Windows File Recovery om bestanden te herstellen

Alieke van Sommeren
0

Inhoudsopgave

Microsoft biedt met Windows File Recovery een eigen programma om per ongeluk verwijderde bestanden te herstellen. Windows File Recovery werkt vanaf Windows 10 versie 2004.

Het programma is gratis en te installeren via de Microsoft Store. Zowel het programma zelf als de uitgebreide handleiding zijn tot nu toe alleen in het Engels beschikbaar, maar dat zal voor de meeste gebruikers geen probleem opleveren. De tool bestaat in principe uit het console-­programma WinFR.exe voor het gebruik via Opdrachtprompt of Windows Power­Shell.

Drie modi

Het programma heeft drie bedrijfsmodi die met commandline-opties kunnen worden geselecteerd. Normaal gezien draait de tool in de Default-modus, waarin het probeert om verloren gegane bestanden en mappen te herstellen op basis van informatie die nog steeds kan worden opgeduikeld in de Master File Table (MFT) van een NTFS-schijf.

Windows File Recovery

In die modus vindt het programma recent verwijderde bestanden en mappen vrij betrouwbaar, zolang zowel de ruimte die ze innemen en de corresponderende map­vermeldingen die als leeg zijn gemarkeerd nog niet zijn overschreven.  De Segment-modus is ook alleen maar bruikbaar bij NTFS geformatteerde drives. Volgens de handleiding probeert het programma in die modus gegevensstructuren waarin NTFS bepaalde bestandsinformatie opslaat (de zogenaamde segmenten) te vinden. De tijd die nodig is om dit te doen, suggereert dat de tool de hele schijf onder de loep neemt.

Daarna sorteert Windows File Recovery de gevonden bestanden in mappen die een naam krijgen op basis van de respectievelijke bestandsextensie. De originele mappenstructuur gaat verloren, maar de bestandsnamen blijven behouden.  Als ook die modus je niet verder helpt, kan de Signature-modus mogelijk nog je redding zijn. Die werkt bij schijven met elk willekeurig bestandssysteem en zoekt op het hele medium naar handtekeningen van gangbare bestandstypen. Die Deep Scan kan zeer lang duren, afhankelijk van de grootte en de snelheid van het opslagmedium.

Bestandsformaten

WinFR herkent zo’n 40 bestandstypen. Met een extra parameter kun je het zoeken beperken tot bepaalde formaten. WinFR kan in die modus de originele bestands- en mapnamen niet herstellen en af en toe kan de modus ook de verkeerde extensie aan gevonden bestanden plakken.

Windows File Recovery is heel nuttig voor het herstellen van per ongeluk verwijderde bestanden of het vinden van gegevens van per ongeluk snel geformatteerde schijven. De Segment-modus waar we bijzonder nieuwsgierig naar waren, vond tijdens onze pogingen geen bestanden die niet in de standaardmodus konden worden hersteld.  Met de Deep Scan is het programma geen match voor concurrenten zoals het eveneens gratis Photorec. Die tool kan een breder scala aan bestandstypes herkennen.

(Alieke van Sommeren, c’t magazine 11/2020, p. 22)

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de wekelijkse c't nieuwsbrief en blijf bij op IT-gebied! Haal optimaal rendement uit je hard- en software en leer over nieuwe technologieën. Met achtergrondartikelen, workshops, tests, aanbiedingen en meer.

c't 06/2024

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Back-up via commandline met Restic

Restic maakt back-ups vanaf de commandline. Voor het opslaan van die back-ups kun je ook een locatie in de cloud gebruiken.

Back-up met encryptie: review Duplicati 2.0

Met Duplicati wordt het maken van een back-up met encryptie een eitje. Versie 2 draait als server in je lokale netwerk. Een korte review.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er