Het meest populaire onderdeel van de klassieke PowerToys (Windows XP en nog vroeger) was waarschijnlijk het programma TweakUI, dat veel niet-gedocumenteerde systeeminstellingen opende. De verzameling hulpmiddelen die Microsoft nu onder die traditionele naam ontwikkelt, blijft wat meer aan de oppervlakte.
De nieuwe Windows PowerToys bestaan op dit moment uit zeven modules. Daarnaast is er een app waarin je ze afzonderlijk in en uit kunt schakelen en hun gedrag kunt finetunen. De volledige collectie zal in september van dit jaar het bètastadium verlaten.
Tot de tools die al een goede indruk maken behoort de Shortcut Guide. Die verschijnt als je de Windows-toets even ingedrukt houdt en toont alle toetsencombinaties die een speciale Windows-functie hebben in combinatie met die toets. Met FancyZones kunnen op het scherm rechthoeken worden gedefinieerd waarin je vensters kunt laten vallen. Op die manier kun je je favoriete vensterindeling opslaan en op elk gewenst moment herstellen. Er is een aantal standaardindelingen, maar je kunt je eigen indelingen toevoegen. Met een sneltoets schakel je hier snel tussen.
PowerRename is een Verkenner-extensie die in het contextmenu van bestanden en mappen verschijnt en waarmee je meerdere objecten in één keer kunt hernoemen. De tool werkt naar keuze ook met reguliere expressies. Ook Image Resizer is toegankelijk via het contextmenu van Verkenner. Daarmee kun je afbeeldingen in de gangbare bestandsformaten vergroten of verkleinen naar bijvoorbeeld full-hd. De voorgedefinieerde afmetingen kunnen worden bewerkt en aangevuld met je eigen formaten.
PowerToys Run oftewel een quick launcher moet sneller en duidelijker zijn dan het Startmenu en Windows Search. En ook ondertussen al in de PowerToys gestopt is de Keyboard Manager die toetsen en snelkoppelingen op het toetsenbord kan herdefiniëren.
Twee andere items vallen minder op, die breiden Verkenner uit met de mogelijkheid om Markdown- en SVG-bestanden weer te geven in het voorbeeldvenster. Bij de PowerToys zitten een paar tools waarvan je je afvraagt waarom die niet vanaf het begin deel uitmaakten van Windows. Het opensource community-project wordt voortdurend doorontwikkeld onder auspiciën van Microsoft en is gratis.