Windows VR-bril met oled-display: Samsung Odyssey

Marco den Teuling
0

Windows VR-bril oled Samsung OdysseyBijna alle virtual-reality-headsets voor Windows-MR (Mixed Reality) zijn technisch identiek. Er is één uitzondering: de Samsung Odyssey. Deze VR-bril biedt een geïntegreerde hoofdtelefoon en heeft geen flauwe lcd’s, maar kleurrijke oled-schermen. Hij wordt in Europa echter niet uitgebracht. Is importeren de moeite waard?

Onder VR-liefhebbers geldt de Samsung Odyssey als een verborgen schat. Deze VR-bril heeft een hogere resolutie dan de dominante Oculus Rift en HTC Vive. Per oog krijg je 1440 × 1600 in plaats van 1080 × 1200 pixels te zien. Het oled-scherm is contrastrijker en de geïntegreerde hoofdtelefoon heeft een AKG-label. Het is wel een beetje jammer dat de Odyssey in Europa (nog) niet officieel verkrijgbaar is en je hem zelf moet importeren. We hebben er een uit de VS besteld (kosten circa 500 dollar) en waren inclusief verzending en douanekosten voor circa 550 euro klaar. Hij is ook elders te vinden.

Zware VR-bril

Meteen bij het opzetten valt op hoe hoog het gewicht van de Odyssey is. De headset weegt maar liefst 650 gram. Lenovo’s Windows-MR-bril, de Lenovo Explorer, weegt maar 400 gram. Maar die heeft geen hoofdtelefoon ingebouwd, zoals bij de Odyssey. Zoals bij Samsung tegenwoordig gebruikelijk is, is de hoofdtelefoon van de Odyssey voorzien van een AKG-label. Dat label heeft echter niets te maken met de Oostenrijkse hififabrikant AKG. Dat merk is sinds 2016 in handen van Samsung en de productiefaciliteiten in Wenen zijn al lang gesloten. De Odyssey-hoofdtelefoon heeft dan ook geen hifikwaliteit: de lage tonen zijn redelijk aanwezig, maar de hoge zijn te scherp en neigen tot vervorming.

Windows VR-bril oled Samsung Odyssey afstelling hoofd

De oleds in Samsungs VR-bril bieden een overtuigende beeldkwaliteit. Geen enkele andere virtual-reality-bril op de markt heeft zo’n goed beeld. De scherpte is ten opzichte van andere Windows-mixed-reality-brillen (met lcd) vergelijkbaar – maar verticaal dan wel met 200 pixels meer – maar contrast is hoger en de kleuren zijn dieper. . In tegenstelling tot bij oled-tv’s is de kijkhoek hier geen argument. De Oculus Rift (circa 450 euro) en HTC Vive (circa 600 euro) werken ook met oled-displays, maar die hebben een duidelijk lagere resolutie. De extra 200 pixels verticaal merk je in het blikveld (‘field of view’). Je ziet boven en onder meer van het beeld dan bij de Rift, Vive en andere Windows-MR-headsets. Horizontaal zagen we echter weinig verschil.

Tracking- en handcontrollers zijn bij de Odyssey identiek aan andere Windows- MR-brillen. In plaats van externe tracking-oplossingen zoals bij de Rift en Vive worden alleen twee in de bril ingebouwde camera’s gebruikt. Dat is handig, want daardoor heb je alleen een hdmi- en usb-kabel naar je pc nodig. De tracking is wel iets minder dan bij andere systemen.

Conclusie

De Odyssey laat qua beeldkwaliteit de concurrentie achter zich, met uitzondering misschien van de duurdere Vive Pro (circa 880 euro). Perfect is de Samsung-bril echter niet: door het hoge gewicht is het draagcomfort minder dan bij Oculus en HTC. Bovendien is de tracking niet zo nauwkeurig als bij Oculus en HTC.

(Jan-Keno Janssen / Marco den Teuling, c’t magazine 5/2018)

Samsung Odyssey

Virtual-reality-headset met Windows Mixed Reality
FabrikantSamsung, www.samsung.com
VR-platformenWindows MR, SteamVR

(Oculus via onofficiële hack)

Display2 × oled met 1440 × 1600 pixels
AansluitingenUSB 3.0, hdmi
Gewicht650 g
Meegeleverdheadset, 2 controllers (zonder bluetooth-dongle)
Prijs$ 500 (bij importeren totaal circa € 550)

 

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

CyberGhost VPN review: goedkope VPN-aanbieder in de test

In deze review werpen we een blik op een blik op een VPN-aanbieder, namelijk CyberGhost VPN. Deze VPN heeft een breed portfolio aan apps en verspreide...

QNAP TS-AI642 review: een NAS met ingebouwde AI-technologie

In deze review werpen we een blik op de TS-AI642 van QNAP. Dit is een compacte NAS waar zes SATA-schijven in kunnen. De ingebouwde AI-technologie help...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er