Meshsets met Wi-Fi 7-ondersteuning zijn nog duur, maar TP-Link komt nu met de Deco BE65. Dat is de kleinere broer van de BE85, maar doet daar zeker niet voor onder. De meeste (thuis)netwerken kunnen nog jaren vooruit met 2,5 Gbit/s voor de LAN-poorten en een 6GHz-band voor Wi-Fi 7. De accesspoints vinden elkaar vanzelf, maar het is even opletten welke wifi-banden je combineert. Meer hierover vertellen we je in deze TP-Link Deco BE65 review.
TP-Link Deco BE65 review: meshset mét Wi-Fi 7 én 6Ghz-band
Dit product is genomineerd voor de c’t lezers-awards 2024. Denk jij dat dit product de winnaar verdient te zijn? Breng dan nu je stem uit!
Wi-Fi 7 routers in volle gang
Er verschijnen momenteel aardig wat Wi-Fi 7-apparaten op de markt. Sommige daarvan wat prematuur, die ondersteunen nog niet alle 802.11be-specificaties, maar kunnen dat door hun formfactor of hardwarecomponenten ook helemaal niet waarmaken, andere beloven dat door een latere firmware-update op te lossen.
De Deco BE85 van TP-Link was zijn tijd iets vooruit, want bood alle Wi-Fi 7-mogelijkheden in combinatie met 10GE- en 2G5-poorten, maar op een moment dat er nog weinig laptops en andere mobiele apparaten met Wi-Fi 7 waren – zie c’t 8-9/2023 op pagina 20. Door die snelle poorten was het energieverbruik wat aan de hoge kant, terwijl veel (thuis)netwerken nog niet met die snelheden overweg kunnen.
BE65 als slankere BE85
Bij deze test gaat het over de Deco BE65 mesh-wifiset, een in alle opzichten afgeslankte versie van de BE85. Ten eerste qua formaat: de BE65 is 17 centimeter hoog en 11 cm in doorsnee, terwijl de BE85 23 cm hoog is en een doorsnee van 13 centimeter heeft. De BE65 heeft eveneens vier netwerkpoorten, maar die zijn allemaal 2,5 Gbit/s – er zijn dus geen 10GE-poorten, en ook een SFP+-interface ontbreekt.
Voor de meeste netwerken is dat echter geen probleem. De BE65 is dan ook meer de thuisversie van de wat zakelijkere BE85. Dat uit zich meteen ook in prijs: een BE85 kost 500 euro (twee voor 900 en drie voor 1400 euro), terwijl de BE65 enkel 300 euro kost (twee voor 450 en drie voor 550 euro). Dan is een tripack BE65 de in verhouding goedkoopste optie.
Maar ook minder snel
Dat afslanken kan natuurlijk niet zonder gevolgen. Daar waar de BE85 de toevoeging BE19000 heeft, is dat voor de BE65 BE9300. Die 9300 is de som van 5760 Mbit/s (6 GHz), 2800 (5 GHz) en 574 (2,4 GHz), wat bij de grote broer respectievelijk 11520, 5760 en 1376 is. Een van de beperkingen is dat de 2,4GHz-band niet meedoet met het Wi-Fi 7-deel – maar die band voegt daar qua snelheid ook weinig aan toe. Daarnaast heeft de BE65 vier interne antennes in plaats van acht en 2×2 MU-MIMO in plaats van 4×4. Verder zijn de specificaties vergelijkbaar.
Installeren met de Deco-app
Voor het installeren heb je de Deco-app nodig. Een via een van de netwerkpoorten aangesloten pc krijgt geen ip-adres, dus je kunt (nog) niet bij de webinterface. Je moet eerst een van de netwerkpoorten op je modem of NT-unit aansluiten. Selecteer je Deco-model in de app, daarna gaat hij op zoek naar je router en laat je smartphone daar draadloos contact mee maken. Als je meerdere BE65’s hebt, maakt het niet uit welke je als eerste pakt, ze zijn allemaal als hoofdrouter te gebruiken.
Vervolgens stel je de internetverbinding in (PPPoE of andere varianten) en kun je IPTV/VLAN aanvinken indien nodig. Vul een wifinetwerknaam en wachtwoord in en maak daar verbinding mee – dan brandt het blauw knipperende lampje groen en is de eerste Deco online.
Accesspoints toevoegen
Daarna stop je de andere exemplaren in een stopcontact, die worden dan automatisch aan het netwerk toegevoegd – meer is daar eigenlijk niet over te vertellen. Dan krijgen ook de op een LAN-poort aangesloten apparaten een ip-adres uit het 192.168.68.x-segment. De backhaul-verbinding tussen de accesspoints zit in het 192.168.71.x-segment. Je kunt de acesspoints ook met een kabel verbinden, die maken dan zelf een onderlinge verbinding – dat scheelt in het draadloze dataverkeer.
Wifi-combinaties
De 2,4 en 5GHz-band zijn gecombineerd, maar de 6GHz-band heeft _6GHz als toevoeging aan de ssid. Als je het MLO-netwerk inschakelt, worden de 5- en 6GHz-band gecombineerd tot een _MLO netwerk. Die namen kun je nog wijzigen.
De standaard wachtwoordbeveiliging voor 2,4 en 5 GHz is WPA2/WPA3-Personal, voor het 6GHz- en MLO-netwerk is dan WPA3. Voor 5 GHz kun je de bandbreedte op 80 of 160 (standaard) MHz zetten, voor 6 GHz is dat alleen 320 MHz. Je kunt de afzonderlijke wifinetwerken ook verbergen.
Daarnaast kun je een IoT-netwerk instellen voor de 2,4 en/of 5 GHz voor bijvoorbeeld je slimme lampen of beveiligingscamera’s – met WPA2 als maximale beveiliging. Dat de 2,4GHz-band niet meedoet met Wi-Fi 7 is niet zo erg, je moet er sowieso rekening mee houden dat die uitgefaseerd gaat worden. Al zijn er nog veel smarthome- en andere producten die daar nog mee werken, maar de netwerkbeveiliging daarvan is niet zo hoog als met WPA3 mogelijk is. Het is daarom goed dat je een apart IoT-netwerk voor dergelijke apparaten kunt opzetten.
Ook kun je een apart gastnetwerk instellen (extensie _Guest). Je kunt daar een maximale bandbreedte voor instellen en of er een captive-portal getoond moet worden om bijvoorbeeld een wachtwoord in te laten typen. MLO is voor gasten niet mogelijk.
De snelheden van de wificlients naar het bekabelde netwerk (en omgekeerd) worden met iPerf3-snelheden 280 MB/s (MLO en 6GHz) voornamelijk beperkt door de 2,5 Gbit/s van de LAN-poorten. Op de snelheid van 2,4GHz-band heeft dat geen invloed, want die komt daar niet aan.
Beheren via de app
De webinterface op 192.168.68.1 laat voornamelijk een statuspagina zien en voegt verder weinig toe. Het beheer verloopt voornamelijk via de app. Het is daar even zoeken wat en de mogelijkheden zijn en waar ze zitten, maar alle functionaliteiten die je van een hedendaagse router mag verwachten zitten erin, zoals portforwarding, QoS, DDNS en een VPN-server (OpenVPN PPTP of L2TP/IPSec, geen WireGuard). Er is zelfs een optie voor netwerkoptimalisatie, waarbij het systeem zelf de beste onderlinge verbindingen gaat instellen.
Heb je geen behoefte aan al die routerinstellingen, bijvoorbeeld omdat je al een goede router maar al dan niet met minder goed wifi hebt, dan kun je je BE65-set als accesspoints instellen en voor je draadloze netwerkverkeer gebruiken. Alle accesspoints krijgen dan een ip-adres van de DHCP-server van je router – bedraad of draadloos.
Het energieverbruik van 11 watt per accesspoint is lager dan de minimaal 16 watt van de BE85. Dat is voor een driepak toch al gauw 15 tot 20 watt minder, oftewel rond de 70 euro aan energiekosten minder op jaarbasis.
Conclusie TP-Link Deco BE65 review
De Deco BE65 van TP-Link is met zijn 6GHz-band en vier 2,5 Gbit/s voor de meeste (thuis)netwerken ruim voldoende bemeten. Het is bij het configureren van het wifinetwerk even opletten in verband met de verschillende mogelijke bandcombinaties, maar met de juiste instellingen ben je met deze meshset weer helemaal bij de tijd en kun je er nog jaren plezier van hebben.
Dit product is genomineerd voor de c’t lezers-awards 2024. Denk jij dat dit product de winnaar verdient te zijn? Breng dan nu je stem uit!
TP-Link Deco BE65 review: plus- en minpunten
+Wi-Fi 7 mét 6Ghz
+Automatische configuratie nodes
+Prijs
TP-Link Deco BE65 specificaties | |
Fabrikant | TP-Link |
Aansluitingen | 4 × 2,5 Gbit/s LAN/WAN/backbone, USB 3.0 A-poort, 4 × interne wifi-antenne |
Draadloos | Wi-Fi 7 2×2 MU-MIMO, 5 GHz 80-160 MHz, 6 GHz 320 MHz |
Meegeleverd | 12V/2,5A-voedingen, netwerkkabel, snelstartgids |
Shoplink & prijs | Bol, circa 549 euro voor een 3-pack |
Meer van zulke hardware reviews?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Lees ook
Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken
Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...
Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer
Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.