Je moet een tv die is aangesloten via een HDMI-kabel altijd op zijn volledige resolutie gebruiken. De huidige tv’s worden door de grafische chip in een laptop of pc meestal automatisch herkend. Ter controle kun je eens kijken naar de Beelscherminstellingen. Die open je door met de rechtermuisknop op het bureaublad te klikken.
Kies bij ‘Meerdere beeldschermen’ (onderin het venster) de optie ‘Deze beeldschermen uitbreiden’ om de tv als onafhankelijk scherm in te kunnen stellen. Je kunt de tv dan ook ten opzichte van je laptop positioneren door het displaypictogram met de muis naar de gewenste positie te slepen.
Je komt erachter welk scherm de tv is door te klikken op Identificeren. Programmavensters kun je tussen de schermen heen en weer slepen of verplaatsen met de toetsencombinaties Windows+Shift+pijltoets links/rechts. Als je onder ‘Meerdere beeldschermen’ voor dupliceren kiest kan dat niet en wordt het laptopbeeld simpelweg gekopieerd op de tv.
Bij de Beeldscherminstellingen kunt je het tv-scherm positioneren ten opzichte van het eerste scherm. Klik op Identificeren voor een zwart nummer dat aangeeft welk beeldscherm het is.
In het menu van de smart-tv deactiveer je elke vorm van schaling (‘scaling’) en kies je een voor de pc-aansluiting geoptimaliseerde beeld-preset. Als de tv geen expliciete pc-modus biedt, is het meestal aan te raden de standaardmodus te gebruiken. Helaas geven veel smart-tv’s in die modus – en soms zelfs in de pc-modus – het beeld niet volledig weer, maar snijden ze de randen bij met een overscan die nog stamt uit de tijden van de beeldbuis-tv’s. Elke fabrikant noemt het ongeschaalde 1:1-formaat iets anders, maar meestal vind je de formaataanpassingen bij de beeldinstellingen.
Helderheid en andere tv-instellingen
Zorg ervoor dat het tv-scherm niet te helder is. Bij het tv-kijken is de helderheid vaak 250 cd/m2 of meer, maar voor pc-gebruik moet je de schermhelderheid beperken tot een maximum van 150 cd/m2. Het is het beste om de helderheid van je laptop te vergelijken met die van de tv – beide moeten even helder lijken. Schakel bovendien alle beeldoptimalisaties uit, omdat die onnodige vertragingen veroorzaken. Bovendien wordt de weergave van de pc op de tv daardoor minder duidelijk, door een verkeerde beeldscherpte, het gladstrijken van randen, ruisonderdrukking enzovoort. Latenties zijn vooral vervelend als het geluid niet automatisch mee wordt vertraagd. Ze zijn trouwens ook vervelend als je het grote tv-scherm wilt gebruiken voor gamen: veel tv-fabrikanten hebben expliciete voorinstellingen voor gaming, maar niet altijd bij de beeldpresets.
Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Bij een Sony-tv was de tussenbeeldberekening net zo actief bij de standaardmodus die voor pc-gebruik wordt aanbevolen als bij de games-preset. Sony noemt dat MotionFlow en je kunt het net als de Reality Creation deactiveren om vertragingen van de beelduitvoer te beperken. Philips geeft gebruikers meestal weinig controle over de vooraf ingestelde beeldmodi, veel menu-items zijn grijs. Alleen een persoonlijke modus en bij gloednieuwe apparaten de zogenaamde filmmakermodus kunnen bij een Philips-tv volledig door de gebruiker geconfigureerd worden. De huidige Philips-tv’s bieden wel een expliciete pc-modus waarin het originele formaat vooraf is ingesteld en de beeldoptimalisaties grotendeels gedeactiveerd lijken te zijn – maar je kunt dat niet echt controleren aangezien de meeste menu-items ook in de pc-modus grijs zijn.