Windows Terminal biedt nieuwe mogelijkheden

Alieke van Sommeren
0

Het consolevenster waarmee je als Windows-gebruiker de opdrachtprompt, de powershell of de bash in het Windows Subsystem for Linux (WSL) bedient, is al jarenlang nauwelijks veranderd. Windows Terminal introduceert nieuwe mogelijk­heden.

Windowsbeheerders en ­scriptontwikkelaars hebben vaak het probleem dat ze met meerdere consolevensters moeten werken. Dat is verre van handig en ook nog eens foutgevoelig. Windows Terminal biedt een nieuwe interface voor tekstvensters.

De voornaamste functie die de tool introduceert, is het gebruik van meerdere tabbladen waar aparte consoles in draaien. Dat kan dan een opdrachtprompt zijn, een PowerShell (dat kan de Windows-variant of een PowerShell Core zijn) of een bash. Met Ctrl+Tab wissel je handig tussen de geopende shells.

Elk tabblad kan een eigen lay-out hebben met een apart font, verschillende kleuren of een eigen ingestelde transparantie. Zo maak je het optisch helemaal naar je smaak. Windows Terminal is momenteel in een eerste previewversie verschenen. Voor inzet in productieomgevingen is het alleen geschikt als je een US-toetsenbordindeling hebt; azerty is daar nog niet geschikt voor.

windows terminal

De previewversie krijg je in handen via de Microsoft Store.  ­Sideloaden via GitHub kan ook, maar Microsoft waarschuwt daarbij dat die versie niet automatisch wordt bijgewerkt. Windows Terminal heeft Windows 10 1903 (build 18362) of later nodig.

Windows Terminal is uitgebracht als een opensourceproject en ontwikkelaars kunnen de brontekst ook verkrijgen via GitHub en zelf aan het compileren slaan. Microsoft is van plan versie 1.0 van Windows Terminal ‘in de winter van 2019’ klaar te hebben.

Tot die tijd is er nog genoeg werk te verzetten: naast het nog ontbreken van de ondersteuning voor andere talen is er ook nog geen interface waarmee je de gewenste subvensters kunt configureren. Vooralsnog moet je dat nogal omslachtig gaan inregelen via een json-bestand dat je bewerkt in een externe teksteditor. Daarna moet je de terminal wel nog even opnieuw opstarten.

In het verlengde van de publicatie van Windows Terminal heeft Microsoft bovendien de broncode van het programma conhost (console host) beschikbaar gesteld, dat tot nu toe dient als framework voor cmd, PowerShell en andere programma’s. De broncode zit in dezelfde GitHub-repository als de nieuwe Windows Terminal.

c't 04/2024

Meer over

Software

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Surfshark VPN review: VPN gebruiken op een onbeperkt aantal apparaten

Surfshark VPN, dat werd gelanceerd in 2018, blijft een van de relatief jonge commerciële VPN-diensten. Toch wil de VPN-dienst indruk maken met moderne...

CyberGhost VPN review: goedkope VPN-aanbieder in de test

In deze review werpen we een blik op een blik op een VPN-aanbieder, namelijk CyberGhost VPN. Deze VPN heeft een breed portfolio aan apps en verspreide...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er