Toshiba MG08 16 TB server-schijf

Daniel Dupré
0

De MG08-serverschijf van Toshiba biedt niet alleen 16 TB aan opslagruimte, maar hij is ook nog eens lekker snel en zuinig.

Toshiba heeft na Seagate en Western Digital nu ook een harddisk met 16 TB aan opslagruimte in het assortiment. Dat is mogelijk door de negen platters met elk een dikte van slechts 0,635 mm, 18 koppen en een heliumvulling.

Toshiba MG08 16TB

De Toshiba MG08(ACA) is verkrijgbaar met een SAS- of een SATA-aansluiting, en met native 4K- en geëmuleerde 512byte-sectoren te krijgen. We hebben de SATA-versie met 512byte-sectoren getest, die voor circa 550 euro verkrijgbaar is. Deze is geschikt om 550 TB aan data per jaar te verwerken. De schijf draait 7200 rondjes per minuut en de cache is 512 MB groot.

Bij de test haalde de MG08 een snelheid van meer dan 270 MB/s bij het lezen en schrijven, waarmee hij in de top terechtkomt van de door ons geteste schijven. Bij random access kregen we slechts 400 IOPS voor elkaar.

Het idle-energieverbruik was met 4 watt prettig laag. Bij gebruik liep dat op tot een nette 7 watt. Idle is hij met minder dan 0,1 sone nauwelijks hoorbaar. Bij gebruik produceert hij 0,6 sone, wat erg stil is. Dat zal bij gebruik in een serverpark minder relevant zijn, maar voor een thuisserver is dat wel prettig.

Voor gebruik in datacentra voor zo veel mogelijk dataopslag is de MG08 een interessante keuze. Een server-ssd van eenzelfde grootte kost minimaal vier keer zoveel. Een gewone 16TB-schijf kost op dit moment rond de 500 euro, dus dan valt de meerprijs van zo’n 150 euro voor deze serverversie mee.

 

Meer reviews lees je in c't magazine jul/2021

Deel dit artikel

Lees ook

Sony WF-1000XM4 bluetooth in-ears met noise-cancelling: vol vernieuwingen

De WF-1000XM4 noise-cancelling bluetooth in-ears vervangen de twee jaar oude XM3. Het gewijzigde design is maar een klein deel van alle vernieuwingen.

Een (goedkope) managed gigabit switch kiezen voor een klein netwerk

Kies de juiste managed gigabit switch met deze tips. Geef internet­telefonie voorrang, houd het gastnetwerk apart of begrens de download van de gameco...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er