TP-Link Deco p9 wifi-mesh via powerline

Daniel Dupré
0

Soms is het lastig om overal wifi te ontvangen. Als je geen kabels wilt trekken, kan een wifi-accesspoint met power­lineverbinding een uitkomst zijn.

De Deco P9 ondersteunt naast 802.11 ac/n/a wifi ook powerlineverbindingen. Dat kan handig zijn als de muren de wifisignalen te sterk dempen en ethernetkabels geen optie zijn.

Het instellen gaat eenvoudig: één station sluit je via ethernet op je internetmodem of -router aan, en de andere stations verbinden zich daarmee via het stroomnetwerk. Die verbinding is de back­bone ter vervanging van een fysieke kabel.

TP-Link Deco p9

We hebben een set van drie stations getest. Het installeren gebeurt met de Deco-app. Je meldt je aan met een TP-Link-account, waarna je je op het wifinetwerk kunt aanmelden. Dat verliep bij ons probleemloos.

De stations hebben voldoende zendvermogen, maar de netwerksnelheid zal bepaald worden door de kwaliteit van de powerlineverbinding. Het kan dan ook geen kwaad om te experimenteren met verschillende stopcontacten.

Het hoofdstation kun je zowel als router inzetten, of in combinatie met een aanwezige router als accesspoint gebruiken. Het werken met de app gaat prima, maar het is jammer dat TP-Link een registratie met een account vereist. Los daarvan is het een eenvoudige en relatief betaalbare wifi-oplossing voor huizen waar de wifidekking problematisch is.

aansluitingen2 × gigabit-ethernet, voeding
wifi5 GHz ac/n/a (867 Mbps),
2,4 GHz b/g/n (300 Mbps)
afmetingen19,0 × 9,1 × 9,1 cm
prijs€ 190(set van 3)

Meer hardware-reviews in c't 06/2024

Meer over

HardwareWifi

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Mesh-systeem voor beter wifi: 9 mesh-systemen getest

Mesh-kits lijken een revolutie op wifigebied te zijn. Ze belooft een mesh-systeem de draadloze gaten in het bereik overal in huis te dichten. Ook zond...

Sneller wifi en meer bereik met mesh-systemen

Met een mesh-systeem moet je in alle hoeken van het huis de snelle internetaansluiting maximaal kunnen benutten. Behalve sneller wifi biedt het meer v...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er