Toshiba RC100 NVMe M.2-ssd: bescheiden PCIe-snelheid voor een bescheiden prijs

Daniel Dupré
0

De Toshiba M.2-ssd RC100 is ongeveer half zo lang als een normale M.2-ssd. Die ruimtewinst is handig voor notebooks.

Toshiba heeft maar één chip op de printplaat van de RC100 gesoldeerd. Deze combineert het flashgeheugen en de controller, maar de PCIe-ssd moet het zonder DRAM-cache stellen. Ter compensatie ondersteunt hij de Host Memory Bufferfunctie, die voor de versnelling iets van het werkgeheugen van de pc afsnoept. Toshiba gebruikt daarnaast SLC-cache, waarbij een deel van de 3D TLC-opslag in een snellere SLC-modus wordt gezet.

Dat is op zich een gangbare oplossing. Bij het exemplaar van 240 GB dat we getest hebben, was de grootte van de SLC-cache ongeveer 15 GB. Wat de overdrachtssnelheden betreft kan de RC100 zijn grote broers wel niet helemaal bijbenen. Bij het lezen van sequentiële gegevens kwam hij niet verder dan 1,25 GB/s. De gemiddelde snelheid gedurende een minuut was maar ongeveer de helft.

De verschillen bij het schrijven zijn dan nog groter: van net 700 MB/s zakte de snelheid na enkele seconden in tot nog maar 220 MB/s. Het energieverbruik in rust is 3 watt, en tijdens gebruik net 4 watt. Volgens de fabrikant zou hij in idle toestand zelfs maar 1 watt moeten verbruiken.

Als je een upgrade wilt gaan uitvoeren kan de ssd toch wel interessant zijn. Hij biedt een (bescheiden) PCIe-snelheid voor een prijs die net iets boven die van een goede sata-ssd zit. Naast de geteste versie met 240 GB is er ook nog een 120GB- en een 480GB-versie te koop.

Toshiba RC100

M.2-ssd met PCIe-aansluiting
FabrikantToshiba
ModelRC100-M22242-240G
SysteemeisenWindows 10, Linux Fedora 26, Fedora 27,
Mint 18.1, 18.3, Ubuntu 17.10
BeheersoftwareSSD Utility v3.1
Prijs€55 (120 GB), €80 (240 GB), €140  (480 GB)

 

Meer over

HardwareSSD

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

SwitchBot S10 review: robotstofzuiger met een zelfreinigingssysteem

De SwitchBot Floor Cleaning Robot S10 die we in deze review bekijken is een veelzijdige robotstofzuiger die stofzuigt, dweilt én bovendien ook zichzel...

Chromecast met Google TV review: beter dan de Chromecast (Ultra)?

In deze review bespreken we of de Google Chromecast met Google TV, die beschikt over een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening, han...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er