Goedkope game pc bouwen – AMD of Intel voor een gaming pc?

Marco den Teuling
0

Je kunt een relatief goedkope game pc bouwen om games in full-hd vloeiend te spelen. Vanaf 700 euro stel je zo’n pc samen. Maar kies je dan beter voor AMD of Intel?

Er zijn geschikte processors en grafische kaarten in het instapsegment die soepel gamen in full-hd (1920 × 1080 pixels) op hoge detailniveaus mogelijk maken. Lees het bouwvoorstel hieronder voor een goedkope game pc met AMD of Intel processor en bekijk de verschillen in prestaties.

goedkope game pc Intel of AMD gaming pc onderdelen zelfbouw

AMD of Intel?

Dat de processor een quadcore moet zijn met SMT (Simultaneous Multi-Threading, bij Intel Hyper-­Threading genoemd) vanwege core-scaling bij games hebben we eerder bekeken (c’t 6/2020, ‘Het effect van meer cpu-cores bij games’). Maar kies je dan beter voor Intel of AMD?

AMD heeft het voordeel wat betreft prestaties en bij de modernere B550-chipset ondersteuning voor PCIe 4.0. Met die chipset kun je ook later upgraden naar Zen 3­-processors voor prestatieverbetering bij games.

Intel biedt een lager energieverbruik en een wat lagere prijs. Vreselijk veel maakt het niet uit, uiteindelijk komt het verschil uit op zo’n 50 euro. De H410-chipset is wat kariger maar voldoet prima voor onze gamingdoeleinden. Verderop vind je (game) benchmarks en metingen van het energieverbruik.

Ryzen 3 3100 versus Core i3-10100F

Voor een goedkope game pc bouwen hebben we de Ryzen 3 3100 tegenover de Core i3-10100F gezet. De Ryzen draait tot 3,9 GHz in ­turbo en heeft een indrukwekkende 16 MB L3-­cache. De i3-10100F kloksnelheid loopt van 3,6 tot 4,3 GHz, en heeft als bijzonderheid voor een i3 zowel turbo als Hyper-Threading. Dat maakt hem concurrerend met de Ryzen 3.

De Ryzen 5 2600 hebben we niet overwogen, want die haalt minder rekenkracht per kloktik en wordt niet officieel ondersteund door de B550-chipset. Bij een toekomstige BIOS-update werkt die mogelijk niet meer.

Grafische kaart

De Radeon RX 5500 XT levert ongeveer dezelfde prestaties als een RX 590, maar gaat veel efficiënter te werk. Met 8 GB grafisch geheugen heeft hij meer reserves dan Nvidia’s even snelle ­GeForce GTX 1660 met 6 GB. In die prijsklasse moet je het wel doen zonder de fancy hardwareversnelde raytracing.

We kozen voor de ­Sapphire Pulse Radeon RX 5500 XT, die zo rond de 240 euro kost. Die kaart blijft fluisterstil, zelfs bij een volledig opengetrokken trukendoos – zolang je hem maar in de stille modus laat draaien tenminste. Je hoeft alleen maar het kleine schuifje op de rand van de kaart om te zetten.

grafische kaart stiller maken BIOS switch schakelaar

Zet het schuifje naar rechts voordat je de kaart inbouwt voor een stillere game pc.

Prestaties in games en daarbuiten

Beide game pc varianten kunnen games vloeiend weergeven in full-hd (FHD) en onderling is er maar weinig verschil. In games als Shadow of the Tomb Raider en Far Cry 5 halen ze bij ultra als detailniveau meer dan 60 fps (frames per seconde). In meer veeleisende titels als Assassin’s Creed Odyssey en Metro Exodus moet je daarvoor een wat lager detailniveau kiezen.

full hd gaming pc bouwen

Deze goedkope gaming-pc’s draaien Shadow of the Tomb Raider in full-hd en de Ultra-preset met gemiddeld 65 frames per seconde.

Bij Microsoft Flight Simulator 2020 haal je met medium detailniveau en TAA (Temporal Anti-Aliasing) een gemiddelde framerate van 40 fps tot 50 fps, afhankelijk van de complexiteit. Dat klinkt als weinig, maar is genoeg voor de flightsim.

Goedkope game pc – Intel of AMD: game benchmarks en metingen geluidsniveau en energieverbruik

game pc benchmark Intel AMD gaming goedkope gaming pc full-hd energieverbruik geluidsniveau

Klik op de tabel voor een vergroting.

Beide quadcores bieden ook buiten de virtuele 3D-werelden veel prestaties voor het geld. De Core i3-10100F haalt met één thread net geen 450 punten bij Cinebench R20, met alle acht komt hij tot 2152. De Ryzen 3 3100 gaat gelijk op met één thread, met acht threads haalt hij maar liefst 2351 punten.

Energieverbruik en geluidsniveau

Het Intel-systeem verbruikt bij bijna alle scenario’s minder energie dan zijn AMD-tegenhanger. Het voordeel is in idle en onder volledige cpu-belasting circa 12 watt, en het verschil groeide tot maar liefst 24 watt bij de 3D-game Shadow of the Tomb Raider.

Bij gelijktijdig Prime95 en FurMark draaien, kwamen beide systemen uit op 260 watt. Dat was ook het enige scenario waarin de goedkope game pc met AMD-processor met 0,7 sone luider was dan de Intel-pc. In alle andere gevallen waren de pc’s lekker rustig met een maximum van 0,3 sone.

 


Ontvang gratis tips voor pc zelfbouw en onderdelen!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Pc samenstelling

We hebben voor de AMD en Intel goedkope game pc een voordelig moederbord gekozen. Daarbij moet je compromissen sluiten. De moederborden hebben slechts twee geheugenslots, dus nemen we meteen 16 GB RAM in de vorm van twee modules van 8 GB. Bij Intel gaan we voor DDR4-2666, bij AMD nemen we DDR4-3200.

We beginnen als opslag met een 500 GB NVMe-ssd. De gekozen ssd haalt lees- en schrijfsnelheden van 2,3 en 2,1 GB/s in het AMD-systeem. Bij het Intel-moederbord is het M.2-slot slechts met twee PCIe-lanes verbonden en haalt hij 1,7 en 1,6 GB/s, wat nog steeds aanzienlijk sneller is dan ssd’s met een SATA-aansluiting. Voordeel van het M.2-formaat is bovendien twee kabels minder door de behuizing.

Goedkope game pc – onderdelen

Bekijk voor een compleet overzicht de lijst met onderdelen onder ‘AMD budget gaming-pc’ en ‘Intel budget gaming-pc’. Je vindt daar ook aanbevolen BIOS-instellingen en links naar drivers en dergelijke.  Die zijn ook afgestemd op de vermelde behuizing, koeler en voeding.

De meeste gamers zullen Windows 10 als besturingssysteem gebruiken, dat staat ook in de onderdelenlijst. Eventueel kun je goedkoop of gratis Windows krijgen, maar let daarbij op de valkuilen. Beide systemen draaiden ook met Ubuntu Linux 20.04 LTS en 20.10 zonder bijverschijnselen, waarvoor ook steeds meer games beschikbaar zijn op Steam en elders.

Specifieke bouwtips en uitgebreide info vind je in c’t magazine 4/2021, je kunt ook de algemene bouwtips raadplegen.

(Informatie afkomstig uit het artikel van Benjamin Kraft en Alieke van Sommeren, c’t magazine 4/2021, p. 48)

Uitgebreide workshops en tests lees je in c't 05/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Je Raspberry Pi op afstand bedienen? Zo krijg je het voor elkaar met SSH!

De Raspberry Pi op afstand bedienen is handig en kan op verschillende manieren. Via SSH is het makkelijkste op te zetten, we laten zien hoe.

Raspberry Pi als hacking-tool: netwerk hacken met airgeddon & Kali Linux

Draadloze netwerken vormen nog steeds een geliefd doelwit voor cybercriminelen. Professionele apparatuur is niet langer noodzakelijk: met een Raspberr...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er