Trendnet TUC-ET5G USB naar zeer vlot ethernet

Alieke van Sommeren
0

De Trendnet TUC-ET5G is de eerste usb-adapter die tot 5 Gbit/s aankan. Die snelheid krijgt hij ook grotendeels door de netwerkkabel geperst.

Voor een usb-ethernet-adapter is de TUC-ET5G nogal aan het formaat, maar snel is hij zeker. Op een Windows-pc zonder driver emuleert de adapter een cd-drive. Na het installeren van de software verschijnt de nieuwe netwerkinterface. Linux (Kubuntu 19.10 met kernel 5.5.2) herkende en activeerde de adapter meteen.

Maar er is wel een klein minpunt: door de usb-timing in verband met reserves kan hij de 5 Gbit/s niet volledig halen: we kwamen uit op een maximale doorvoersnelheid van 3,5 Gbit/s in plaats van de te verwachten 4,7 Gbit/s. Het inschakelen van jumbo-frames leverde slechts een minimale verbetering op (+0,1 Gbit/s).

Trendnet TUC-ET5G

Afhankelijk van de onderhandelde data-snelheid via de netwerkkabel trok de TUC-ET5G tussen de 0,8 en 3,2 watt uit de usb-poort. Verschillen tussen inactief, zenden en ontvangen met 5 Gbit/s zagen we niet. Een USB-C-netwerkadapter van zo’n 20 euro met gigabit had slechts 0,5 watt nodig.

Door zijn relatief hoge verbruik wordt de Trendnet-­adapter vrij warm. Als je een snel bedraad netwerk nodig hebt op een Windows- of Linux-­pc, maar geen vrij PCIe-slot hebt, is de TUC-ET5G op dit moment de snelste usb-adapter: 3,5 Gbit/s netto komt neer op zo’n 350 MB/s bij het kopiëren van bestanden. Hang je laptop wel aan het stopcontact vanwege het energieverbruik.

Trendnet TUC-ET5G
aansluitingenUSB-C (3.2 Gen 1), 1 × RJ45 (NBase-T,
0,1/1/2/5 Gbit/s)
TCP-doorvoer Windows3,5 / 3,3 Gbit/s (dl/up)
TCP-doorvoer Linux3,5 / 3,2 Gbit/s (dl/up)
Prijs € 120

Meer hardware-reviews in c't 05/2024

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Usb-controller voor online film maken: Elgato Stream Deck

De Stream Deck is bedoeld om creatievere en professioneler ogende live-videostreams te maken. Maar hij is ook handig voor een online film maken voor Y...

Usb-microscoop voor Windows, macOS of Linux

Heb je wat vergroting nodig bij het solderen of heb je andere projecten waarbij een microscoop handig of gewoon leuk is? De usb-microscoop van Andonst...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er