Windows PowerToys: krachtig speelgoed

Noud van Kruysbergen
0

Het meest populaire onderdeel van de klassieke PowerToys (Windows XP en nog vroeger) was waarschijnlijk het programma TweakUI, dat veel niet-gedocumenteerde systeeminstellingen opende. De verzameling hulpmiddelen die Microsoft nu onder die traditionele naam ontwikkelt, blijft wat meer aan de oppervlakte.

De nieuwe Windows PowerToys bestaan op dit moment uit zeven modules. Daarnaast is er een app waarin je ze afzonderlijk in en uit kunt schakelen en hun gedrag kunt finetunen. De volledige collectie zal in september van dit jaar het bètastadium verlaten.

Tot de tools die al een goede indruk maken behoort de Shortcut Guide. Die verschijnt als je de Windows-toets even ingedrukt houdt en toont alle toetsencombinaties die een speciale Windows-functie hebben in combinatie met die toets. Met FancyZones kunnen op het scherm rechthoeken worden gedefinieerd waarin je vensters kunt laten vallen. Op die manier kun je je favoriete vensterindeling opslaan en op elk gewenst moment herstellen. Er is een aantal standaardindelingen, maar je kunt je eigen indelingen toevoegen. Met een sneltoets schakel je hier snel tussen.

Microsoft Powertoys

PowerRename is een Verkenner-extensie die in het contextmenu van bestanden en mappen verschijnt en waarmee je meerdere objecten in één keer kunt hernoemen. De tool werkt naar keuze ook met reguliere expressies. Ook Image Resizer is ­toegankelijk via het contextmenu van Verkenner. Daarmee kun je afbeeldingen in de gangbare ­bestandsformaten vergroten of verkleinen naar bijvoorbeeld full-hd. De voorgedefinieerde afmetingen kunnen worden bewerkt en aangevuld met je eigen formaten.

PowerToys Run oftewel een quick launcher moet sneller en duidelijker zijn dan het Startmenu en Windows Search. En ook ondertussen al in de PowerToys gestopt is de Keyboard Manager die toetsen en snelkoppelingen op het toetsenbord kan herdefiniëren.

Twee andere items vallen minder op, die breiden Verkenner uit met de mogelijkheid om Markdown- en SVG-bestanden weer te geven in het voorbeeldvenster. Bij de PowerToys zitten een paar tools waarvan je je afvraagt waarom die niet vanaf het begin deel uitmaakten van Windows. Het opensource community-project wordt voortdurend door­­ontwikkeld onder auspiciën van Microsoft en is gratis.

Meer software-reviews in c't 06/2024

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Schijfcontrole in het netwerk met de juiste tools

In plaats van lokale schijfcontrole kun je ook schijven in andere pc's of NAS-schijven bewaken. Stel waarschuwingen in voor schijfuitval in kleine net...

Windows beveiligen met de standaardtools van Windows

Alles wat je voor Windows beveiligen nodig hebt, heeft Windows 10 ondertussen zelf al. Ontdek hoe je het gebruikt en de bescherming nog beter maakt.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er