Synology DS620slim compacte NAS

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

  Als je een NAS op verschillende locaties wilt gebruiken, heb je het liefst een compacte NAS. De Synology DS620slim is makkelijk mee te nemen en past waarschijnlijk wel in je bagagetas, zonder dat de prestaties lijden onder de bescheiden afmetingen.

  In de compacte behuizing is toch ruimte voor zes harde schijven of ssd’s. Dat kunnen zowel harde schijven als ssd’s zijn. Maar als je de NAS vaak verplaatst, moet je door de ongevoeligheid voor schokken wel ssd’s gebruiken – en dat wordt een dure aangelegenheid.

  Ook bij stationair gebruik van de DS620slim zijn ssd’s interessant. Speciale harde schijven voor NAS-gebruik in het 2,5”-formaat met een capaciteit van 2 TB zijn namelijk even duur als flashgeheugen, maar veel trager door de hogere latentie als gevolg van het verplaatsen van de lees- en schrijfkoppen.

  Prestaties SHR en BTRFS

  Het hart van de DS620slim is een Cele­ron J3355-processor. Die processor biedt hardware-­ondersteuning voor AES-versleuteling (AES-NI). Bij middelgrote bestanden (2 MB) was desondanks een prestatiedaling merkbaar bij het schrijven in versleutelde (63 MB/s) versus onversleutelde mappen (89 MB/s) met Windows-bestandsdeling (SMB).

  Het systeem draaide daarbij met de door de set-upwizard gekozen standaardinstelling met Synology Hybrid RAID (SHR) op twee ssd’s met het bestandssysteem BTRFS. Bij kleine bestanden (256 kB) was de daling kleiner en bij grote bestanden (400 MB) bleef de snelheid bijna gelijk bij schrijven in versleutelde mappen.

  Prestaties RAID5 en EXT4

  We hebben de prestaties ook getest met een andere schijfindeling (RAID5 in plaats van SHR) en ander bestandssysteem (EXT4 in plaats van BTRFS), maar daarbij geen noemenswaardig verschil gemerkt.

  De processor van de NAS lijkt dan ook genoeg ­reserves te hebben, want ook als twee hosts de NAS tegelijkertijd via de beide LAN-poorten benaderden, kregen we dezelfde hoge doorvoersnelheden.

  Synology DS620slim

  Bij grote bestanden maten we onversleuteld een maximale leessnelheid van 112 MB/s en schrijfsnelheid van 113 MB/s met twee stuks Samsung 860 EVO 1 TB. Bij kleine bestanden maten we snelheden van 43 en 17 MB/s. Het besturingssysteem DSM (getest is met versie 6.2.2-24922 Update 1) biedt standaard alles wat nodig is om de NAS als netwerkopslag te gebruiken met gangbare pc-besturingssystemen.

  Software-opties

  Er zijn iOS- en Android-apps voor bestands­synchronisatie met de NAS. Extra serverfunctionaliteit voor bijvoorbeeld audio- en videostreaming kan snel worden geïnstalleerd uit de Synology-­pakketbronnen. Interessant voor beheerders zijn uitbreidingen als virtualisatie­platform Docker en servers voor DNS, LDAP, Radius en andere netwerkdiensten.

  Uitbreiden geheugen

  Voor het uitbreiden van het RAM-geheugen kun je een SO-DIMM-slot onderop het moederbord zelf voorzien van een DDR3L-­module. Daarvoor moet je het apparaat dan wel helemaal demonteren, wat waarschijnlijk een te grote klus is voor minder ervaren NAS-gebruikers.

  Energieverbruik en geluid

  De DS620slim had bij de test met drie ssd’s (Samsung 860 Evo, 1 TB) genoeg aan nog geen 9 watt (met een enkele LAN-poort aangesloten, zonder netwerkverkeer). Als de ssd’s zoals vooraf ingesteld na 20 minuten in de slaapstand gingen, daalde het verbruik met 1,6 watt naar 7 watt.

  Omdat ssd’s vanuit de slaapstand in tegenstelling tot harde schijven standaard bijna meteen bruikbaar zijn, bleef de NAS verder zonder merkbare vertraging te gebruiken. Uitgerust met ssd’s was alleen het geluid van de ventilator te horen.

  Het lichte ruisen daarvan valt op kantoor of in de huiskamer echter nauwelijks op. Het geluidsniveau van 0,2 sone (21,2 dBA) op een halve meter afstand is erg laag. Als je een modern uitgeruste NAS zoekt om te gebruiken op vaak wisselende locaties, kun je goed uit de voeten met de compacte DS620slim. Je moet dan wel dure schijven gebruiken, bij voorkeur ssd’s.

  Voor stationair gebruik of meer opslagcapaciteit zijn NAS-modellen voor reguliere 3,5-inch harde schijven interessanter.

  bedienelementenaan-uitschakelaar, reset, statusleds
  aansluitingen2 × RJ45 (Gigabit-Ethernet), 2 × USB 3.0
  processorCeleron J3355 (dualcore, 2,5 GHz)
  werkgeheugen2 GB (max. 6 GB)
  prijs€ 500

  c't 05/2024

  Meer over

  HardwareNAS

  Deel dit artikel

  Marco den Teuling
  Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

  Lees ook

  OWC Express 4M2 review: externe behuizing voor maar liefst 4 M.2-ssd’s

  Als je geen opslagruimte meer hebt in je laptop, is er altijd nog de optie om een externe ssd aan te sluiten. Als je daar echter nog steeds niet genoe...

  Alpenföhn Panorama 2 review: cpu-koeler voor compacte (mini-)pc’s

  In deze review werpen we een blik op de Panorama 2 van Alpenföhn. Deze cpu-koeler koelt processors tot 95 watt en dankzij de geringe hoogte is hij ges...

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er