Windows Mail-app optimaal instellen in Windows 11: zo simpel doe je het

Alieke van Sommeren
4

Inhoudsopgave

  Met de Mail-app van Windows 11 ontvang en verstuur je e-mail met een Outlook-account (van Hotmail, Live.com of MSN). Maar het is ook mogelijk om met de Windows Mail-app te mailen als je een account hebt bij bijvoorbeeld Gmail of andere (web)maildiensten. 

  In dit artikel zullen we je laten zien hoe je de app optimaal kunt instellen in Windows 11 waarbij we ook tips & tricks geven voor bijvoorbeeld het plaatsen van een handtekening in je e-mails. Dit artikel zal dus ook een antwoord geven op de vraag: hoe stel ik Windows Mail in?

  Windows Mail-app optimaal instellen in Windows 11: zo simpel doe je het   

  Wat kun je met de Windows Mail-app?

  Met de Windows Mail-app van Windows 11 heb je alles bij de hand voor het ontvangen, versturen en organiseren van je verzameling e-mails. Je kunt je berichten beheren binnen je Outlook.com-account (technisch gezien een Microsoft-account) en van overige e-mailaanbieders zoals Google, ­Yahoo!, iCloud, Gmail of een andere internetprovider.

  Van die laatste moet je dan wel de POP- of IMAP-gegevens weten om je mail te kunnen ophalen en versturen. Bij het opstellen van een nieuw mailbericht heb je zelfs de mogelijkheid om tekstopmaak toe te passen op een vergelijkbare manier zoals dat bij een tekstverwerker gaat. Uiteraard ontbreekt de mogelijkheid voor het toevoegen van bijlagen niet.

  Waar vind ik Windows Mail-app in Windows 11?

  De Mail-app vind je het snelst via de Startknop onder Vastgemaakt en het Mail-pictogram. Staat de app daar niet? Met een zoekopdracht naar ‘mail’ verschijnt de app als eerste resultaat in beeld.

  mail-app windows 11

  Account toevoegen in de Windows Mail-app

  De Mail-app adviseert om het Microsoft-account waarmee je bent ingelogd als mailadres in te stellen. Kies het soort e-mailaccount dat je wilt toevoegen en volg de instructies op.

  Je kunt ook extra mail-accounts toevoegen. Een kort stappenplan hiervoor staat in: Mail-account toevoegen in Windows 11 – ontvang e-mail op extra adres

  mail-app windows 11

  Persoonlijke instellingen voor de Windows Mail-app

  Met het tandwielpictogram links onderin regel je via ‘Persoonlijke instellingen’ een frisser kleurtje of leukere achtergrond voor je Mail-app, en een compactere weergave.

  mail-app windows 11


  Krijg meer praktische tips voor Windows 11 en e-mail!

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


  Meerdere berichten selecteren

  Met de selectiemodus (pictogram met 2 vinkjes en 4 streepjes rechtsboven je berichtenoverzicht) kun je meerdere e-mails selec­teren om in één keer te archiveren, verwijderen, verplaatsen of meer.

  mail-app windows 11

  Opmaak en invoegen extra’s

  Bij het opstellen van een nieuw e-mailbericht kun je de opmaak opleuken met extra’s als koppen en gekleurde markeringen, maar ook tabellen toevoegen en zelfs tekenen met je muis.

  mail-app windows 11 handtekening

  Leesvenster-instellingen in de Windows Mail-app

  Met het tandwieltje linksonder kun je opties voor het Lees­venster aanpassen: mag het volgende item in je inbox worden ge­opend en wanneer wordt een bericht als gelezen gemarkeerd.

  mail-app windows 11

  Handtekening plaatsen onder mail in Windows 11

  Onderaan een nieuw bericht staat je handtekening. Om die te wijzigen of uit te zetten, klik je links op het tandwiel en op Hand­tekening. Pas de tekst aan en voor welke account(s) hij moet gelden.

  windows 11 mail e-mail handtekening zetten

  Standaard lettertype in Windows 11 Mail-app

  Je kunt zelf kiezen welk font (en bijbehorende formaat) wordt gebruikt voor het opstellen van je berichten. Je belandt bij de be­nodigde instellingen via het tandwieltje en dan Standaardlettertype.

  lettertype instellen

  Meldingen aanpassen in Windows Mail-app

  De notificaties voor als je nieuwe berichten binnenkrijgt zijn aan te passen via het tandwieltje en dan Meldingen. Je kunt die in het Actie­centrum uitschakelen, net als geluiden bij nieuwe mail.

  meldingen

   

  Mappen aan startmenu toevoegen aan de Windows Mail-app

  Een map van je mailaccount(s) is vast te maken aan het Startmenu. Met een rechtermuisklik op een map links, verschijnt ‘Aan Start vastmaken’.

  startmenu mappen toevoegen

  Spellingscontrole aanzetten in de Windows Mail-app

  Tijdens het typen is automatisch de spellingcontrole actief. Foute woorden krijgen een rood kringeltje. Met een rechtermuisklik daarop krijg je een verbetersuggestie voorgeschoteld.

  spellingscontrole

  Overige opties van de Windows Mail-app

  Kijk eens rond bij de andere instellingen naar de opties voor ‘Automatisch antwoorden’ en E-mailbeveiliging. Bepaalde instellingen zijn wel afhankelijk van het ingestelde e-mailaccount.

  overige opties

  Met deze tips kun je de mail-app van Windows 11 goed instellen en gebruiken. Vind je de app niet fijn, dan kun je een van de geteste alternatieven kiezen.  Krijg meer van dit soort praktische tips voor Windows 11, schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Deel dit artikel

  Alieke van Sommeren
  Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

  Lees ook

  Mail-account toevoegen in Windows 11 – ontvang e-mail op extra adres

  In de Mail-app van Windows 11 kun je ook extra e-mail adressen toevoegen en zo in een paar stappen een extra mail-account aanmaken. 

  Windows back-up maken: zo bewaar je je bestanden veilig op Windows 11

  In dit artikel laten we zien hoe je bij Windows 11 jouw bestanden kunt back-uppen of een herstelpunt kunt aanmaken. De Windows backup stelt je vervolg...

  4 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  nieuwsteoudste
  Laat het mij weten wanneer er
  p.l.rintel
  Lezer
  p.l.rintel

  ik krijg mail met bijlage van mijn boekhouder, maar de bijlage is niet te zien in de mail van windows11. Alleen een icoontje antwoorden(pijltje naar links),
  dus geen paperclip !
  Op mijn Mac is die bijlage wel te zien en ook op mijn Ipad.
  Als de assistente van de boekhouder met haar eigen mail de bijlage stuurt gaat het wel goed.
  Als ik zelf van een ander account (bv Icloud) mail met bijlage stuur werkt alles ook prima.
  Hoe kan dat?

  Marco den Teuling
  Admin
  Marco den Teuling

  Als een programma of app niet goed werkt in Windows 11 kun je proberen die te herstellen. Ga via Instellingen van Windows naar Apps/Geïnstalleerde apps, klik naast de app (hier Mail en Agenda) op de drie puntjes en kies Geavanceerde opties. Op de bijbehorende pagina vind je de knop Herstellen.
  Als dat niet werkt kun je eventueel nog ‘Opnieuw instellen’ of de app Verwijderen en opnieuw installeren, maar daarbij ben je dan wel je gegevens en instellingen kwijt.

  Hans Arts
  Lezer
  Hans Arts

  Grappig, dat jullie met een artikel over Windows Mail komen, terwijl Microsoft afscheidt gaat nemen van deze app

  Co van Asselt
  Lezer
  Co van Asselt

  Ja, inderdaad. Het geeft veel onrust bij mensen elke keer die pop-ups. Heel irritant MS