Zyxel NR5101 review: (wifi)router met simkaart sleuf

Elwin Hodžić
0

De NR5101 5G Nebula Indoor Router van Zyxel is een (wifi)router die via een vaste en/of een mobiele internetverbinding zijn werk kan doen. Je kunt een 4G/5G-simkaart daarbij als fail-over voor je vaste verbinding gebruiken. Bovendien biedt hij een uitgebreid aanbod aan instellingen.

Zyxel NR5101 review: (wifi)router met simkaart sleuf

 

Instellingen van de NR51101 van Zyxel

De NR5101 is als gewone router te gebruiken met een gigabit WAN/LAN- en een dito LAN-poort. Daarnaast hee­ft hij 2,4- en 5GHz-wifi. Als je bij de instellingen naar ‘Network Setting / Broadband’ (Nederlands is een optie, maar niet alles is vertaald) gaat, kun je Ethernet WAN inschakelen. Na het herstarten is de ene LAN-poort dan een WAN-poort. Je kunt de PPPoE-gegevens van je provider invullen, net als alle reguliere IP-instellingen, NAT, DNS, VLAN’s en IGMPproxy. Ook kun je bij de NR5101 poorten doorsturen, DoS-aanvallen tegengaan en ACL-firewallregels opstellen.


Ontvang informatie en tips over netwerken, abonneer op ons tijdschrift of schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Optie om een simkaart te gebruiken

Het bijzondere aan de NR5101 zit hem in een klein lipje aan de onderkant. Daar kan namelijk een 4G/5G-simkaart in. Als je de router dan inschakelt wordt die meteen herkend. Met de kleine schakelaar achterop schakel je tussen de interne 4×4 MIMO 5G-antennes of de achter een klepje zittende aansluitingen voor twee externe antennes.

Nebula Mobile App

Met de Nebula Mobile-app kun je de Nebula-apparaten remote beheren (Zyxelaccount vereist). Je voegt de router toe via zijn QR-code, waarna je op het Dashboard een overzicht van je apparaten krijgt. Mocht er iets met je router zijn, dan krijg je een pushmelding. Op nebula.zyxel.com kun je de status van je netwerk monitoren. Daarna kun je met het oude wachtwoord de webinterface niet meer benaderen, maar moet je bij het Nebula Dashboard onder ‘Site -wide / General settings / Device configuration’ het voortaan te gebruiken wachtwoord ophalen of daar een ander instellen.

De WAN mogelijkheden van de Zyxel NR510

Met de NR5101 is het mogelijk om de WAN-poort via PPPoE contact te laten maken met je provider, hem als hoofdrouter te gebruiken (of een andere router in de DMZ van de Zyxel te zetten) en bij uitval van de internetverbinding naadloos over te schakelen op 4G/5G.

Via ‘Network Setting / Broadband / WAN Backup’ selecteer je de Primary WAN (Ethernet), waarna de andere verbinding (Cellular) gebruikt wordt als de eerste uitvalt. De Internet-led brandt groen als de WAN-poort actief is en blauw als de mobiele verbinding actief is.

Het testen van de verbinding

Je kunt instellen hoe vaak de verbinding getest moet worden en op welke manier dat moet gebeuren. Standaard is dit met de Google DNS, maar dat kan ook met Open DNS of een zelf ingestelde website.

Conclusie – Zyxel NR5101 review

De online handleiding van 300 pagina’s illustreert nog eens dat dit een wolf in schaapskleren is. De prijs is daar ook naar, maar voor een (semi)professionele betrouwbare basis van je (thuis)netwerk met fail-over optie moet je wat overhebben.

Zyxel NR5101 – review – plus- en minpunten

+ fail-over vast/mobiel internet
+ remote beheer via Nebula
maar één LAN-poort over

Zyxel NR5101 specificaties

FabrikantZyxel, zyxel.com
Simkaart4G/5G micro-sim
Aansluitingen 1 × Gbit-WAN/LAN, 1 × GbitLAN, USB 2,0, 2 × externe antenne, voeding
Antennes4×4 MIMO
Wifi802.11 b/g/n/acx/ax
Afmetingen10 × 10 × 20,5 cm
Meegeleverdadapter, netwerkkabel, startgids
Shoplink en prijsAmazon,  circa 519 euro

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 07, 2022, pagina 20.)

Lees meer over routers in c't 05/2024

Meer over

Hardware

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

CyberGhost VPN review: goedkope VPN-aanbieder in de test

In deze review werpen we een blik op een blik op een VPN-aanbieder, namelijk CyberGhost VPN. Deze VPN heeft een breed portfolio aan apps en verspreide...

QNAP TS-AI642 review: een NAS met ingebouwde AI-technologie

In deze review werpen we een blik op de TS-AI642 van QNAP. Dit is een compacte NAS waar zes SATA-schijven in kunnen. De ingebouwde AI-technologie help...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er