Toshiba’s XG6 NVMe-ssd met 96 lagen

Noud van Kruysbergen
0

Toshiba’s NVMe-ssd XG6 is de eerste ssd die met 3D-flashgeheugen met 96 lagen werkt. Dat geheugen maakt de ssd razendsnel.

De M.2-ssd in het gebruikelijke 2280-formaat past in de meeste desktop-pc’s en notebooks met een M.2-slot, als dit via PCIe verbonden is. Het BiCS4 genoemde geheugen komt van een gemeenschappelijke productie van Toshiba en WD. Het 3D-NAND-flashgeheugen wordt nu gestapeld tot 96 lagen, waarbij elke cel 3 bits op kan slaan (TLC, Triple Level Cell).

Concurrent voor Samsung 970 Evo

Een capaciteit van 1 TB vergt slechts twee flashchips. Toshiba doet overigens geen uitspraken over de gebruikte controller. Die zit verborgen onder een koperen afdekplaat om de warmte af te voeren. Het nieuwe geheugen laat zijn potentie zien bij de datasnelheden: met meer dan 3,2 GB/s bij het sequentieel lezen en bijna 2,8 GB/s bij het schrijven zit de XG6 in de absolute topliga van de PCIe-ssd’s en haalt ongeveer het niveau van een Samsung 970 Evo.

Bij toegang tot random adressen haalt hij maximaal 325.000 IOPS bij het lezen, en bij het schrijven net 200.000 – wat voor desktoptoepassingen duidelijk meer dan genoeg is. Het energieverbruik is idle ongeveer 3,1 watt, onder belasting wordt dat rond de 5 watt.

Toshiba stuurde ons voor deze test een previewversie, de massaproductie zal begin volgend jaar beginnen. De prijs is nog onbekend, maar de XG6 zou wel eens een goed alternatief voor Samsungs 970 Evo en de WD Black kunnen zijn.

Toshiba XG6

NVMe-ssd in M.2-formaat
FabrikantToshiba
TypenummerKXG60ZNV1T02 SAMP
Snelheid seq. lezen / schrijven (max.)3,2 GB/s / 2,8 GB/s
IOPS lezen / schrijven (max.)325.000 / 200.000
Verbruik idle / belast3,1 W / 5 W
Prijsnog niet bekend

Meer over

HardwareSSD

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Ssd’s met SATA- en PCIe-interface getest

Computers met SATA-ssd's zijn in no time opgestart en leveren je data vliegensvlug. Hierdoor voelt je pc lekker snel aan en wil je nooit meer terug ...

Ssd’s met SATA-aansluiting: zeven modellen getest

PCIe-ssd's bieden in de praktijk niet echt veel meer dan de good old sata-ssd's. Een prima reden dus om een handvol recente sata-ssd's aan de tand te ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er