Tv op computer aansluiten: zo kun je een televisie als monitor gebruiken

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

  Een tv op computer aansluiten als monitor geeft een mooi groot scherm voor films, maar is ook handig bij een videoconferentie of presentatie. In dit artikel leggen we uit hoe je de tv makkelijk aansluit.

  Als je bij een videoconferentie te weinig kunt zien, heb je een groter scherm nodig. Daar kun je een goedkope monitor voor aanschaffen, maar als je veel moet thuiswerken zou je daar bijvoorbeeld ook de tweede tv in de slaapkamer voor kunnen gebruiken. Of je creëert een mobiele werkplek voor videoconferenties via de huiskamer-tv. Voor het weergeven van video’s of andere media vanaf je pc is die tv natuurlijk ook ideaal.

  Kabel of draadloos

  Het aansluiten op het tv-scherm kan met een kabel via HDMI of volledig draadloos. Beide opties hebben voor- en nadelen. De draadloze opties bespreken we in een ander artikel en zijn ook handig voor een smartphone. Hier leggen we uit hoe een tv op computer aansluiten werkt en waarop je moet letten bij je smart-tv, laptop of pc.

  HDMI kabel 3m

  Een eenvoudige HDMI-kabel (liefst wat langer) is genoeg om de tv op computer aan te sluiten, veel laptops hebben een normale HDMI-aansluiting. Voor mini-HDMI kun je een geschikte adapter gebruiken, net als voor laptops met beelduitvoer via USB-C, DisplayPort (zoals een MacBook Pro), of VGA. Er zijn multipoort-adapters die ze allemaal combineren, handig voor in een vergaderkamer met tv.

  multipoort adapter televisie laptop vergaderkamer presentatie hdmi

  Afstand houden

  Als je je tv als monitor wilt gebruiken, moet je zorgen voor de nodige zitafstand tot de tv. Hoe fijner de pixels zijn, des te dichter je bij het scherm kunt komen zonder dat het er pixelachtig uitziet. Gelukkig is dat bij 4K-tv’s vrij dichtbij. Voor een ruwe schatting van de afstand deel je de pixelgrootte van de tv (gegeven in millimeters) door 3 en vermenigvuldig je het resultaat met 10 om de afstand in meters te krijgen.

  Een voorbeeld: de pixels van een 50-inch TV met Ultra-HD-resolutie hebben een lengte van ongeveer 0,3 millimeter. Je kunt dan tot ongeveer een meter bij het 4K-scherm komen zonder een storend pixelrooster waar te nemen. De pixelgroottes en de minimale kijkafstanden voor gangbare tv-schermen staan in de tabel hieronder. Ze gelden voor normaalziende kijkers – als je veel scherper kunt zien, moet je verder weg gaan zitten.

  Kijkafstand bij tv op computer aansluiten

  kijkafstand tot tv bij gebruik als monitor voor computer

  Als je programma echter het hele scherm vult, bijvoorbeeld bij videoconferentiesoftware, moet je je hoofd heen en weer bewegen als je op een meter afstand zit om alle conferentieonderwerpen te kunnen zien. Je kunt het applicatievenster desnoods kleiner maken. Als leidraad kun je vanuit ergonomische redenen aanhouden dat je op een dusdanige afstand van het tv-scherm af moet gaan zitten dat je het hele scherm in één oogopslag kunt zien zonder je hoofd heen en weer te hoeven bewegen. De aanbevolen zitafstand tot de tv is globaal te bereken door de beeldschermdiagonaal te vermenigvuldigen met 2,5. We hebben die afstand ook in de tabel gezet.

  Scherp en zonder vertraging

  Je moet een tv die is aangesloten via een HDMI-kabel altijd op zijn volledige resolutie gebruiken. De huidige tv’s worden door de grafische chip in een laptop of pc meestal automatisch herkend. Ter controle kun je eens kijken naar de Beelscherminstellingen. Die open je door met de rechtermuisknop op het bureaublad te klikken.

  Kies bij ‘Meerdere beeldschermen’ (onderin het venster) de optie ‘Deze beeldschermen uitbreiden’ om de tv als onafhankelijk scherm in te kunnen stellen. Je kunt de tv dan ook ten opzichte van je laptop positioneren door het displaypictogram met de muis naar de gewenste positie te slepen.

  Je komt erachter welk scherm de tv is door te klikken op Identificeren. Programmavensters kun je tussen de schermen heen en weer slepen of verplaatsen met de toetsencombinaties Windows+Shift+pijltoets links/rechts.  Als je onder ‘Meerdere beeldschermen’ voor dupliceren kiest kan dat niet en wordt het laptopbeeld simpelweg gekopieerd op de tv.

  tv op computer als monitor tweede scherm beeldscherm instellingen positie

  Bij de Beeldscherminstellingen kunt je het tv-scherm positioneren ten opzichte van het eerste scherm. Klik op Identificeren voor een zwart nummer dat aangeeft welk beeldscherm het is.

  In het menu van de smart-tv deactiveer je elke vorm van schaling (‘scaling’) en kies je een voor de pc-aansluiting geoptimaliseerde beeld-preset. Als de tv geen expliciete pc-modus biedt, is het meestal aan te raden de standaardmodus te gebruiken. Helaas geven veel smart-tv’s in die modus – en soms zelfs in de pc-­modus – het beeld niet volledig weer, maar snijden ze de randen bij met een overscan die nog stamt uit de tijden van de beeldbuis-tv’s. Elke fabrikant noemt het ongeschaalde 1:1-formaat iets anders, maar meestal vind je de formaataanpassingen bij de beeldinstellingen.

  Helderheid en andere tv-instellingen

  Zorg ervoor dat het tv-scherm niet te helder is. Bij het tv-kijken is de helderheid vaak 250 cd/m2 of meer, maar voor pc-gebruik moet je de schermhelderheid beperken tot een maximum van 150 cd/m2. Het is het beste om de helderheid van je laptop te vergelijken met die van de tv – beide moeten even helder lijken. Schakel bovendien alle beeldoptimalisaties uit, omdat die onnodige vertragingen veroorzaken. Bovendien wordt de weergave van de pc op de tv daardoor minder duidelijk, door een verkeerde beeldscherpte, het gladstrijken van randen, ruisonderdrukking enzovoort. Latenties zijn vooral vervelend als het geluid niet automatisch mee wordt vertraagd. Ze zijn trouwens ook vervelend als je het grote tv-scherm wilt gebruiken voor gamen: veel tv-fabrikanten hebben expliciete voorinstellingen voor gaming, maar niet altijd bij de beeldpresets.


  Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
  Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Bij een Sony-tv was de tussenbeeldberekening net zo actief bij de standaardmodus die voor pc-gebruik wordt aanbevolen als bij de games-preset. Sony noemt dat MotionFlow en je kunt het net als de Reality Creation deactiveren om vertragingen van de beelduitvoer te beperken. Philips geeft gebruikers meestal weinig controle over de vooraf ingestelde beeldmodi, veel menu-items zijn grijs. Alleen een persoonlijke modus en bij gloednieuwe apparaten de zogenaamde filmmakermodus kunnen bij een Philips-­tv volledig door de gebruiker geconfigureerd worden. De huidige Philips-tv’s bieden wel een expliciete pc-­modus waarin het originele formaat vooraf is ingesteld en de beeldoptimalisaties grotendeels gedeactiveerd lijken te zijn – maar je kunt dat niet echt controleren aangezien de meeste menu-items ook in de pc-modus grijs zijn.

  Tot slot

  Als je een tv als een grote monitor wilt gebruiken, is een eenvoudige HDMI-aansluiting het beste. Daarbij hoef je alleen maar wat beeldaanpassingen te corrigeren, het formaat en de helderheid aan te passen en al het andere werkt gewoon. Draadloos aansluiten vereist de eerste keer meer werk en de mogelijkheden hangen te veel af van de tv’s in kwestie en het netwerk ter plekke. Bekabeld aansluiten is makkelijker even snel te regelen op welke TV dan ook, zowel bij vrienden als zake­lijk bij klanten.

  Deel dit artikel

  Marco den Teuling
  Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

  Lees ook

  AI foto maken: zo genereer je snel en simpel mooie afbeeldingen met AI

  Wil jij graag een AI foto maken voor bijvoorbeeld je blog, presentatie of scriptie maar heb je geen idee hoe je dit voor elkaar krijgt? Geen zorgen! I...

  Windows 11 Home upgraden naar Pro? Zo kun je dit voor elkaar krijgen!

  Wil je je Windows 11 Home upgraden naar Pro zodat je beschikking hebt over meer functies? Met de tips in deze workshop kun je dat (bijna altijd) doen ...

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er