Mail-app Windows 11 – e-mail instellen en gebruiken

Alieke van Sommeren
0

Met de Mail-app van Windows 11 ontvang en verstuur je e-mail met een Outlook-account (van Hotmail, Live.com of MSN). Maar het is ook mogelijk om met de Mail-app te mailen als je een account hebt bij bijvoorbeeld Gmail of andere (web)maildiensten. Zo gebruik je de app handig.Mail-app van windows 11

Met de Mail-app van Windows 11 heb je alles bij de hand voor het ontvangen, versturen en organiseren van je verzameling e-mails. Je kunt je berichten beheren binnen je Outlook.com-account (technisch gezien een Microsoft-account) en van overige e-mailaanbieders zoals Google, ­Yahoo!, iCloud, Gmail of een andere internetprovider.

Van die laatste moet je dan wel de POP- of IMAP-gegevens weten om je mail te kunnen ophalen en versturen. Bij het opstellen van een nieuw mailbericht heb je zelfs de mogelijkheid om tekstopmaak toe te passen op een vergelijkbare manier zoals dat bij een tekstverwerker gaat. Uiteraard ontbreekt de mogelijkheid voor het toevoegen van bijlagen niet.


Krijg meer praktische tips voor Windows 11 en e-mail!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


1 – Mail-app vinden en opstarten in Windows 11

De Mail-app vind je het snelst via de Startknop onder Vastgemaakt en het Mail-pictogram. Staat de app daar niet? Met een zoekopdracht naar ‘mail’ verschijnt de app als eerste resultaat in beeld.

mail-app windows 11


2 – Account toevoegen in de Mail-app

Mail adviseert om het Microsoft-account waarmee je bent ingelogd als mailadres in te stellen. Kies het soort e-mailaccount dat je wilt toevoegen en volg de instructies op.

Je kunt ook extra mail-accounts toevoegen. Een kort stappenplan hiervoor staat in: Mail-account toevoegen in Windows 11 – ontvang e-mail op extra adres

mail-app windows 11


3 – Persoonlijke instellingen voor de Mail-app

Met het tandwielpictogram links onderin regel je via ‘Persoonlijke instellingen’ een frisser kleurtje of leukere achtergrond voor je Mail-app, en een compactere weergave.

mail-app windows 11


4 – Meerdere berichten selecteren

Met de selectiemodus (pictogram met 2 vinkjes en 4 streepjes rechtsboven je berichtenoverzicht) kun je meerdere e-mails selec­teren om in één keer te archiveren, verwijderen, verplaatsen of meer.

mail-app windows 11


5 – Opmaak en invoegen extra’s

Bij het opstellen van een nieuw e-mailbericht kun je de opmaak opleuken met extra’s als koppen en gekleurde markeringen, maar ook tabellen toevoegen en zelfs tekenen met je muis.

mail-app windows 11 handtekening


6 – Leesvenster-instellingen in de Mail-app

Met het tandwieltje linksonder kun je opties voor het Lees­venster aanpassen: mag het volgende item in je inbox worden ge­opend en wanneer wordt een bericht als gelezen gemarkeerd.

mail-app windows 11


7 – Handtekening plaatsen onder mail in Windows 11

Onderaan een nieuw bericht staat je handtekening. Om die te wijzigen of uit te zetten, klik je links op het tandwiel en op Hand­tekening. Pas de tekst aan en voor welke account(s) hij moet gelden.

windows 11 mail e-mail handtekening zetten


8 – Standaard lettertype in Windows 11 Mail-app

Je kunt zelf kiezen welk font (en bijbehorende formaat) wordt gebruikt voor het opstellen van je berichten. Je belandt bij de be­nodigde instellingen via het tandwieltje en dan Standaardlettertype.

lettertype instellen


9 – Meldingen aanpassen

De notificaties voor als je nieuwe berichten binnenkrijgt zijn aan te passen via het tandwieltje en dan Meldingen. Je kunt die in het Actie­centrum uitschakelen, net als geluiden bij nieuwe mail.

meldingen


10 – Mappen aan startmenu toevoegen

Een map van je mailaccount(s) is vast te maken aan het Startmenu. Met een rechtermuisklik op een map links, verschijnt ‘Aan Start vastmaken’.

startmenu mappen toevoegen


11 – Spellingcontrole in e-mail

Tijdens het typen is automatisch de spellingcontrole actief. Foute woorden krijgen een rood kringeltje. Met een rechtermuisklik daarop krijg je een verbetersuggestie voorgeschoteld.

spellingscontrole


12 – Overige opties van de Mail-app

Kijk eens rond bij de andere instellingen naar de opties voor ‘Automatisch antwoorden’ en E-mailbeveiliging. Bepaalde instellingen zijn wel afhankelijk van het ingestelde e-mailaccount.

overige opties

Met deze tips kun je de mail-app van Windows 11 goed instellen en gebruiken. Vind je de app niet fijn, dan kun je een van de geteste alternatieven kiezen.

Met de special ben je snel thuis in de nieuwe Windows-versie.

Meer over

Software

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Mail-account toevoegen in Windows 11 – ontvang e-mail op extra adres

In de Mail-app van Windows 11 kun je ook extra e-mail adressen toevoegen en zo in een paar stappen een extra mail-account aanmaken. 

Windows 11 back-up maken – bescherm je bestanden

Met een Windows 11 back-up houd je je bestanden beschermd tegen ongelukken: crashes, overschrijven, foute upgrade, het kan allemaal gebeuren.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er