Toshiba MG08 16 TB server-schijf

Daniel Dupré
0

De MG08-serverschijf van Toshiba biedt niet alleen 16 TB aan opslagruimte, maar hij is ook nog eens lekker snel en zuinig.

Toshiba heeft na Seagate en Western Digital nu ook een harddisk met 16 TB aan opslagruimte in het assortiment. Dat is mogelijk door de negen platters met elk een dikte van slechts 0,635 mm, 18 koppen en een heliumvulling.

Toshiba MG08 16TB

De Toshiba MG08(ACA) is verkrijgbaar met een SAS- of een SATA-aansluiting, en met native 4K- en geëmuleerde 512byte-sectoren te krijgen. We hebben de SATA-versie met 512byte-sectoren getest, die voor circa 550 euro verkrijgbaar is. Deze is geschikt om 550 TB aan data per jaar te verwerken. De schijf draait 7200 rondjes per minuut en de cache is 512 MB groot.

Bij de test haalde de MG08 een snelheid van meer dan 270 MB/s bij het lezen en schrijven, waarmee hij in de top terechtkomt van de door ons geteste schijven. Bij random access kregen we slechts 400 IOPS voor elkaar.

Het idle-energieverbruik was met 4 watt prettig laag. Bij gebruik liep dat op tot een nette 7 watt. Idle is hij met minder dan 0,1 sone nauwelijks hoorbaar. Bij gebruik produceert hij 0,6 sone, wat erg stil is. Dat zal bij gebruik in een serverpark minder relevant zijn, maar voor een thuisserver is dat wel prettig.

Voor gebruik in datacentra voor zo veel mogelijk dataopslag is de MG08 een interessante keuze. Een server-ssd van eenzelfde grootte kost minimaal vier keer zoveel. Een gewone 16TB-schijf kost op dit moment rond de 500 euro, dus dan valt de meerprijs van zo’n 150 euro voor deze serverversie mee.

 

Meer reviews lees je in c't 07/2024

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

SwitchBot S10 review: robotstofzuiger met een zelfreinigingssysteem

De SwitchBot Floor Cleaning Robot S10 die we in deze review bekijken is een veelzijdige robotstofzuiger die stofzuigt, dweilt én bovendien ook zichzel...

Chromecast met Google TV review: beter dan de Chromecast (Ultra)?

In deze review bespreken we of de Google Chromecast met Google TV, die beschikt over een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening, han...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er