Tandberg Overland RDX Quickstor: back-uppen met gemak

Alieke van Sommeren
0

Inhoudsopgave

Back-uppen moet ook voor minder ervaren medewerkers handig te doen zijn. Tandberg Overland heeft daar handige behuizingen en verwisselbare media voor.

Niemand wordt enthousiast van back-uppen, maar het is een noodzakelijk kwaad. Bij grotere bedrijven is er weinig aan de hand. De bestanden staan ergens op een server en worden centraal veiliggesteld.

Bij kleinere bedrijven gaat het er vaak anders aan toe, denk bijvoorbeeld aan een huisartsenpraktijk. Daar zie je dat medewerkers aan het eind van de dag nog een kopie van de data van die dag moeten maken.

Back-uppen met gemak

Dan is het prettig dat een back-up maken erg simpel is: back-upmedium in een behuizing schuiven, een knop induwen, even wachten en klaar. Tandberg Overland voegt naar eigen zeggen de voordelen van het back-uppen met tape (draagbaar, makkelijk archiveren) samen met de pluspunten van hardeschijftechniek (hoge performance, snel toegang tot data).

Verwisselbare opslag

De opslagmedia kunnen tegen een stootje en zijn met een schrijfbeveiliging te beschermen. We kijken naar een inbouwframe met usb-aansluiting en eentje met SATA-interface, plus cartridges met 500 GB en 5 TB waar harde schijven in zitten.

Daar zijn ook versies met ssd’s en WORM-drives (Write Once, Read Many) van beschikbaar. Beide systemen worden goed ondersteund door de RDX-software, maar alleen de SATA-versie heeft ondersteuning voor hardwarematige versleuteling.

Media zijn alleen in hetzelfde frame uit te lezen. De 5TB-cartridge is zoals we al wel hadden verwacht sneller dan de kleinere van 500 GB. Bij het lezen en schrijven zagen we waarden van 140 MB/s voor de 5TB-versie en 120 MB/s met de 500 GB. In de praktijk zal dat echter niet echt veel uitmaken.

Softwarepakketten

Met de hardware alleen ben je er echter niet. De RDX-drives worden door een hele rits softwarepakketten ondersteund, waaronder Windows Backup en Acronis. Met die tools regel je ook bootable drives om een systeem te herstellen.

Je hebt wel meerdere cartridges nodig om voldoende back-ups te kunnen maken. Dat gaat dan al met al wel in de papieren lopen, want de prijs van een 500GBcartridge is 100 euro en een 5TB-versie kost 525 euro. De inbouwframes zijn betaalbaar, maar de cartridges maken het dus prijzig.

Maar het wel kan een makkelijke back-uplossing zijn voor kleine bedrijven die geen eigen IT-er in dienst hebben of als je geen vertrouwen hebt in de cloud.

Tandberg Overland RDX Quickstor

Verwisselbare schijven
FabrikantTandberg Overland
Modelaanduiding8782-RDX (USB), 8813-RDX (SATA)
Prijs behuizingen€ 140 / € 155
Prijs media (cartridges)vanaf € 100

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Test: De beste back-up-apps voor Android

Als je smartphone wordt gestolen of kapot gaat, kunnen de gegevens op je telefoon zomaar ineens foetsie zijn. Regelmatig een back-up maken helpt daart...

Uitgelicht: Back-uppen met Duplicati

Op pagina 68 van de komende c't 9 leggen we uit hoe je snel en makkelijk automatische back-ups kunt maken met het gratis programma Duplicati. Goed om ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er