VMware Workstation 17 review: nieuwe versie met verbeteringen

Alieke van Sommeren
1

Inhoudsopgave

  In deze review kijken we naar de nieuwe versie van VMware Workstation, namelijk versie 17. Normaliter brengen versiesprongen in de virtualisatietools van VMware slechts kleine veranderingen met zich mee. Echter, deze keer is er een belangrijke vernieuwing die het werken met Windows 11 veel gemakkelijker maakt.

  VMware Workstation 17 review   

  Nieuwe presets voor Windows 11-guests

  Naast kleine verbeteringen bevat versie 17 van VMware vooral een praktische set presets voor Windows 11-guests. De software is beschikbaar in de versies Player en Pro. De Player mist enkele essentiële functies voor power users. Zo ontbreken daarin snapshots, waarmee verschillende VM-besturings- en configuratietoestanden worden opgeslagen zodat je ze met een paar klikken herstelt. Ook de editor voor virtuele netwerken ontbreekt, waarmee VM’s en hosts individueel in een netwerk kunnen worden opgenomen of aan verschillende externe verbindingen kunnen worden toegewezen.

  Verschillen tussen Player en Pro

  Dat zie je terug in de prijs: voor zakelijk gebruik kost de Player iets minder dan Pro, voor privégebruik is hij zelfs gratis. Een nuttige vernieuwing is dat de wizard voor VM’s nu ook Windows 11 met zijn harde systeemvereisten herkent. De vorige versie 16 was hier ook voor aangepast, maar bood geen zinvolle presets. Je moest de schijfgrootte en het toegewezen geheugen voor elke nieuwe VM handmatig aanpassen en de VM volledig versleutelen om daarna een virtuele Trusted Platform Module (vTPM) te kunnen toevoegen.

  Windows 11 herkenning

  Een nuttige vernieuwing is dat de wizard voor VM’s nu ook Windows 11 met zijn harde systeemvereisten herkent. De vorige versie 16 was hier ook voor aangepast, maar bood geen zinvolle presets. Je moest de schijfgrootte en het toegewezen geheugen voor elke nieuwe VM handmatig aanpassen en de VM volledig versleutelen om daarna een virtuele Trusted Platform Module (vTPM) te kunnen toevoegen.

  Kant-en-klare instellingen met geschikte parameters

  De nieuwe wizard biedt kant-en-klare instellingen met geschikte parameters, zoals twee cpu-kernen, een schijf van 64 GB en een virtuele TPM. Ook hiervoor moet de VM worden versleuteld, zodat de vTPM wordt beschermd.

  Lichte encryptie

  In de nieuwe versie is er naast de volledige encryptie echter ook een soort lichte encryptie. Die versleutelt alleen de bestanden die nodig zijn voor de veilige werking van de vTPM, maar niet de virtuele harde schijf. Dit maakt de VM sneller, net zo snel als onversleutelde VM’s.

  Conclusie VMware Workstation 17 review

  Als je veel met Windows 11 guests werkt en je je ergerde aan het ontbreken van een geschikt hardwareprofiel of de traagheid bij versleutelde schijven, is geld uitgeven aan een upgrade naar versie 17 een goed idee. Als je de gratis Player gebruikt, kost een upgrade je toch niets.

  VMware Workstation 17 review – plus- en minpunten

  +  meer gemak met Windows 11-guests
  +  verbeterde performance bij encrypted disks
  +  Player wederom gratis bij privégebruik

  VMware Workstation 17 specificaties

  OntwikkelaarMicrosoft
  systeemeisenWindows vanaf 8.1, Windows Server vanaf 2012, Linux (alleen 64bit-hosts mogelijk)
  Te downloaden viaPro € 200 (upgrade: € 100), Player € 150, upgrade: € 80), privégebruik Player gratis

  (Deze informatie is afkomstig uit c’t magazine)


  Meer van zulke software reviews? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


   

  Deel dit artikel

  Alieke van Sommeren
  Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

  Lees ook

  Asrock NUC Box-1260P review: barebone voor de industriële markt

  In deze review werpen we een blik op de Asrock Industrial NUC Box-1260P. Dit is een mini-pc-barebone met een hybride Alder Lake-cpu. Hij is krachtig, ...

  NUC 12 extreme review – Intels mini-pc barebone voor gamers

  Deze mini-pc biedt veel power en ruimte voor een gpu. Maar met beperkingen, zoals je leest in deze Intel NUC 12 Extreme review.

  1 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  nieuwsteoudste
  Laat het mij weten wanneer er
  Wim
  Lezer
  Wim

  blijkbaar is deze nieuwe versie niet meer te downloaden