Smartphone levensduur verlengen: deze tips en tricks helpen je!

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

    Misschien overweeg je nog niet om een nieuwe smartphone aan te schaffen, omdat je huidige nog prima functioneert. Toch gebruiken de meeste mensen hun smartphones gemiddeld slechts twee tot drie jaar. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je telefoon langer meegaat? In dit artikel geven wij tips om de levensduur van je smartphone te verlengen, zodat je er langer gebruik van kunt maken.

    Een betere camera of meer opslagruimte is niet altijd noodzakelijk. Het is zonde om een nieuwe smartphone te kopen als je huidige nog goed werkt. Met name high-end smartphones zouden minstens vijf jaar betrouwbaar moeten blijven functioneren. Zelfs goedkopere telefoons kunnen langer dan drie jaar meegaan, zij het met enkele kleine beperkingen.

    Smartphone levensduur verlengen? Deze tips & tricks helpen je!

    Het flashgeheugen van je smartphone

    Het flashgeheugen van je smartphone kan vol raken, zelfs nadat je alle onnodige apps hebt verwijderd. Daarom is het de moeite waard om je smartphone een paar extra schoonmaakbeurten te geven om de levensduur van je smartphone te verlengen. Bekijk een lijst van alle geïnstalleerde apps, gesorteerd op de ruimte die ze innemen. Bij toestellen die op Android draaien tik je op het sorteerpictogram onder ‘Instellingen / Apps’, bij iOS ga je naar ‘Instellingen / Algemeen / iPhone-opslag’.

    Controleer de geheugenintensieve apps en verwijder oude bestanden die je niet meer nodig hebt, zoals nummers in tijdschrift- of podcast-apps en lokaal opgeslagen media in muziek- of videostreamingdiensten. Bij iOS of Android kun je in de weergave van de app op de betreffende app klikken en dan soms bepaalde bestanden van apps verwijderen. De juiste opties vind je meestal in de afzonderlijke apps. Een noodoplossing is om de app te verwijderen en opnieuw te installeren.

     

    Gebruik een geheugenkaart

    Vroeger kon je de levensduur van een Android-smartphone eenvoudig verlengen door een microSD-kaart te gebruiken. Helaas bieden tegenwoordig nog maar weinig toestellen zo’n slot en implementeert vrijwel geen enkele fabrikant de mogelijkheid om apps te verplaatsen. Maak gebruik van de geheugenkaart voor het opslaan van persoonlijke bestanden en configureer bepaalde apps om gegevens daarop op te slaan. Dit komt vooral van pas bij de camera-app, aangezien nieuwe foto’s en video’s dan automatisch op de geheugenkaart worden opgeslagen. Ga in de instellingen van andere apps die veel gegevens lokaal opslaan op zoek naar deze optie.


    Meer van dit soort artikelen met tips & tricks lezen?

    Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

    Blijf op de hoogte!

    Schrijf je in voor de wekelijkse c't nieuwsbrief en blijf bij op IT-gebied! Haal optimaal rendement uit je hard- en software en leer over nieuwe technologieën. Met achtergrondartikelen, workshops, tests, aanbiedingen en meer.

    Foto back-ups maken

    Om extra opslagruimte te creëren en de levensduur van je smartphone te verlengen, kun je je foto’s in de cloud opslaan. Je kunt dit doen door ze via een app naar de cloud te uploaden of via USB naar je pc over te brengen. Oude foto’s en video’s kun je verwijderen om ruimte te besparen op je smartphone. Maar wees gerust, je hebt nog steeds toegang tot ze via de cloud.

    Er zijn veel clouddiensten die dit aanbieden, zoals Apple iCloud, Google Foto’s, Dropbox, OneDrive, Nextcloud en Adobe Lightroom. Ze uploaden allemaal automatisch foto’s. Controleer of de app van de clouddienst die je gebruikt, automatisch foto’s verwijdert uit de opslag van je smartphone nadat ze zijn geüpload. Bijvoorbeeld, bij OneDrive op Android kan dit alleen als je de optie ‘Ruimte vrijmaken op dit apparaat’ selecteert. Bij Adobe Lightroom moet je de foto’s en video’s handmatig van je apparaat verwijderen omdat de app dit niet automatisch doet.

    Opruimen van je opslag

    Zorg ervoor dat je regelmatig je downloadmap opruimt om de levensduur van je smartphone te verlengen. Hoewel er op een smartphone misschien geen grote bestanden staan, kunnen het er wel veel zijn. Gebruik daarvoor een bestandsbeheerder zoals Files of Bestanden.

    Bij Android vind je de Downloads in de bestandsbeheer-app onder ‘interne opslag’. Bij iOS moet je de downloads in iCloud Drive en de downloadmappen van eventuele extra browsers uitkammen.

    Veel Android-smartphones hebben een bestandsopruimer bij de instellingen onder het menu-item Opslag of Apparaatonderhoud. Hiermee kun je grote bestanden en tijdelijke bestanden verwijderen. De Files-app van Google geeft ook suggesties voor het opruimen van bestanden. Andere apps in de stores doen dezelfde beloften, maar Google Files en de tools van de fabrikant doen in onze ervaring niet onder voor hen.

    Acuduur verbeteren van je smartphone

    Je kunt de accuduur van je smartphone vaak verbeteren. Hoewel Android en iOS energiebesparing steeds beter beheren, kun je zelf ook bijdragen.

    Schakel onnodige meldingen uit in betreffende apps om het aantal achtergrondprocessen te verminderen. Controleer bij iOS ‘Instellingen / Batterij’ en bij Android ‘Batterijgebruik’ om de apps te zien die de accu sterk belasten. Verwijder de apps die je niet nodig hebt.

    Als de accuduur drastisch afneemt zonder duidelijke oorzaak, kan de accu versleten zijn. Moderne accu’s verslechteren nauwelijks merkbaar binnen drie of vier jaar. Maar bij te hoge of lage temperaturen kan de accu al na één of twee jaar beginnen te verslappen.


    Meer van dit soort artikelen met tips & tricks lezen?

    Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

    Blijf op de hoogte!

    Schrijf je in voor de wekelijkse c't nieuwsbrief en blijf bij op IT-gebied! Haal optimaal rendement uit je hard- en software en leer over nieuwe technologieën. Met achtergrondartikelen, workshops, tests, aanbiedingen en meer.

    De accu en het display vervangen

    Bijna alle smartphones laten toe dat de fabrikant, een reparatieservice of een specialist de batterij vervangt. Je kunt het ook zelf proberen, maar dan heb je geschikt gereedschap en kennis nodig. Let op dat je een geschikte batterij koopt die niet vervalst is. Dit kan lastig zijn vanwege instabiele leveringsketens. Koop bij voorkeur binnen de EU om garantie te hebben. Of ga naar een goede reparatieshop in de buurt om gedoe te vermijden.

    Als je handig bent en onderdelen kunt bestellen, dan kan je het scherm zelf repareren. In andere gevallen ben je beter af bij een lokale werkplaats of de reparatieservice van de fabrikant.

    Bij losse contacten of schade aan de oplaadpoort of de hoofdtelefoonaansluiting zit dit meestal op het moederbord. Het is vaak niet financieel lonend om ze te vervangen. Je kunt het altijd proberen bij een lokale shop. Op internet zijn er veel teardown-video’s en reparatie-instructies beschikbaar die kunnen helpen om de reparatiekosten vooraf in te schatten.

    Android en iOS draaien zonder updates

    Het ontbreken van updates is een nadeel van oudere smartphones, waarbij onderscheid moet worden gemaakt tussen beveiligingsupdates en updates van het besturingssysteem. Bij elke nieuwe versie van Android en iOS zijn er weinig nieuwe functies. Het kan zelfs storend zijn als je gewend bent aan de oude versie. Na verloop van tijd kunnen steeds meer apps niet worden geïnstalleerd vanwege nieuwere besturingssysteemversies. Ontwikkelaars proberen hun apps echter te laten draaien op oudere versies van het besturingssysteem. Soms werkt dit goed, maar ontwikkelaars moeten voldoen aan steeds hogere eisen en alle moderne interfaces implementeren. Daarom moeten apps momenteel Android 12 (API 31) ondersteunen. Op den duur kunnen oudere apps onbruikbaar worden als ze bijvoorbeeld geen toegang meer hebben tot gewijzigde diensten of verlopen certificaten.

    Gebrek aan beveiligingsupdates

    Het is belangrijker wanneer de smartphonefabrikant stopt met het uitbrengen van beveiligingspatches. Aanvallers kunnen via beveiligingslekken toegang krijgen tot de smartphone. Ernstige lacunes kwetsbaar voor aanvallen worden elke paar jaar ontdekt. Apparaten zonder patches zijn niet meteen volledig onbeschermd.

    Geen enkele fabrikant houdt bij welke ernstige bugs hij niet patcht. Het is lastig in te schatten hoe groot het concrete risico is. Jouw apparaat is misschien niet kwetsbaar omdat de bug pas is geïntroduceerd bij een Android- of iOS-versie die jouw apparaat niet heeft gekregen.

     

    Onkwetsbaar blijven

    Je kunt aanvallen op je mobiele telefoon voorkomen door jezelf zo min mogelijk als doelwit te maken voor aanvallers. Aanvallers kunnen sommige bugs via wifi van buitenaf gebruiken om je mobiele telefoon aan te vallen. Daarom is het belangrijk om openbare wifi-netwerken, zoals die in hotels, restaurants, treinstations en treinen, te vermijden omdat aanvallers eerst op hetzelfde wifi-netwerk moeten zitten. Met een VPN zoals CyberGhost VPN of NordVPN kun je wel het dataverkeer beschermen, maar niet je toestel zelf.

    Je kunt het beste alleen apps downloaden uit de app-stores van Google en Apple, die beide uitgebreide veiligheidscontroles uitvoeren. F-Droid en de Amazon Store zijn ook veilig. Het is echter beter om geen apps te installeren van onbekende fabrikanten, omdat de beveiligingsmechanismen van alle stores af en toe falen. Wacht daarom minstens een paar weken na de release en lees eerst de negatieve recensies. Zelfs min of meer gerenommeerde apps die veel reclame tonen, vormen een risico omdat kwaadaardige reclamebanners zich kunnen richten op bugs in de browser.

    Als er reclamebanners verschijnen zonder dat je een app hebt gestart, vooral direct na het ontgrendelen van je toestel, moet je uitzoeken welke van de laatst geïnstalleerde apps deze banners veroorzaken. Een venster dat je wil doen geloven dat je een virus hebt ontdekt en dat je ergens op moet klikken en iets moet installeren om je te verdedigen, moet je negeren omdat het oplichterij is.

    Virusscanners, firewalls en soortgelijke tools beschermen je nauwelijks bij ontbrekende beveiligingspatches omdat Android en iOS niet eens de mogelijkheid bieden voor zo’n scanner om diep genoeg in het systeem in te grijpen. Tools zoals Blokada en Island/Shelter bieden wel bescherming tegen kwaadaardige of gegevens vergarende (of slordig geprogrammeerde) apps, maar ze helpen niet tegen beveiligingslekken in het besturingssysteem omdat ze alleen de internetcommunicatie van individuele apps bewaken of hun toegang tot afspraken en het adresboek beperken.


    Meer van dit soort artikelen met tips & tricks lezen?

    Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

    Blijf op de hoogte!

    Schrijf je in voor de wekelijkse c't nieuwsbrief en blijf bij op IT-gebied! Haal optimaal rendement uit je hard- en software en leer over nieuwe technologieën. Met achtergrondartikelen, workshops, tests, aanbiedingen en meer.

    Vooraf geïnstalleerde apps

    Vooraf geïnstalleerde apps op smartphones vormen een veiligheidsrisico wanneer ze geen updates krijgen via de app-stores, maar alleen via verouderde besturingssysteem-updates. Dit geldt voornamelijk voor mail, browsers, sms/mms-apps en bibliotheken voor het bekijken van foto’s, video’s of pdf’s.

    Op iOS geldt dit voor Safari, Mail en Berichten. Mail kan vervangen worden door een andere mailclient, maar voor Safari is dat niet gemakkelijk omdat Apple geen andere browser-engines toestaat. Andere browsers, zoals Firefox en Edge, moeten de ingebouwde webkit van Apple gebruiken. Deze engine wordt ook gebruikt in veel andere apps, zoals reclamebanners of nieuwsweergaven. De sms/mms-app kan ook niet vervangen worden, wat eventuele bugs in deze app en Apples WebKit zwaar kunnen laten wegen.

    Google heeft dit probleem opgelost: de ingebouwde browser-engine is al jaren verwijderd uit de firmware en krijgt automatische updates via de app-store. Apps maken daardoor altijd gebruik van een up-to-date WebView.

    Sommige fabrikanten hebben echter een probleem gecreëerd door vooraf een alternatieve browser met een eigen engine te installeren, iets wat bij Android wel is toegestaan. Als er geen updates voor deze browser verschijnen, moet deze gedeactiveerd worden en vervangen worden door een andere browser, zoals Chrome of Firefox.

    Dit geldt ook voor e-mail. De Android-client voor Gmail krijgt updates, maar als een fabrikant zijn eigen mailclient toevoegt en daar geen updates voor levert, moet deze gedeactiveerd worden en moet er een andere client, zoals K-9, Nine of Gmail gebruikt worden.

    Als er vermoedens zijn van beveiligingslekken in de vooraf geïnstalleerde foto-, video- of pdf-viewer, wordt het ingewikkelder en vervelender bij Android en iOS omdat deze apps niet vervangen kunnen worden. Media die op de smartphone worden gezet, kunnen bekeken worden in een app naar keuze, zoals VLC Player.

    Maar hoe browsers, messengers of mail omgaan met bijlagen heb je meestal niet in de hand. Sommige hebben hun eigen viewer voor bepaalde bestandsformaten, maar vaak geven ze het bestand gewoon door aan het besturingssysteem voor weergave. Eventuele previews, het automatisch afspelen van video’s en dergelijke in de vooraf geïnstalleerde apps moeten uitgeschakeld worden, zodat deze in elk geval niets automatisch doen. Verdachte bestanden moeten lokaal opgeslagen worden en vervolgens geopend worden met betrouwbare viewers.

    Tot slot moeten vanzelfsprekende beveiligingsmaatregelen genomen worden: de smartphone moet beveiligd worden met een pincode, vingerafdruk of gezichtsherkenning. Maak zoveel mogelijk gebruik van tweefactorauthenticatie en verschillende wachtwoorden voor diensten. Klik enkel op links van betrouwbare afzenders in mail- of tekstberichten of messengers, maar blijf alert voor vervalste berichten.

    Custom-ROM als laatste redmiddel

    Je kunt bij Android de levensduur van je smartphone verlengen door een aangepaste Android-versie te installeren, genaamd custom-ROM’s. Deze ROM’s moeten specifiek bedoeld zijn voor jouw smartphonemodel, bijvoorbeeld LineageOS of /e/OS. Met iodé krijgt een Samsung Galaxy S9 uit 2018 zelfs Android 12 met de beveiligingspatch van september 2022. Het installeren van een custom-ROM is niet triviaal en wist al je gegevens en apps. Zelfs een bijgewerkte custom-ROM biedt geen volledige beveiliging omdat updates van de hardwaredrivers ontbreken.

    Conclusie

    Je kunt de levensduur van je smartphone verlengen door de (een groot aantal) tips in dit artikel toe te passen. Eventueel kun je het scherm of de batterij van je smartphone vervangen. Hou er wel rekening mee dat apps & games  zwaarder worden bij elke update en je verzameling foto’s en video’s groeit, evenals je (app-)interesses die opslagruimte in beslag nemen.

    Geen iOS- of Android-updates meer? Geen haast om afscheid te nemen. Wees wel voorzichtig na het einde van de beveiligingspatches. Als dat te lastig is, kun je bank- en winkel-apps en wachtwoordbeheerders verwijderen en eventueel een nieuwe Apple- of Google-account maken voor alleen het oude apparaat. Bij ernstige beveiligingslekken kun je het apparaat niet langer als hoofdapparaat gebruiken. Het is wel geschikt voor apps waarvan de veiligheid onbelangrijk is en gegevens die niet de moeite waard zijn om te beschermen.


    Meer van dit soort artikelen met tips & tricks lezen?

    Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

    Blijf op de hoogte!

    Schrijf je in voor de wekelijkse c't nieuwsbrief en blijf bij op IT-gebied! Haal optimaal rendement uit je hard- en software en leer over nieuwe technologieën. Met achtergrondartikelen, workshops, tests, aanbiedingen en meer.

    Meer over

    Smartphones

    Deel dit artikel

    Marco den Teuling
    Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

    Lees ook

    Raspberry Pi als NAS-systeem gebruiken? Dit moet je weten!

    Wist je dat je een Raspberry Pi als Network Attached Storage (NAS) kunt gebruiken? Zo voldoet de Raspberry Pi 4 aan de belangrijkste eisen om dit te k...

    Readly aanbieding: twee maanden gratis tijdschriften en kranten lezen

    Sta jij voor het tijdschriftenschap eindeloos te twijfelen tussen wel tien verschillende magazines? Dan is Readly iets voor jou, want dan hoef je niet...

    0 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    Laat het mij weten wanneer er