TCPview 3.05 netwerkmonitor

Noud van Kruysbergen
0

TCPView bewaakt de netwerkactiviteit van je Windows-computer en kan op verzoek ook ongewenste verbindingen beëindigen.

Het beproefde TCPView draait op alle Windows-versies vanaf XP en hoeft niet te worden geïnstalleerd. Meteen na het starten toont het alle actieve netwerkverbindingen en standaard alle processen die wachten op externe verzoeken (‘Show Unconnected Endpoints’ in het Options-menu).

Nieuw opgezette verbindingen zijn groen gekleurd en afgesloten verbindingen worden in het rood weergegeven. Van elke verbinding worden de naam van het proces, het protocol, het lokale en externe IP-adres, de poort, de proces-ID en het overgedragen datavolume getoond. TCPView bepaalt ook automatisch de hostnamen bij de IP-adressen.

TCPview 3.05

Het scherm wordt bijna in realtime bijgewerkt. Een rechtermuisklik toont het pad en de bestandsnaam van het netwerk­proces. Verbindingen uit bijvoorbeeld de Temp-map zijn een vrij duidelijk teken dat er daar iets vreemds aan de hand is. Je kunt ze dan via een muisklik beëindigen.

Het programma is compleet door functies zoals een Whois-query om te achter­halen wie de eigenaar van de via het netwerk benaderde systemen is en de mogelijkheid om de status van alle verbindingen in een tekstbestand op te slaan. Je kunt ook de commandline-versie tcpvcon.exe downloaden, zodat je je lokale systeem met scripts automatisch kunt bewaken. De tool werkt vanaf Windows XP en is freeware.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de wekelijkse c't nieuwsbrief en blijf bij op IT-gebied! Haal optimaal rendement uit je hard- en software en leer over nieuwe technologieën. Met achtergrondartikelen, workshops, tests, aanbiedingen en meer.

 

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Netwerk uitbreiden via wifi-bridge: test Mikrotik wAP 60G

Met een wifi-bridge kun je draadloos verbinding maken tussen plekken waar je geen kabel kunt trekken, bijvoorbeeld tussen verschillende gebouwen. Op d...

Netwerk via coax uitbreiden zonder netwerkkabels trekken

Wil je je netwerk uitbreiden, maar heb je geen zin in netwerkkabels trekken? Met de passieve adapters Icybox IB-CX110 kun je je netwerk via coax uitbr...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er