Synology DS420j 4-bay-NAS

Alieke van Sommeren
0

Inhoudsopgave

In de j-serie van de NAS-apparaten van Synology vind je de de DS420j 4-bay-NAS, die alles in huis heeft om als complete thuisserver te dienen.

De DS420j is de opvolger van de DS418j. De opbouw van de naamgeving bij apparaten van Synology is redelijk overzichtelijk: het is een desktopsysteem (DS), 4-bay (4) NAS uit 2020 (20), en het gaat om een model uit de budgetserie (j).

Disks via de achterkant

In tegenstelling tot bij eerdere NAS-­series van Synology moet je de schijven er van achteren instoppen. Je moet eerst vier schroeven losmaken en dan de kap van de behuizing verwijderen, waarna je de schijven (zowel 3,5-inch als 2,5-inch) aan de uitneembare houders kunt vastschroeven. Voor het inbouwen van de disks worden schroefjes in allerlei soorten en maten meegeleverd in diverse zakjes.

Dat je de schijven aan de achterkant erin moet stoppen betekent ook dat je de NAS helemaal moet loskoppelen en van zijn plek moet halen omdat de kap van de behuizing eraf moet en alle verbindingen aan de achterkant zitten. Het voordeel van deze j-NAS is dat het daarbij alleen om de voeding en een Gigabit-netwerkpoort gaat – en twee USB 3.0-poorten.

De wat omslachtige inbouwmethode is in de praktijk niet zo’n probleem, want de meeste thuisgebruikers zullen niet veelvuldig andere schijven in het apparaat stoppen.

Alles instellen

Na het installeren van de schijven kun je de NAS aanzetten en met een browser via find.synology.com met de NAS in je netwerk verbinding maken. Daarna moet het besturingssysteem DSM geïnstalleerd worden. Na een herstart kun je een gebruiker aanmaken en wordt een selectie aan pakketten geïnstalleerd.

Die pakketten zijn geselecteerd op thuisgebruik, je kunt er later altijd andere aan toevoegen, zoals een antiviruspakket, VPN-­server en Surveillance Station om netwerkcamera’s te monitoren.
Synology 420j NAS

Vlot genoeg voor thuisgebruik

De twee 80mm-ventilatoren aan de achterkant zijn bij normaal gebruik niet erg actief en dus ook amper hoorbaar, maar zorgen desondanks voor een goede warmteafvoer.

De DS420j is niet bedoeld om als opslag binnen zakelijke omgevingen te dienen, ook al zorgen de quadcore-processor en de ­­1 GB aan werkgeheugen ervoor dat het zeker geen trage NAS is – maar hij is toch echt gericht op thuisgebruik. Vandaar ook de enkele en geen dubbele netwerkpoort.

De specificaties zijn ruim voldoende voor bijvoorbeeld een mediaserver thuis om films en muziek op te parkeren en om pc’s en laptops mee te back-uppen. Door de mogelijkheid van vier schijven kun je dat op een veilige(re) RAID-manier doen, zodat je je bestanden niet kwijtraakt door het uitvallen van een of meerdere schijven.

Synology DS420j
cpu, geheugenquadcore 1,4 GHz Realtek RTD SoC, 1 GB
aansluitingen1 × Gigabit-netwerkpoort, 2 × USB 3.0, voeding
meegeleverdnetwerkkabel, schroefjes, voeding, korte installatie­handleiding
afmetingen18,4 × 16,8 × 23,0 cm
prijs€ 310

Lees meer hardware-reviews in c't 05/2024

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Meer opslagruimte in je NAS: 12 TB-schijf van Seagate

Wie niet afhankelijk wil zijn van clouddiensten kan zijn data centraal opslaan op een NAS. Bij kleinere bedrijven kan een NAS soms prima dienen als fi...

TerraMaster F2-221 NAS review

De TerraMaster F2-221 is meer dan een voordelige NAS. Naar wens kun je een eigen NAS-besturingssysteem, een complete Linux-versie of zelfs Windows 10 ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er