Textreme teksteditor met letterlijke toeters en bellen

Noud van Kruysbergen
0

Bij teksteditors is de trend onder veelschrijvers al enige tijd om met zo min mogelijk afleiding te werken. Textreme doet precies het tegenovergestelde.

Elke toetsaanslag wordt door Textreme bevestigd met een trommelgeluid en een korte kleurwisseling van het venster. Nieuw ingevoegde regels knipperen kort. Zelfs typ­fouten hebben hun charme: de verwijderde tekens vliegen met een boog uit de tekst.

Om jezelf te trainen om in een regel­matig ritme te typen, kun je onderaan het venster een kleine animatie starten en proberen precies te typen wanneer de verschuifbare blokken hun bestemming bereiken. De beloning is een mooi uitziende explosie. Bovendien tikt er een metronoom mee in die modus. De snelheid is instelbaar.

Textreme

Verder is de functionaliteit van Textreme te overzien: er is geen menu en geen werkbalk. Documenten kunnen worden geladen en opgeslagen met functietoetsen. De enige luxe functie is de mogelijkheid om syntax-­highlighting voor code in te schakelen.

Het enige wat je hoeft te doen is een configuratie­bestand aan te maken dat de te kleuren trefwoorden en de te gebruiken kleuren definieert.

De ontwikkelaars geven de huidige status van de ontwikkeling van Textreme aan als ‘experimenteel’ en ontvangen graag suggesties voor verdere ontwikkeling. Het programma is even wennen, maar is een verfrissende afwisseling in een verder nogal saai softwaresegment.

Textreme
systeemeisenWindows, Linux, macOS
licentieMIT License

Meer software-reviews in c't 05/2024

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Active@ Disk Editor: hex-editor met veel templates

Op het eerste gezicht is de Active@ Disk Editor een hex-editor net als alle andere. Maar het grote aantal templates maakt hem toch tot iets bijzonders...

Drafts: notities, taken en editor

Voor al die ‘oh ja hier moet ik nog wat mee’-momenten zijn er aardig wat app-oplossingen beschikbaar: losse taken-apps en speciale schrijftools. Draft...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er