Ubiquiti Unifi UAP-AC-LR: stabiel wifi met laag verbruik

Noud van Kruysbergen
0

Inhoudsopgave

De UAP-AC-LR van Ubiquiti is een accesspoint dat werkt met beide draadloze banden tegelijk. En hij verbruikt daarbij weinig energie.

De UAP-AC-LR is bedoeld voor Ubiquiti’s Unifi-systeem met het centrale managementsysteem airOS. Hij krijgt zijn voeding via PoE (Power-over-Ethernet) en verbruikt maar 3,7 watt, maar er is wel een Unifi-controller voor nodig.

Instellen via controller

Bij de controller moet je bij het configureren wel even handmatig een optie instellen om de door Unify aangestuurde accesspoints ook de DFS-kanalen te laten gebruiken vanaf 52 tot 140.

De UAP-AC-LR staat bij de controller standaard ingesteld op de halve kanaalbreedte (40 MHz), maar is daar ook makkelijk op de gebruikelijke 80 MHz te zetten.

Duurtest en snelheden

Tijdens een duurtest van een paar dagen met daarbij continue down- en upstreams, konden eigenlijk we geen uitval constateren.

De doorvoersnelheid gemeten met een Acer V3-372 (met QCA6174 wifi-module) over meer dan 20 meter door muren heen was afhankelijk van de frequentieband goed (2,4 GHz) tot voldoende (5 GHz).

Gezien de prijs is de performance prima, maar ook weer niet schokkend. Als je grotere gebouwen of gebieden van een (centraal) wifisysteem wilt voorzien, kan dat met deze accesspoints redelijk voordelig.

Ubiquiti Unifi UAP-AC-LR

Dualband-wifi-accesspoint
FabrikantUbiquiti
Wifi (streams)WiFi 4 (3) / WiFi 5 (2)
Bedieningselementenreset, 1 statusled
Aansluitingen1 × RJ45
Wifi 2,4 GHz dichtbij /
20 m
101 / 52-71 Mbit/s
5 GHz dichtbij / 20 m250 / 74-100 Mbit/s
Energieverbruik3,7 W (idle, PoE-kant, IEEE 802.3af)
Prijs€ 95

Meer hardware-reviews in c't 08-09/2024

Meer over

HardwareWifi

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Asus RT-AX88U: router voor Gigabit-wifi

We hebben pre-ax, de voorversie van de volgende wifi-generatie IEEE 802.11ax, alias wifi 6, bij de eerste router uitgeprobeerd. Een paar dingen gaan b...

Mesh-systeem voor beter wifi: 9 mesh-systemen getest

Mesh-kits lijken een revolutie op wifigebied te zijn. Ze belooft een mesh-systeem de draadloze gaten in het bereik overal in huis te dichten. Ook zond...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er