Withings Sleep Analyzer: slaapmatje, slaap

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

Als je veel snurkt of je adem vaak even stopt, kan dat niet alleen nadelig zijn voor de nachtrust maar ook voor je gezondheid. Maar hoe weet je of dat veel of vaak is? De slimme sensormat Withings Sleep Analyzer houdt dat bij en moet je tijdig waarschuwen voor apneu.

n de 64 × 19 centimeter grote textielen hoes van de Withings Sleep Analyzer meet een druksensor je adem- en hartfrequentie en houdt bij hoe vaak je je in bed omdraait. Een andere sensor herkent de geluiden die typisch zijn voor snurken en apneu.

Geen draden, maar mat

In tegenstelling tot bij een poly(somno­)grafisch slaaponderzoek worden daarbij geen draden op je hoofd bevestigd. In plaats van dat je iets draagt, worden de metingen gedaan door de vijf millimeter dunne mat die onzichtbaar tussen je matras en matrasbeschermer ligt.

Je hoeft alleen het stroomsnoer van de mat op een stop­contact aan te sluiten.

Installatie

Voor het installeren wordt de mat snel via bluetooth aan de smartphone gekoppeld en vervolgens met een 2,4GHz-wifi­netwerk. Dat is nodig om de meetgegevens na het opstaan te synchroniseren met de ­cloud van de fabrikant en de resultaten zichtbaar te maken in de app Health Mate (beschikbaar voor zowel iOS als Android).

Het wifi van de mat wordt trouwens automatisch uitgeschakeld als je gaat liggen en weer ingeschakeld als je opstaat. Dat scheelt in het energieverbruik en is een prettig idee voor wie niet graag bovenop een wifi-apparaat ligt.

Apneu-Hypopneu-index

Op basis van de ook door medici gebruikte Apneu-Hypopneu-index (AHI) en een kleurcodering geeft de app aan of de ademonderbrekingen erg zijn of genegeerd kunnen worden.

Bovendien telt de ­software de snurk-periodes en wordt hun luidsterkte gevisualiseerd.
Verder geeft de app op een door With­ings zelf ontwikkelde schaal van 0 tot 100 aan wat de slaapkwaliteit was in de laatste nachten, weken en maanden.

Withings Sleep Analyzer slaapmat sleeptracker

Het algoritme telt mee hoe lang je slaapt, hoe vaak je wakker ligt en hoe lang het inslapen en ontwaken duurt. Bovendien krijg je minpunten als je tot in de late uurtjes opblijft. Om datavervuiling te vermijden, kun je de nachten verwijderen dat er iemand anders in je bed lag. Als de meetresultaten zorgwekkend zijn, kun je ze als pdf exporteren en aan een dokter laten zien.

Resultaten

In de praktijktest leken de resultaten plausibel. Ze kwamen overeen met het gevoel van uitgerust zijn en de lawaaiklachten van de partner. Maar dat was ook zo bij de voorgaande 2018-versie.

Met een firmware-update kan die oude versie (zonder Analyzer in de naam) ook ademstops meten. Het enige duidelijke verschil: het nieuwe model wordt aangeprezen als ‘klinisch gevalideerd’ omdat medici van een ziekenhuis het getest hebben.

Beide versies hebben een handige extra mogelijkheid: de druksensor kun je via IFTTT gebruiken als bewegingsmelder om je smarthome aan te sturen. Zo kun je bijvoorbeeld na het in slaap vallen je smart­home automatisch ook in de slaapstand laten zetten.

Withings Sleep Analyzer
sensorenbewegingssensor, geluidssensor
verbindingenBluetooth LE, WiFi 4 (2,4 GHz)
afmetingen640 (l) × 190 (b) × 5 (d) mm
prijs€ 130

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de wekelijkse c't nieuwsbrief en blijf bij op IT-gebied! Haal optimaal rendement uit je hard- en software en leer over nieuwe technologieën. Met achtergrondartikelen, workshops, tests, aanbiedingen en meer.

Meer hardware-reviews in c't 07/2024

Meer over

Hardware

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Samsung Gear Fit 2 Pro fitnesstracker

De meest recente fitnesstracker van Samsung is de Gear Fit 2 Pro. Die biedt erg veel functies en is ook geschikt voor zwemmen. Voor een prijs van circ...

Asus komt met VivoWatch voor gezondheid en fitness

Een trend van de afgelopen tijd is dat meer de nadruk wordt gelegd op het praktische nut van wearables op het gebied van fitness en gezondheid. De nie...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er