VCV Rack 2 review: nieuwe versie met handige updates

Redactie
0

In deze review werpen wij een blik op het open source project VCV Rack 2. Deze software is uitgegroeid tot een enorm systeem voor modulaire synths.

VCV Rack 2.0


Ontvang informatie en tips over hardware en software, abonneer op ons tijdschrift of schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

VCV Rack 2 modules

De software simuleert een Eurorack-synthesizer waarin softwaremodules uit de geïntegreerde online bibliotheek kunnen worden geïntegreerd. Dankzij de open programmeerinterface hebben andere ontwikkelaars al meer dan 1700 grotendeels gratis modules bijgedragen. De geïntegreerde VCV-winkel biedt ook commerciële modules met prijzen die variëren tussen $ 5 en $ 30.

Met slechts een paar muisklikken kun je sequencers, oscillatoren, filters en versterkers samenstellen en met virtuele kabels verbinden. Deze zenden stuurspanningen (CV) uit en moduleren individuele geluidsparameters. Met meerkanaalsstrips kunnen ook polyfone synthesizers met 16 stemmen overzichtelijk worden aangesloten.

VCV Rack 2 Ableton integratie en meer

Tot nu toe draaide VCV Rack alleen als standalone software. De nieuwe versie 2.0 kan ook worden geïntegreerd in een digitaal audiowerkstation (DAW) zoals Ableton Live of Cubase als VST-plug-in. De plug-in verwerkt tot 16 MIDI- en 16 audiokanalen als instrument of effect. Een MIDI-module van VCV stuurt het tempo van de DAW als kloksignaal door en maakt synchrone besturing van andere automatiseringsparameters mogelijk. Als je een CV-compatibele audio-interface hebt, kun je ook externe hardware Eurorack-modules koppelen aan het VCV-rek.

VCV Rack 2 update verbeteringen

Wanneer je het voor de eerste keer start, moet je het standalone programma oproepen, zodat het de nodige toegangsrechten krijgt van het besturingssysteem en alle modules updatet via de geïntegreerde updater. Versie 2.0 maakt het mogelijk om meerdere modules tegelijkertijd te markeren, te verplaatsen en op te slaan als een blok. Ook de modulesortering in de online bibliotheek is verbeterd, zodat je favorieten kunt markeren.

VCV Rack 2 Hardware eisen

VCV Rack is soms erg prestatie-intensief – niet alleen voor multi-core CPU’s. Omdat de OpenGL-graphics de GPU belasten, raadt ontwikkelaar Andrew Belt grafische eenheden van AMD, Apple of Nvidia aan en raadt Intel af. Dit geldt in het bijzonder voor de VST-plug-in, aangezien hiermee in tegenstelling tot de standalone versie de framerate niet verlaagd kan worden. In de test reageerde de VST plug-in extreem traag op een Macbook Pro met Intel Iris graphics en de fans loeiden. Het liep veel beter op Macs met een M1-chip of Nvidia GPU.

Conclusie VCV Rack 2 review

Hoewel de zelfstandige versie van VCV Rack nog steeds gratis is, kost de Pro-versie met de VST-plug-in aanvankelijk $ 99 en later $ 149. Een bundel met geweldig klinkende drummodules en een krachtige experimentele reverbmodule is beschikbaar voor een extra $40.

VCV Rack 2 Review – plus- en minpunten

+ gratis versie beschikbaar
+ uitgebreid experimenteren
vereist de nodige performance

VCV Rack 2 specificaties

Software-eisenWindows vanaf 7, macOS vanaf 10.9 (Intel/Apple), Linux (Ubuntu vanaf 16.04)
Te downloaden en aan te schaffen viavcvrack.com (gratis/$150)

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 06 2022, pagina 27.)

Lees meer over software in c't magazine 10/2023

Meer over

Software

Deel dit artikel

Lees ook

Eufy SoloCam S220 review: beveiligingscamera met een zonnepaneeltje

In deze review bespreken we de Eufy SoloCam S220, een volledig draadloze beveiligingscamera die zijn stroom krijgt van een accu en opgeladen kan worde...

Synology BeeDrive review: nieuwe standaard voor gegevensbeveiliging?

In deze review kijken we naar de BeeDrive van NAS-fabrikant Synology. De BeeDrive van Synology is eigenlijk gewoon een USB-SSD die een back-upsysteem ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er