Waterkoeling voor AMD Ryzen Threadripper

Marco den Teuling
0

waterkoelingBij AMD’s Threadripper is waterkoeling geen overbodige luxe. De LiqTech TR4 240 waterkoeling is speciaal ontworpen voor AMD’s high-end-processor Ryzen Threadripper en de bijbehorende TR4-socket. We testen de installatie en prestaties.

De 12- en 16-core-cpu’s Ryzen Threadripper leveren extreem veel performance, maar verbruiken onder volledige belasting 180 watt. Als het systeem daarnaast nog wordt overgeklokt, ontkom je nog amper aan een waterkoeling. Het koelcircuit van de LiqTech TR4 240 van Enermax bestaat uit een koellichaam met geïntegreerde pomp en warmtewisselaar en is al meteen met water gevuld. Vergeleken met andere waterkoelingen zit de koperen bodemplaat over de hele heatspreader (6,8 cm × 5,1 cm) van de Ryzen Threadripper-cpu’s. Dat zorgt voor een goede warmteovergang. Je kunt de LiqTech TR4 240 hierdoor ook alleen op TR4-cpu’s installeren.

Waterkoeling inbouwen

Voordat je de koeling in je pc inbouwt, moet je de twee 12-cm-fans aan de radiator bevestigen. Bij enkele bouten moet je hiervoor wat meer kracht zetten. Anders gaan ze niet goed door de gaatjes in het trillingsdempende materiaal. Om de radiator te kunnen plaatsen moet de kast beschikken over een ventilatoropening van minstens 12,5 x 27,5 cm. De combinatie van warmtewisselaar en ventilator is een kleine 7 centimeter dik.

Het metalen frame om de processor in de socket vast te zetten is niet bij alle TR4-moederborden gelijk. Bij de MSI X399 Gaming Pro Carbon AC zaten de bevestigingspennen voor het koellichaam te dicht op het metaal. We konden de koeler pas goed bevestigen toen we de pennen wat losser hadden gezet. Bij de Asrock X399 Taichi kwamen geen problemen voor; de processor ligt daar wat lager. De twee 4-pin-ventilators werken met behulp van een meegeleverde Y-kabel op een geregelde aansluiting op het moederbord. De pomp met 3-pinstekker heeft daarentegen constant 12 volt nodig.

Prestaties waterkoeling

We hebben voor deze test een 16-core Ryzen Threadripper 1950X (3,4 GHz) gebruikt. Idle draaiden beide ventilators met slechts 500 omwentelingen per minuut. Net als de pomp (2800 omw./min) zijn ze daarbij vanaf een afstand van 50 cm in een open systeem nauwelijks hoorbaar (0,1 sone). Onder belasting met Prime95 en een kerntemperatuur van 56°C draaiden de ventilatoren met 1500 omw./min (2,3 sone). Tot die temperatuur kan de Ryzen Threadripper de twee turbo-modi Boost en XFR (Extended Frequency Range) maximaal benutten. De koelprestatie van de LiqTech TR4 240 is bij maximaal toerental voldoende om de tot 4,075 GHz overgeklokte 1950X met meer dan 290 watt aan warmte tegen oververhitting te beschermen. De kern was daarbij 73°C, maar de ventilatoren maakten wel veel lawaai (6,3 sone).

De LiqTech TR4 240 levert voldoende koeling voor overgeklokte Threadripper-systemen en maakt geen irritant pompgeluid zoals bij veel andere waterkoelingen vaak het geval is.

LiqTech TR4 240

Waterkoeling voor Ryzen Threadripper
FabrikantEnermax, www.enermax.com
Ventilator2 × 12 cm, PWM, 500 – 2300 omw./min
Meegeleverdbevestigingsmateriaal, 3-pin-molex adapter,

Y-kabel 4-pin, koelpasta

Prijscirca € 150

Meer over

Processors

Deel dit artikel

Lees ook

Concerten loggen via Gigit

Concertgangers opgelet: vergeet niet je mooie avond of middag te registreren via Gigit. Leg al je concertherinneringen vast om er laten nog eens van n...

Game review: Lightmatter

Het blijkt dat je na het bijwonen van een (overduidelijk niet bepaald vlekkeloos verlopen) demonstratie van Lightmatter wat aan de late kant bent om t...

Interessant voor jou

0 Praat mee

avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er