Tado Slimme Thermostaat X review: nieuw maar ook beter?

Elwin Hodžić
0

Inhoudsopgave

  De Duitse fabrikant Tado heeft een compleet nieuwe lijn aan smarthome-producten op de markt gezet waaronder de Tado Slimme Thermostaat X. In deze review zullen wij een blik werpen op deze slimme thermostaat van Tado.

  Tado slimme thermostaat X review: nieuw maar ook beter?

  Design

  De Tado ziet er qua design anders uit dan zijn voorgangers. Er zit nu een kleine display op, omringd door een zwart vlak. De randen en de rest van deze nieuwe versie zijn wit. Op dit moment is er nog geen variant beschikbaar in het zwart.

  De nieuwe Tado Slimme Thermostaat X die de huidige temperatuur in de woning aangeeft

  Mensen die graag de zwarte variant willen, moeten dus even wachten en hopen dat er later een zwarte variant wordt uitgebracht, zoals Tado heeft gedaan bij de V3+.

  Tado V3+ links, Tado X rechts

  Ondersteuning voor Thread en Matter

  De focus van de Duitse fabrikant lag duidelijk op het maken van een ‘nieuw product’ in plaats van een revisie van het oude model met wat aanpassingen. De fabrikant heeft zich ook gericht op de integratie van het Thread-protocol en de Matter-standaard.

  Met behulp van het Thread-protocol kun je voor het eerst de individuele componenten kopen die het beste bij jouw behoeften passen wat betreft de setup van je slimme verwarming. Als je al een actief Thread-meshnetwerk hebt via een compatibele Thread border-router (bijvoorbeeld de Apple HomePod Mini), hoef je de Bridge X Thread border-router niet aan te schaffen. Als je echter een Thread-meshnetwerk vanaf nul wilt opzetten, kun je de Bridge X Thread border-router kopen als onderdeel van een starterskit.

  Matter is een relatief nieuwe connectiviteit-standaard die door veel fabrikanten wordt ondersteunt, waaronder Amazon, Google, Apple, Samsung, Ikea, Philips Hue en Somfy. Dit betekent dat apparaten van verschillende fabrikanten via Matter in combinatie met Thread met elkaar kunnen communiceren.

  Installatie

  Het installeren van de Tado Slimme Thermostaat verloopt eigenlijk hetzelfde als de Tado Slimme Thermostaat V3+. Je monteert eenvoudig de twee thermostaatkabels in de thermostaat, wat wordt vergemakkelijkt door de tekening op de thermostaat zelf. Mocht je er niet uitkomen, dan kun je de QR-code scannen die zowel op de doos als op de thermostaat staat. Je komt dan bij een stappenplan van Tado voor de installatie.

  Daarna configureer je de thermostaat via de Tado-app, die beschikbaar is voor zowel Android als iOS.

  Je hebt de optie om de Tado Bridge X te gebruiken als Thread border-router, maar dit is niet verplicht. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om een Google Nest Hub 2 als Thread border-router te gebruiken.

  Als je wilt upgraden van bijvoorbeeld een V3+ naar dit model, kan het gebeuren dat de installatie niet geheel soepel verloopt vanwege een bug in de app, waardoor je de oude internetbridge of thermostaat niet kunt verwijderen. De oplossing hiervoor is eenvoudig: verwijder ‘de woning’ uit de app en maak een nieuwe woning aan. Zo hebben wij dit probleem in ieder geval omzeild. Ook is er nog een ander belangrijk puntje over het upgraden van je Tado producten, waar je verderop op deze pagina meer over kunt lezen.

  Gebruiken van de Tado Slimme Thermostaat X

  Na het installeren en configureren van de thermostaat kun je allerlei instellingen in de app aanpassen. Dankzij slimme schema’s en andere functies is het gebruik ervan eenvoudig.

  Zo kun je bijvoorbeeld instellen wanneer de verwarming aan of uit moet zijn en profiteren van opties zoals Open Raam detectie, die de verwarming uitschakelt wanneer er een raam openstaat. Hoewel deze optie je energiekosten kan verlagen, zal dit je meestal geen honderden euro’s per jaar besparen.

  Bovendien werkt deze functie net als de meeste andere functies ten dele afhankelijk of je wel of niet een abonnement hebt. Zonder een Auto Assist-abonnement ontvang je een pushbericht bij afwezigheid, zodat je handmatig de verwarming kunt uitschakelen. Als je wel een abonnement hebt, dan gebeurt het automatisch.

  Interface van de app. Oud en vertrouwd zonder aanpassingen.

  Geen compatibiliteit met oude Tado producten

  Soms kan het zinvol zijn om een oud apparaat te vervangen door een nieuwe versie, maar bij deze nieuwe Tado-lijn is dat niet noodzakelijk.

  Als je alleen een oudere thermostaat hebt van Tado en die moet vervangen, is dat in principe geen probleem. Maar mocht je al een compleet (ouder) ecosysteem van Tado in huis hebben en bijvoorbeeld alleen een kapotte thermostaat willen vervangen voor een nieuwe uit deze Tado-lijn, ben je eigenlijk al de pineut.

  Dit komt onder andere doordat de fabrikant aangeeft dat de nieuwe Tado X-lijn is gebouwd op een compleet nieuw en ander technisch platform dan V3+ en eerdere Tado-generaties. Daardoor is het volgens de fabrikant niet compatibel met de oudere apparaten.

  Dit is niet bijzonder duurzaam te noemen en ook niet echt vriendelijk voor de portemonnee van de mensen die de producten hebben gekocht. Als je al een Tado-ecosysteem hebt en slechts één product wilt te vervangen, houd er dan rekening mee dat je wellicht beter uit bent met weer het oudere model aanschaffen.

  Conclusie Tado slimme thermostaat X review

  Al met al kunnen we concluderen dat de verbetering van deze thermostaat vooral ligt in het achterliggende protocol en het design. In de praktijk merk je weinig verschil met een oudere variant.

  Dit komt doordat je een slimme thermostaat vooral vanuit de app gebruikt en die app is precies hetzelfde gebleven. De app is helder, laat zich snel programmeren en valt op door de handige geofencing-mogelijkheid.

  Om de thermostaat helemaal automatisch te gebruiken, heb je een abonnement nodig. Zonder abonnement werken de meeste functies wel, maar moet je handmatig ingrijpen in plaats van dat het automatisch gebeurt.

  Als je al een ecosysteem van Tado hebt met meerdere apparaten kun je niet zomaar een van de apparaten upgraden met een nieuwer model. Je moet dan het complete ecosysteem upgraden naar een product uit de Tado X- lijn omdat deze apparaten niet compatibel zijn met modellen uit oudere generaties.

  Tado slimme thermostaat X review: plus- en minpunten

  +  Ondersteuning van Matter
  +  Gebruiksvriendelijk
   Upgraden van oud naar nieuw kan duur zijn als je een compleet ecosysteem hebt

  Tado Slimme Thermostaat X specificaties

  FabrikantTado

  App compatibiliteit

  iOS & Android

  ProtocolThread & ondersteuning voor Matter
  Shoplink & prijsTink, circa 135 euro

  Meer van zulke hardware reviews?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Elwin Hodžić
  Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

  Lees ook

  Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken

  Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...

  Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer

  Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er