Ben jij van plan om je huidige pc te upgraden of een geheel nieuwe te bouwen met wellicht een nieuwere Intel processor? Twijfel jij bovendien of je Windows 10 of Windows 11 wilt installeren? Wij leggen je uit waarom het beter is om met nieuwere Intel processors Windows 11 te gebruiken.
Twee verschillende soorten kernen in Intel processors
Veel nieuwe processors van Intel zoals de Intel Core i-12000-cpu’s bestaan uit twee soort kernen: krachtige P-kernen & efficiënte E-kernen. De P-kernen worden ingezet bij software die vooral veel rekenkracht vergt en pakken ook code op die slechts één of enkele threads gebruikt. De E-cores verwerken softwareprogramma’s die minder veeleisend zijn en pakken rekentaken op die goed kunnen worden geparallelliseerd (Multithreading).
Bovendien komt Simultaneous Multithreading (SMT) oftewel HyperThreading van de P-kernen in het spel. Bij deze taakverdeling is er echter wel een lastig probleem dat moet worden verholpen. Om optimaal te werken, moet het besturingssysteem of zijn zogeheten scheduler de verschillende kernen correct kunnen herkennen en de threads op de juiste manier toewijzen.
In het dagelijks leven draait op een pc niet slechts één programma, maar is er een mengeling van vele singlethreaded en enkele multithreaded toepassingen actief. Deze toepassingen maken gebruik van verschillende instructieset-uitbreidingen en rekeneenheden van de processorkernen.
Waarom Windows 11 installeren beter is met nieuwe Intel processors
Microsoft heeft zeer zeker zijn best gedaan om het nieuwe besturingssysteem te optimaliseren voor moderne Intel processors. Microsoft heeft namelijk de kernel van het besturingssysteem en de scheduler bij Windows 11 aangepast aan hybride processors. Dit hebben zij gedaan om ervoor te zorgen dat de verdeling over de vrije bronnen van de verschillend krachtige kernen van bijvoorbeeld de Core i-12000-cpu’s optimaal werkt
Dat is bovendien ook de reden waarom sommige programma’s langzamer draaien onder Windows 10. In sommige extreme gevallen kan dit verschil zelfs oplopen tot 60 procent trager.
Krijg gratis info en tips over Windows 11, schrijf je in voor de nieuwsbrief
De hardware ondersteuning voor Intel processors in Windows 11
Ondanks de optimalisatie vanuit Microsoft, is er nog een belangrijke factor in de nieuwe cpu’s van Intel. Om de Windows 11-besturingssysteemplanner te helpen, heeft Intel bij bijvoorbeeld de Alder Lake-processors een extra microcontroller gegeven. Deze extra microcontroller is ook wel bekend als de Thread Director. Deze extra microcontroller controleert de instructies van de momenteel draaiende threads en deelt ze binnen enkele microseconden in vier verschillende prestatieklassen in.
Windows 11 Thread Director prestatieklassen
De Thread Director geeft de hoogste prioriteit aan klasse 1- en 2-toepassingen die gebruik maken van de vectorinstructieset-extensies AVX en AVX2, of de Vector Neural Network Instructions (VNNI), die belangrijk zijn voor AI-software.
De laagste prioriteit wordt gegeven aan programma’s van klasse 3. Deze programma’s wachten op gegevens uit het werkgeheugen of wachten actief tot aan een lusvoorwaarde is voldaan. Daarom vergen deze nauwelijks rekenkracht.
Alle andere toepassingen die tussen die twee uitersten liggen (en bovendien de meerderheid vormen) worden door de Thread Director in klasse 0 ingedeeld. Hij rapporteert die aanbevelingen aan de scheduler van het besturingssysteem. Deze beslist uiteindelijk als enige wat er op welke core draait.
Wat nou als er meerdere actieve threads zijn?
In het geval dat er meerdere actieve threads zijn, wijst de Thread Director ze één voor één toe aan een P-core. Indien er geen P-kernen meer vrij zijn, komen threads terecht op de E-kernen. Hierbij maakt de prestatieklasse niet meer uit.
Op het moment dat zelfs deze bezet zijn, gebruikt de cpu de HyperThreading van de P-cores. Deze maken zich aan het besturingssysteem kenbaar als twee logische cores.
Is updaten naar Windows 11 verstandig?
Behalve de Windows 11 optimalisatie voor moderne cpu’s, speelt er nog een belangrijke factor een rol. Zo heeft Microsoft aangekondigd dat er geen nieuwe functies meer zullen komen voor Windows 10. Afgezien van de aangepaste scheduler voor hybride cpu’s, geldt dat ook voor DirectStorage.
Met die technologie heeft de grafische kaart in 3D-games rechtstreeks toegang tot texture-data vanaf de ssd, zonder omweg via de cpu. Bovendien ontbreken ook enkele stuurprogramma’s in het installatiemedium van Windows 10.
Conclusie
Naar aanleiding van dit artikel is het naar onze mening verstandiger om met nieuwere Intel processors Windows 11 te gebruiken. Hierbij speelt de optimalisatie door Microsoft voor de nieuwere cpu’s zeker een rol.
Bovendien is het zonde om tot 60 procent minder prestaties te hebben in sommige (weliswaar extreme) gevallen. Het is begrijpelijk dat je misschien niet een fan bent van Windows 11 na jarenlang Windows 10 te hebben gebruikt. Wellicht is het ook een kwestie van tijd waardoor je gewend raakt aan het nieuwere besturingssysteem van Windows.
Krijg gratis info en tips over Windows 11, schrijf je in voor de nieuwsbrief
vind het erg jammer dat je die intel zo hoog prijst en AMD niet benoemd, het lijkt net of je wil zeggen dat de AMD niet geschikt is voor Windows 11 wat absoluut niet waar is. sterker nog Amd CPU’s hebben een veel betere energie gebruik. Ik gebruik al jaren AMD en heb nooit problemen ondervonden. Een vriend van mij heeft een high and system met een Intel en heeft regelmatig problemen. En het is flauwe kul dat je beweerd dat Microsoft het syteem optimaliseert alleen voor intel, waar haal je die info vandaan. Hoeveel sponser geld heb je gehad… Lees verder »
Dit verhaal heeft niet als insteek Intel versus AMD, maar of je met een nieuwere Intel-processor beter Windows 10 of 11 kunt gebruiken. Het blijkt namelijk dat die processors beter ondersteund worden door Windows 11 dan door 10.
Sorry had het dan verkeerd begrepen
Nee hoor je hebt het prima begrepen, AMD had zeker in dit atrkel genoemd moeten worden de procesosren werken perfect met Windows 11
Zeker ook gezien het feit dat AMD er voor gezorgd heeft met de release van de Ryzen CPU dat Intel plots zeer rap 6 core en hogere core processoren op de markt kon brengen kon brengen.
Hoe hoger de Windows versies worden, hoe meer muis clicks je nodig hebt om daar te komen waar je wezen wilt. Dit alles onder het mom van: Waarom makkelijk doen als het ook moeilijk kan? Wil je diep in de systeeminformatie gaan om problemen op te lossen dan eindig je nog steeds in kleine niet te optimaliseren vensters met tabbladen waar zeer belangrijke informatie in staat en mag je de tabs uitschuiven en vervolgens weer inschuiven om de rest van een lange reeks van meldingen te kunnen zien. Dit alles onder het mom van: Hoe laat je een systeembeheerder onnodig… Lees verder »