Windows 10 tips – handiger werken met Windows

Marco den Teuling
1

Inhoudsopgave

Je kunt in Windows 10 veel tijd besparen met de schat aan nuttige tools en functies die de afgelopen jaren zijn toegevoegd. Die ken je vast niet allemaal. Daarom hebben we hier handige Windows 10 tips verzameld.

Veel verbeteringen in Windows lijken misschien klein, maar besparen tijd. Kijk hieronder wat je zelf vaak gebruikt en of dat misschien handiger kan.

Sneller mappen openen

Je persoonlijke mappen (Downloads, Documenten, Afbeeldingen …) zijn tegenwoordig bijvoorbeeld het snelst toegankelijk via het startmenu. Boven de optie ‘Aan/uit’ zitten meer knoppen. Het snelmenu van die knoppen (rechtsklikken op een knop) bevat de optie ‘Deze lijst aanpassen’. Daarmee ga je naar de instellingen en kun je kiezen welke mappen daar moeten verschijnen.

Windows 10 tips sneller mappen openen persoonlijke map startmenu

Open snel mappen via het start-menu en pas die lijst mappen aan.

Snelle instellingen en meldingen

De toetsencombinatie Windows+A opent het Actie­centrum, dat vooral bedoeld is voor meldingen. Maar het bevat ook enkele snelle instellingen, bijvoorbeeld een knop voor de Nachtlamp. Die reduceert het aandeel blauw in de kleurweergave, wat veel gebruikers in de avonduren prettiger vinden.

Andere opties, die niet op alle pc’s te vinden zijn, worden gebruikt voor het in- en uitschakelen van bluetooth, de energiebesparing, de locatiebepaling en de vliegtuigstand. Een netwerkverbinding kun je delen als wifi-hotspot voor andere apparaten. Boven­dien verschijnt er, afhankelijk van het apparaat, een schuif­regelaar voor de helderheid van het display.

actiecentrum snel instellen Windows

Open het actiecentrum voor snel instellingen wijzigen.

Je kunt het Actiecentrum ook openen door te ­klikken op het pictogram van het tekstballonnetje op de taakbalk rechts bij de klok. Om te configureren welke snelle instellingen in het Actiecentrum moeten verschijnen, klik je met de rechtermuisknop op een snelle instelling en selecteer je ‘Snelle acties bewerken’. Als een knop dan niet in het Actiecentrum wil verschijnen, kan dat komen doordat je de snelle acties hebt samengevouwen. Klik op Uitvouwen om dit op te lossen.

Accu en microfoon

Bij laptops is het handig dat het accupictogram op de taakbalk niet alleen het accuniveau aangeeft wanneer je er de muisaanwijzer boven houdt, maar – wanneer de stroomkabel is aangesloten – ook een prognose geeft hoe lang het opladen nog duurt. Een ander klein pictogram verschijnt altijd op de taakbalk als de microfoon actief is. Die heeft in tegenstelling tot de camera meestal geen activiteitlampje.

Meer kopiëren en plakken

Het klembord kan meer bevatten dan slechts één inhoud die weer wordt verwijderd zodra je er een andere naar kopieert. Als het om teksten en ­foto’s gaat, passen er maximaal 25 in. Je hoeft het alleen maar te activeren.

Druk daarvoor op Windows+V en klik op Inschakelen. Vanaf dan toont Windows+V altijd de laatst gekopieerde teksten en foto’s op het klembord.

Windows klembord meer meerdere items plakken knippen

Activeer de functie om meerdere items te knippen en plakken.

Als je wilt, kun je teksten en afbeeldingen ook synchroniseren tussen alle apparaten waarop je je aanmeldt met je Microsoft-account. Maar als je een gewoon lokaal account gebruikt, zal de inhoud je computer niet verlaten. Je kunt de klembordopties deactiveren bij de instellingen onder ‘Systeem / Klembord’.

Vensters en bureublad

Zelfs bij oudere Windows-versies kon je met Windows plus linker- of rechterpijltje vensters op een helft van het scherm plaatsen. Bij Windows 10 kun je de breedte van twee naast elkaar gedockte vensters in één keer wijzigen. Pak gewoon de scheidingslijn tussen de twee vensters vast met de muis en sleep die naar de zijkant. Het ene venster wordt dan kleiner naarmate het andere groter wordt. Daarvoor moet bij de instellingen onder ‘Systeem / Multitasking’ wel de schuifknop onder ‘Vensters uitlijnen’ op Aan staan.

 


Blijf op de hoogte van nieuwe Windows 10 tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Meerdere bureaubladen

Met virtuele bureaubladen kun je je vensters over aparte werkruimtes verdelen. Alle virtuele bureau­bladen tonen dezelfde pictogrammen en dezelfde taakbalk, alleen de vensters die je ziet zijn verschillend. Met Ctrl+Windows+D maak je een nieuw bureau­blad, met Ctrl+Windows+linkerpijltje en Ctrl+­Windows+rechterpijltje schakel je tussen de bureaubladen.
Ctrl+Windows+F4 sluit het momenteel actieve bureaublad. Als er nog steeds vensters open zijn, verplaatst Windows die naar het bureaublad links daarvan.

Overzicht houden

Een overzicht van alle actieve vensters en virtuele bureaubladen verschijnt met de toetsen­combinatie Windows+Tab. Daar kun je vensters herverdelen en individuele vensters op alle bureaubladen laten weergeven. Bij de instellingen onder ‘Systeem / Multitasking’ kun je instellen dat de taakbalk altijd alleen de vensters van het huidige bureaublad bevat.

Muisaanwijzer en cursor aanpassen

Overigens heeft Microsoft de muis ook een mooie verbetering gegeven, beter gezegd de muisaan­wijzer. Die kan nu niet alleen vrij groot worden, maar kan ook elke kleur aannemen. Dat klinkt in eerste instantie misschien als een gimmick, maar iedereen die ooit heeft geprobeerd om de muisaanwijzer te vinden op een high-res display, een multimonitor-­systeem of een slecht zichtbaar scherm zal het snel weten te waarderen. De opties daarvoor zitten bij de instellingen onder ‘Toegankelijkheid / Cursor en aanwijzer’.

Windows 10 muisaanwijzer aanpassen kleur grootte

Een gekleurde en reusachtige muisaanwijzer oogt raar, maar is beter terug te vinden.

Eveneens onder Toegankelijkheid kun je bij Tekstcursor een ‘indicator’ activeren. De cursor is dan voorzien van kleine markeringen aan de ­boven- en onderkant om hem makkelijker te vinden. ­De grootte en kleur kunnen worden aangepast. De indicator werkt tot nu toe echter niet bij alle toepassingen. Bij een steekproef werkte hij wel bij de onboard tools zoals Verkenner en Wordpad en dergelijke, en bij Thunderbird en Firefox ook, maar bij oudere programma’s meestal niet.

Windows 10 kleurenblind

Als je kleurenblind bent, kun je verschillende kleurenfilters activeren, die je kunt vinden bij de instellingen onder Toegankelijkheid. Daar kun je ook de toetsencombinatie Windows+Ctrl+C activeren, die het geselecteerde filter in- en uitschakelt – handig als de pc bijvoorbeeld door meerdere mensen gebruikt wordt.

Meer tips en trucs

We hebben meer Windows tips voor je verzameld. Abonnees vinden nog meer Windows 10 tips in c’t magazine – op papier én in de mobiele app of pdf.

(Informatie afkomstig uit het artikel van Axel Vahldiek en Noud van Kruysbergen, c’t magazine 11/2020, p. 36)

Vind meer tips en handige workshops in c't 07/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Met een Raspberry Pi wifi bewaken door gebruik te maken van Nzyme

Iedereen kan computers en andere apparaten in je wifi aanvallen, vaak zonder dat je iets doorhebt. Met deze workshop kun je je wifi bewaken.

Google Gemini gebruiken: dit kun je allemaal met de chatbot van Google

Eerst kon je alleen ChatGPT gebruiken, maar nu is het ook mogelijk om Gemini van Google te gebruiken. Beide chatbots die gebaseerd zijn op AI kunnen w...

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
C. Beerse
Lezer
C. Beerse

Voor iedereen die de muis-pointer wel eens kwijt is of bij een presentatie wil laten zien: Settings -> Devices -> Mouse -> AdditionalMouseOptions (het ‘oude’ muis instellingen menu). Hier de tab ‘pointerOptions’: Display Pointer Trails: Zet het vinkje op ‘aan’ en de schuif naar 1 extra beeldje. Dat zorgt er voor dat de muis bij beweging een schaduw krijgt. ook als de applicatie de muispointer kaapt. De onderste optie is de beste: “Show location of pointer when I press the CTRL key”. Zet hier een vinkje en met een druk op de knop is het alsof er een steen in… Lees verder »