Karaoke versie maken van een muzieknummer met het gratis Spleeter

Noud van Kruysbergen
0

Je kunt een karaoke versie maken van een muzieknummer met het gratis Spleeter. Voor het bespelen van een instrument kun je een versie maken zonder bijvoorbeeld drums of bas. Lees hoe je met Spleeter aangepaste muziektracks maakt.

Voor karaoke heb je een versie van het nummer zonder zang nodig. Die zijn meestal niet beschikbaar. Ook bij een serieuzere toepassing als het leren bespelen van een muziekinstrument, is een versie handig waarbij bijvoorbeeld piano of bas en drums uit gehaald zijn.

Dat kun je doen met het gratis Spleeter van streamingdienst Deezer. Daar zitten modellen in om de muziek te ontleden in twee (vocals versus de rest), vier (vocals / drum / bas / overige) of vijf sporen ­(vocals / drum / bas / piano / overige).

Een van de voordelen van Spleeter is dat het erg snel werkt.

karaoke versie van nummer zelf maken

Maak zelf een karaoke versie van je favoriete nummer met het gratis Spleeter.

Voorbereiding

Voor Spleeter heb je Conda nodig, hier gebruiken we Miniconda. Voor Windows volg je deze stappen:

 1. Download Miniconda en voer het uit.
 2. Na het installeren open je ‘Anaconda Prompt (miniconda3)’ vanuit het startmenu. Op die prompt typ je de volgende opdrachten.
 3. Maak je eigen omgeving aan met
  conda update -n base -c defaults conda
  conda create –name mijn_env
  conda activate mijn_env
 4. Installeer Spleeter met
  conda install -c conda-forge spleeter

Het installeren kan even duren omdat de Spleeter-bibliotheek geladen moet worden.

Als je de gpu-versie wilt uitproberen gebruik je bij stap 4 conda install -c conda-forge spleeter-gpu

De gpu-versie zou zelfs meer dan 100 keer sneller dan realtime moeten gaan, maar werkt alleen met een geschikte grafische kaart. In c’t magazine 1-2/2021 gaan we o.a. ook in op de installatie onder Linux.

Muziekbestand omzetten

Het commando om Spleeter te gebruiken is overzichtelijk:

spleeter separate -i audio_example.mp3 -p spleeter:2stems -o output

In dit geval is het bestand audio_example.mp3 het input­bestand. In de map output komen in dit geval in de submap audio_example de twee bestanden vocals.wav en accompaniment.wav te staan. Gebruik je spleeter:5stems dan wordt dat vocal.wav, bass.wav, drums.wav, ­piano.wav en others.wav.

karaoke versie maken van muzieknummer of splitsen in 4 of 5 sporen

Spleeter kan alleen de stem afsplitsen (vocals) of muzieknummers in 4 of 5 sporen ontleden.

Je kunt wav-, ogg-, m4a-, wma- en flac-bestanden ook als invoer­formaat gebruiken.

Doordat bestanden gefilterd worden op 11 kHz, klinken ze wat ‘doffer’ dan normaal. Met de optie spleeter:2stems-16khz zal er meer hoog in de uitvoerbestanden zitten, maar daar is het algoritme niet op getraind. In c’t 1-2/2021 beschrijven we een truc waarmee je eventueel tot 22 kHz kunt gaan.

Makkelijker muziek omzetten

Voor Windows kun je een grafische interface voor Spleeter installeren (SpleeterGUI). Je kunt net als op de opdrachtregel aangeven in hoeveel sporen je het muziekbestand wilt ontleden.

karaoke versie maken Spleeter GUI

Sleep muziekbestanden eenvoudigweg naar de grafische interface om ze om te zetten.

De optie ‘Recombine (Merge output parts back together)’ is niet meer dan een leuk extraatje, daar kun je mee controleren of de bij elkaar gevoegde sporen weer op het origineel lijken. De optie ‘Full bandwidth (16Khz High quality)’ heeft te maken met de bovengenoemde beperking van 11 kHz.

Bij een website als ezstems.com kun je het ontleden van de muziekbestanden helemaal aan een webinterface overlaten, waarbij op de achtergrond Spleeter wordt gebruikt.

 


Blijf op de hoogte van nieuwe audioworkshops en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Meer dan karaoke

Wil je alleen het spoor weglaten dat je zelf wilt spelen, dan moet je bij de 5stems-optie de andere vier bestanden nog samenvoegen. Dat kan vrij robuust met een programma als Audacity, waar je alle bestanden onder elkaar kunt openen en dan laten samenvoegen.

et Audacity kun je losse sporen openen en weer samenvoegen tot één muzieknummer.

Met Audacity kun je losse sporen openen en weer samenvoegen tot één muzieknummer.

Uiteindelijk geldt natuurlijk maar één ding: hoe goed is het resultaat? Ondanks de vele bedenkingen en beperkingen valt dat alleszins mee. Het basspoor klinkt soms wat wollig of ‘leeg’ omdat veel van de bas dan door de kickdrum wordt verbloemd. Ook bij het pianospoor lijken sommige tonen wat minder door te komen, maar als je de sporen combineert valt alles weer in zijn plek.

De kwaliteit van de audiobestanden hangt natuurlijk ook af van de bronbestanden. Nadeel van de beschikbare opties is wel dat je er voor het leren spelen van viool of gitaar minder aan hebt, omdat die allemaal in het spoor other.wav terecht­komen.

In de praktijk zal Spleeter misschien het vaakst gebruikt worden voor een karaoke versie maken van een nummer. Het resultaat daarvan is in de meeste gevallen prima, en beter dan een achtergrondbandje van liftkwaliteit.

(Informatie afkomstig uit het artikel van Noud van Kruysbergen, c’t magazine 1-2/2021, p. 104)

Lees meer handige (audio)workshops in c't 06/2024

Meer over

AudioSoftware

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Smartphone levensduur verlengen: deze tips en tricks helpen je!

Hoe zorg je ervoor dat je telefoon langer meegaat? In dit artikel geven we je tips om de levensduur van je smartphone te verlengen en hem dus langer t...

Zo installeer je NextCloud op een Raspberry Pi met NextCloudPi

De voordelen van de cloud zonder je data weg te geven: NextcloudPi voor de Raspberry Pi maakt het mogelijk. Zo installeer je het.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er