Als je Linux-pc bij het opstarten de commandline van de bootloader Grub laat zien in plaats van te starten, hoef je niet meteen naar het live Linux-systeem te grijpen. De Grub-shell is verrassend veelzijdig en biedt meer dan voldoende voor veel reddingstaken. Met de juiste noodopdrachten kun je alsnog Linux opstarten.
Start je Linux opeens niet meer op en krijg je alleen nog maar de commandline van de bootloader Grub? Dan hoef je die Linux-installatie niet meteen op te geven, want de commandline van de GRand-Unified Bootloader kan vaak gebruikt worden om het systeem met een paar eenvoudige stappen weer makkelijk aan de praat te krijgen.
Grub-commando’s
Het gebruik van de commandline van Grub 2, die bij moderne Linux-distributies vaak ingezet wordt, lijkt wel wat op bash. Het leuke is dat de Grub-shell alle commando’s bevat die je al kent van het Grub-configuratiebestand grub.cfg. Zelfs eenvoudige varianten van ls en cat zijn voor de commandline van de bootloader geïmplementeerd.
Met behulp van help kun je alle commando’s laten weergeven en ze meer in detail laten uitleggen met bijvoorbeeld help cat. Net als bij bash werkt op veel plaatsen het automatisch aanvullen via de Tab-toets. Tekst kan worden geknipt met Ctrl+K (van cursor naar einde) of Ctrl+U (van cursor naar begin) en weer worden ingevoegd met Ctrl+Y.
Het toetsenbord in de Grub-shell is standaard altijd ingesteld op een Amerikaanse lay-out. Het is mogelijk om vooraf een andere lay-out in te stellen, maar dit is meestal de moeite niet waard en kan de Grub-configuratie verknoeien. Op internet rouleren diverse tabellen met daarin de toetsen die je moet gebruiken als je een toetsenbord met een andere indeling hebt.
Grub en Grub Rescue Shell
Er zijn verschillende redenen waarom je op de commandline terecht zou kunnen komen. Wellicht kan Grub zijn configuratiebestand niet vinden of lezen, omdat het dit niet kan vinden op de opstartsysteempartitie of omdat het bestand beschadigd is. Redenen daarvoor zijn gewijzigde schijfnamen ten gevolge van een wijziging in de partities of een andere volgorde van de schijven. Als Grub zelf zijn eigen programmagegevens niet kan vinden, kom je in een gereduceerde reddingsmodus terecht, de Grub Rescue Shell. Daar ontbreken de makkelijke functies zoals auto-complete.
Hallo,
Dit is echt een heel goede tutorial, ik kom regelmatig hier op terug.
Deze pagina heeft me als persoon die professioneel support geeft aan Linux gebruikers al heel goed geholpen. Al zeker 5 keer een Linux machine er terug mee op gang gekregen.
Heel erg bedankt hiervoor,
Joost
Je opstart repareren kan veel eenvoudiger.
Gewoon even opstarten vanaf USB met daarop de BootRepair CD ISO.
En in no time doet alles het weer …..