Via usb opladen zonder malware-risico’s

Marco den Teuling
0

usb opladen veilig data PortaPow hack malware smartphone opladen buitenland risico condoom datalijn usb-poort

De PortaPow-adapter beschermt je smartphone tegen besmetting door wildvreemde usb-poorten. Met dit usb-condoom kun je veilig overal je toestel via usb opladen zonder risico op malware of hacks.

Dat je je oplaadkabel niet zomaar in een vreemde usb-poort moet steken, moge inmiddels wel duidelijk zijn. Aanvallers kunnen de eraan gekoppelde smartphones in dat geval makkelijk besmetten met malware of anders je foto’s en andere data wel heel eenvoudig in handen krijgen. Misschien wil je op bezoek bij een zakenrelatie dat risico wel nemen, maar niet in een achteraf internetcafeetje in het buitenland.

Maar als je accu leeg raakt, is de behoefte hem op te laden waarschijnlijk sterker dan je voorgenomen zelfbeheersing. In dat geval biedt de PortaPow-adapter uitkomst en kun je via usb opladen zonder je data aan risico’s bloot te stellen. Je neemt de kleine adapter makkelijk mee tijdens een trip of vakantie.

Die onderbreekt de datalijnen van een usb-poort, maar laat de oplaadfunctie intact. Dat werkte bij de test prima, de smartphone en pc hadden geen idee dat ze met elkaar verbonden waren.

Of je er zoals geclaimd wordt ook tot vier maal sneller mee oplaadt, hangt af van eerdere factoren, namelijk de stroombron, kabel en smartphone. Bij sommige combinaties verhoogde de adapter de laadstroom daadwerkelijk. In plaats van een gezapige 0,5 tot 1 ampère haalden een iPad en Galaxy S7 tot 2,1 ampère uit bepaalde laders.

Maar goede adapters en laders hebben de benodigde schakelingen vaak al zelf ingebouwd. Echte snellaadtechnieken zoals Quick Charge werken echter niet omdat die datalijnen nodig hebben.

Sommige USB 2.0-poorten van pc’s en laptops leverden met de PortaPow 1,5 A, wat duidelijk buiten de usb-specificaties valt. Dat zou dan kunnen leiden tot het beschadigen van het moederbord of een usb-poort, dus hou dat wel goed in je achterhoofd voordat je de PortaPow gaat gebruiken.

Data Block USB Adapter

Usb-adapter
FabrikantPortaPow, portablepowersupplies.co.uk
Afmetingen, gewicht45 mm x 17 mm x 10 mm, 10 g
InterfaceUSB type A (stekker), USB type A (poort)
Shoplink en prijsPortaPow Data Blocker, € 6,50

 

 

Meer over

MalwareUSB

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Chromecast met Google TV review: beter dan de Chromecast (Ultra)?

In deze review bespreken we of de Google Chromecast met Google TV, die beschikt over een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening, han...

NordVPN review: hoe goed & veilig is deze ‘duurdere’ VPN nou echt?

NordVPN is al meer dan tien jaar actief als commerciële VPN-dienst, waardoor het een van de langstbestaande spelers in de branche is. Maar hoe prestee...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er