Beeldscherm draaien op laptop of computer: 3 manieren hoe dat kan

Marco den Teuling
0

Het kan handig zijn om het beeldscherm van je laptop of computer te draaien, maar hoe doe je dat op een handige manier en hoe zet je het beeld weer terug naar de normale stand? Het is lastig om te wijzen en te klikken met de muis als het scherm gekanteld is. Gelukkig kun je het scherm eenvoudig draaien in Windows

De oude methode met een toetsencombinatie van pijltjestoetsen werkt niet op de meeste pc’s met Windows 10 of Windows 11.

Hieronder geven we drie manieren waarop je het beeldscherm van je laptop of desktop-pc kunt draaien. Op die manier kun je het scherm ook weer rechtop zetten.

Scherm draaien via Windows-instellingen – werkt zonder extra software

Deze optie voor het scherm draaien werkt zonder dat je eerst iets hoeft te installeren, en werkt op elke pc met Windows 10 of Windows 11.

 1. Druk op de Windows-toets om het Start­menu te openen en typ ‘Schermstand wijzigen’.
  schermstand wijzigen Windows via startmenu
 2. Druk op Enter om de gevonden overeenkomst te openen. Dat kan al tijdens het typen. In het venster dat opent is de schermstand al geselecteerd.
 3. Druk op de toetsencombinatie Alt+pijltje-omlaag voor een lijst van alle standen.

  gedraaid beeld weer rechtop zetten

  (ook met het beeld gedraaid zoals hier, werkt bedienen via het toetsenbord makkelijk)

 4. Kies de gewenste stand met de pijltjestoetsen (omhoog/omlaag) en bevestig je keuze met de Enter-toets. Er verschijnt een extra vraag om bevestiging.
 5. Druk op de toetsencombinatie Shift+Tab om het antwoord ‘Wijzigingen behouden’ te kiezen en bevestig dat met de Enter-toets.

Bij deze manier om het computerscherm te draaien gebruiken we het toetsenbord om de juiste Windows-instelling te kiezen. Daardoor heb je geen last van ‘verkeerd’ bewegen van de muis bij een gekanteld scherm en kun je het makkelijk weer rechtop zetten.

De andere manieren voor je computerscherm draaien hieronder werken sneller, maar je moet er eerst software voor installeren.


Gratis tips ontvangen voor je beeldscherm en pc?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief van c’t magazine:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Beeldscherm draaien met een hulpprogramma

Er bestaan verschillende tools van derden die de functies bieden om het beeldscherm te draaien. In die tools kun je daar bijvoorbeeld eigen toetsencombinaties voor instellen.

scherm draaien met gratis Screen Rotate software uit Microsoft Store toetsencombinatie instellen

Voorbeelden van programma’s met handige functies voor het draaien van het scherm zijn:

We hebben deze programma’s niet uitvoerig getest. Maar als je geen problemen hebt om software van derden uit te proberen, is dit waarschijnlijk de makkelijkste optie.

Beeldscherm kantelen bij computer met Intel-processor

Als je een Intel-cpu met geïntegreerde graphics hebt, zou je die kunnen activeren in het BIOS van je moederbord en dan het ‘Intel Graphics besturings­centrum’ (zo’n 125 MB groot) installeren via de Windows Store. Daar activeer je onder Systeem bij Sneltoetsen de toetsen voor schermrotatie. Na een herstart zijn ze dan beschikbaar.

Bij een test werkte dat met een Core i7-5775C ook zonder problemen als het scherm op de extra losse Nvidia-kaart was aangesloten. Je moet alleen wel een Intel-processor met ingebouwde gpu hebben.

Nu Windows de functie voor draaien zelf heeft, heeft Nvidia hem blijkbaar verwijderd uit zijn drivers voor grafische kaarten en zit daar die optie (via Ctrl+Alt+pijltjestoetsen) niet meer in. Dat is jammer, want terugdraaien van het scherm via de Windows-instellingen gaat nogal lastig met de muis omdat die dan ‘raar’ beweegt. De eerste manier voor draaien van het scherm op deze pagina (met het toetsenbord) is daar een oplossing voor.

Waarom zou je het beeldscherm draaien?

Dat is vooral handig als je behalve het computerbeeld ook de monitor zelf kunt draaien. Je kunt de monitor dan in portretstand zetten om bijvoorbeeld een A4 helemaal rechtop in beeld te krijgen.

monitor kantelen en rechtop zetten en je beeldscherm draaien

Bij een laptop kun je de hele laptop kantelen en zo een document makkelijker lezen. Bij een monitor moet de voet die optie bieden of bevestig je de monitor aan een losse monitorarm waarop je het beeldscherm kunt roteren. We hebben monitorarmen uitgebreid getest.

Met de hierboven beschreven manieren kun je het computerbeeld dan makkelijk mee laten draaien met de monitor of laptop – en weer terug.

Tip bij thuiswerken

Werk je thuis remote op je kantoor-pc? Je kunt het scherm van de kantoor-pc niet ‘remote’ draaien want die instellingen zijn in de remote sessie niet beschikbaar en ook de app Screen Rotate deed daarin niets. Wat je wel kunt doen is het scherm van je eigen pc thuis draaien op een van de manieren hierboven: de remote sessie moet je dan even opnieuw maximaliseren op het gedraaide scherm of je start die pas na het draaien.


Gratis tips ontvangen voor je beeldscherm en pc?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief van c’t magazine:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Windows 11 downloaden: dit zijn de beste manieren om het te doen

Je zult je vast afvragen: Hoe download je Windows 11? En hoe krijg ik Windows 11 op mijn computer? Er zijn verschillende manieren om Windows 11 te dow...

Readly aanbieding: twee maanden lang gratis tijdschriften en kranten lezen

Sta jij voor het tijdschriftenschap eindeloos te twijfelen tussen wel tien verschillende magazines? Dan is Readly iets voor jou, want dan hoef je niet...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er