnen met de codes 0x80070490 (met internetverbinding) en 0x80010105 (zonder internetverbinding), maar de oorzaak hiervan is onbekend.

  Nutteloze aanbevelingen

  Er zijn online verschillende nutteloze aanbevelingen te vinden om dit probleem op te lossen, zoals het uitvoeren van een virusscan, sfc /scannow, Dism /Online /Cleanup-Image en troubleshooten. Andere tips suggereren problemen met accounts, defecte drivers of ontbrekende updates, maar deze waren in onze tests niet van toepassing.

  Puur cosmetisch probleem

  In werkelijkheid zijn foutmeldingen met deze codes puur cosmetische problemen en kunnen ze gewoon worden weggeklikt. Nadat je Windows opnieuw hebt opgestart, heb je toegang tot de Pro-editie.

  Oplossen van foutmeldingen 0xc004f050 & 0x803fa067

  Wanneer foutmelding 0xc004f050 verschijnt, kun je niet zomaar wegklikken. Dit betekent namelijk dat je installatiecode wel geldig is voor een Pro-editie, maar niet voor een upgrade van Home naar Pro. Microsoft ziet dit niet als obstakel, maar eerder als een teken van kwaliteit: je hebt een volledige licentie in plaats van een goedkopere upgradelicentie.

  Upgrade-licenties versus volledige licenties

  Met de goedkopere upgradecode gaat Microsoft ervan uit dat je altijd eerst Home installeert en vervolgens de upgrade naar Pro start. Een volledige licentie biedt echter dezelfde upgrade-mogelijkheid als een System Builder-licentie, die veel goedkoper is.

  Oplossen van foutcode 0xc004f050 met generieke code

  Om deze fout op te lossen, moet je de upgrade uitvoeren zoals beschreven in het kopje ‘Zonder installatiemedium upgraden van Windows 11 Home naar Pro’. Het is belangrijk om de internetverbinding te verbreken (wifi uitschakelen of netwerkkabel loskoppelen) voordat je begint. Gebruik daarnaast geen eigen Pro-code voor de upgrade, maar een generieke code. Zodra Pro is geïnstalleerd, maak je weer verbinding met internet en vervang je de code door je eigen code.

  Hoe vervang je een code via Opdrachtprompt?

  Helaas is het niet mogelijk om de code te vervangen via de Opdrachtprompt. Windows heeft wel de ‘System License Manager’, maar dit is een uitgebreid VB-script genaamd ‘slmgr.vbs’. Dit script kan codes uitwisselen, maar alleen voor de editie die momenteel draait. Het is wel mogelijk om in een Home-installatie een andere Home-code toe te passen, maar niet een code voor Pro.

  Wat gebeurt er als je het toch probeert?

  Als je het toch probeert, krijg je een cryptische foutmelding met codes als ‘0xC004f069’ of ‘0xC004E016’. De ‘kern’ is de interne benaming van de editie die onder de verkoopnaam ‘Home’ in de winkel ligt. Er is ook een bijbehorende fouttekst, die Windows niet in het venster van het foutbericht toont, maar pas wanneer je slui.exe 0x2a 0xc004f069 invoert in een Opdrachtprompt. Dit commando levert na het wegklikken van andere berichten de tekst ‘De Software Licensing-service heeft gerapporteerd dat de productcode niet kan worden gevonden’ op.

  Wat doet de ‘Software Licensing-service’?

  In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, verzorgt de service niet een licentie voor software, maar is het een Windows-specifieke functie om ervoor te zorgen dat je Windows niet zonder licentie gebruikt. Wat Windows op cryptische wijze probeert te zeggen: de code komt niet overeen met de editie.


  Gratis info en tips over Windows 11 ontvangen?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Windows 11 Home upgraden naar Pro met installatiemedium

  Upgraden van Home naar Pro kan zonder dat er een nieuwe installatie nodig is. Als je de gelegenheid wilt aangrijpen voor een schone lei, is dat ook geen probleem. De procedure verschilt niet van een standaard herinstallatie van een Pro-editie. Gebruik de gratis Media Creation Toolkit (MCT) van Microsoft om een usb-stick als installatiemedium in te stellen. Deze wordt tijdens het proces gewist. Start vervolgens op van de usb-stick en klik door de installatie.

  Windows 11 Home-editie wordt opnieuw geïnstalleerd

  Tijdens de herinstallatie kun je echter over het volgende struikelen: als de pc oorspronkelijk door een grote fabrikant is geleverd met een voorgeïnstalleerde Home Edition, zal het Windows installatieprogramma je niet vragen welke editie je wilt installeren, maar direct de Home-editie opnieuw installeren. Dit komt doordat de fabrikant een Home-code heeft opgeslagen in de firmware van het moederbord. Het opslaan van de code dient niet om de hardware en Windows onlosmakelijk aan elkaar te koppelen, maar als back-up.

  Gebruik van de ei.cfg om Pro te installeren

  Het installatieprogramma zoekt in de firmware of er een code beschikbaar is, en als deze wordt aangetroffen, gebruikt het programma deze code. Als je Pro wilt installeren in plaats van Home, moet je het installatieprogramma zover krijgen dat het niet de code gebruikt die in de firmware opgeslagen zit. Het antwoord is een klein bestand genaamd ei.cfg. Dit bestand kun je downloaden via de link aan het einde van dit artikel en vervolgens kopiëren naar de map Sources op de usb-stick die je met MCT hebt ingericht. Het is een eenvoudig tekstbestand met configuratie-informatie. In dit geval is de ID echter gewoon leeg. Daarom zal setup.exe je nu vragen welke installatiecode je wilt invoeren, ook als er een code in de firmware zit.

  De Home-code nog steeds in de firmware

  Na het installeren van Pro, zit de Home-code nog steeds in de firmware. Alleen de pc-fabrikant kan codes op deze manier opslaan, Windows kan dat niet.

  Tip voor het opnieuw installeren van je Pro-installatie

  Als je je nieuwe Pro-installatie later toch opnieuw wilt installeren, kun je een andere methode gebruiken dan we in het vorige kopje hebben beschreven. Wanneer het installatieprogramma je om een code vraagt, klik dan op ‘Ik heb geen productcode’ in plaats van je eigen of een generieke Pro-code in te voeren. Selecteer vervolgens de Pro-editie waarvan je de productcode hebt en de editie wordt geïnstalleerd en onmiddellijk geactiveerd als je een internetverbinding hebt.

  De activatie van de Pro-installatie

  Tijdens de upgrade van Home naar Pro is de Pro-installatie al geactiveerd. Microsoft heeft de hardwarehash en informatie over de actuele installatie opgeslagen op haar servers. Bij een nieuwe installatie worden deze gegevens opnieuw naar de servers gestuurd en wordt Windows direct geactiveerd zonder dat je de code van de licentie hoeft in te voeren. Na een succesvolle upgrade hoef je dus de Pro-code niet opnieuw in te voeren als je dezelfde pc met ongewijzigde hardware opnieuw installeert.

  Conclusie

  Aan de hand van dit artikel hopen we je te hebben geholpen met het upgraden van je Windows 11 Home naar Pro.

  Meer tips & tricks lezen omtrent Windows 11? Bestel de c’t Windows 11 Special, lees de artikelen hieronder of schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief!


  Gratis info en tips over Windows 11 ontvangen?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Meer over

  windows

  Deel dit artikel

  Daniel Dupré
  Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

  Lees ook

  Windows 11 beschikbaar – gratis upgrade komt naar Windows 10

  Vanaf 5 oktober is Windows 11 beschikbaar. Microsoft stelt de upgrade gratis beschikbaar voor Windows 10-pc's die voldoen aan de hardware-eisen.

  Restric’tor: Windows beveiliging verbeteren met software restricties

  Veel malware nestelt zich als uitvoerbare bestanden in een Windows-installatie. Ze kunnen echter niet meer starten als je Software Restriction Policie...

  1 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  nieuwsteoudste
  Laat het mij weten wanneer er
  Herman
  Lezer
  Herman

  over het verkrijgen van windows 11 pro: ik heb alleen een windows XP pro licentie, werkt die ook?