Toshiba-schijf met 14 TB getest

Alieke van Sommeren
0

Toshiba’s eerste met helium gevulde harde schijf biedt dankzij negen platters 14 TB aan opslagruimte. Hij gebruikt de ingeburgerde PMR-techniek.

Helium is een geliefd hulpmiddel om de capaciteit van schijven een stukje verder op te schroeven dan normaal gebruikelijk is. Dat maakt het onder meer mogelijk om dunnere platters te gebruiken.

Toshiba is de eerste fabrikant die dan meteen negen platters in een standaard 3,5″-behuizing stopt. Bij de met helium gevulde modellen van Seagate en WD zijn ‘slechts’ acht platters ingebouwd.

Seagate en WD gebruiken voor hun 14TB-harde schijven Shingled Magnetic Recording (SMR). Die schijven zijn bij opnieuw beschrijven wat trager.

Toshiba kan dankzij het grotere aantal platters Perpendicular Magnetic Recording (PMR) gebruiken, waardoor de snelheid constant blijft.

Toshiba harde schijf helium 12TB PMR

De MG07AVA is ondanks het feit dat hij een SATA-aansluiting heeft niet bedoeld voor desktopsystemen, maar voor servers. Hij is ook verkrijgbaar met 4Kn-sectors. Hij heeft een draaisnelheid van 7200 toeren per minuut.

De schijf heeft 256 MB DRAM-cache en haalt snelheden van net geen 270 MB/s bij zowel het lezen als het schrijven.

De schijf is ook erg stil met slechts 0,7 sone, en het energieverbruik tijdens gebruik ligt op 6,9 watt en idle op 4,5 watt. De temperatuur na 30 minuten seeken lag op slechts 39 graden.

Door zijn zeer grote capaciteit is hij vooral geschikt en bedoeld voor gebruik in datacentra. Voor een thuis-NAS is deze schijf misschien te groot en te prijzig. Hij biedt meer opslagruimte zonder meer ruimte in te nemen, zonder meer energie te verbruiken en heeft niet veel koeling nodig.

Toshiba MG07ACA

Serverschijf met 14 TB
FabrikantToshiba, toshiba.semicon-storage.com
ModelaanduidingMG07ACA14TE
Shoplink en prijsToshiba MG07ACA 14TB, € 720

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de wekelijkse c't nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste uitgaven, tips en aanbiedingen.
Ja, ik ontvang graag:

Meer hardware-reviews in c't magazine okt/2021

Deel dit artikel

Lees ook

Gigabyte Brix Pro mini-pc barebone voor zakelijk en privé

De Gigabyte Brix Pro barebone kan met zijn vier volwaardige HDMI-poorten het centrale middelpunt worden van een zakelijk informatiepunt of uitgebreide...

B560 of Z590 moederbord voor Core i-11000 – test van 4 modellen

Een B560 of Z590 moederbord is een goede basis voor Intels Core i-11000 met extra's zoals PCIe 4.0 en snellere USB. Lees de test van 4 modellen.

Interessant voor jou

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er