Syncosync: back-ups maken door twee Pi’s met elkaar te verbinden

Elwin Hodžić
0

Met behulp van de syncosync tool kun je back-ups maken via het internet. Hierbij heb je eigenlijk alleen twee Raspberry Pi’s en wat usb-schijven nodig.

Syncosync: twee Raspberry Pi's verbinden om back ups te maken

Hoe maak je met de tool syncosync back-ups?

Door de opensource tool syncosync worden twee Raspberry Pi’s met elkaar via het internet verbonden. Hierbij dient de ene Raspberry Pi als back-up voor de andere. Om deze verbinding zo snel en soepel mogelijk te laten verlopen, is het aan te raden om een stabiele maar ook snelle internetverbinding te hebben. Hierdoor zouden de back-ups namelijk vlotter moeten verlopen tussen de twee Pi’s.

Eens in de zoveel tijd je huidige internet abonnement vergelijken met het nieuwe aanbod kan dus zeker geen kwaad. Wellicht kan je voor een betere (en misschien zelfs goedkopere) prijs een hogere upload en downloadsnelheid krijgen dan wat heb je nu hebt. Hierdoor zou je dus ook sneller back ups via syncosync kunnen maken!

Hoe werkt de tool syncosync?

De tool syncosync communiceert zowel met de buddy als met de clients via SSH. Het automatisch synchroniseren wordt uitgevoerd door de software lsyncd, dat je via de webinterface kunt instellen. Het project biedt images om van op te starten. Een aangesloten schijf wordt tijdens het installeren gepartitioneerd en geformatteerd.

De wizard wil een verbinding tot stand brengen via SSH, dus moet vooraf aan beide zijden een port-share worden ingesteld. Standaard is dat poort 55055. Na de verbinding wordt de webinterface gebruikt om gebruikers in te stellen die de back-up gegevens lokaal naar het lokale syncosync-apparaat mogen downloaden. Dan zet syncosync hun back-upgegevens over naar het apparaat op afstand.


Ontvang gratis informatie en tips over software, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Is het mogelijk om met syncosync de back-ups te versleutelen?

Het versleutelen van je data is zeker mogelijk. Hiervoor worden Duplicati en Restic aanbevolen door de ontwikkelaars van syncosync. Door middel van deze software is het mogelijk om de back-ups te laten versleutelen. Bovendien slaan ze de back-upbestanden op in blokken in gewone bestanden en bereiken zo een goede deduplicatie, oftewel een ruimtebesparende opslag van overbodige gegevens.

Help, ik ben mijn back-up bronnen en het syncosync apparaat verloren!

Geen zorgen! Als zich een noodgeval voordoet en je niet alleen de back-up bronnen maar ook je syncosync-apparaat verliest, heb je twee mogelijkheden.

De eerste mogelijkheid is om een nieuw syncosync-apparaat te installeren en de back-ups te synchroniseren. De wizard helpt je bij deze stappen. Hierbij zijn de wachtwoorden voor het syncosync-apparaat en de back-up vereist.

De tweede mogelijkheid is als volgt:

  1. Je laat de buddy zijn syncosync-apparaat aan je afgeven
  2. Je herstelt de bestanden daar vanaf
  3. Je laat hem een nieuw apparaat in gebruik nemen.

Syncosync: twee Raspberry Pi's verbinden om back ups te maken

Iets om rekening mee te houden bij het gebruiken van syncosync voor back-ups

De syncosync tool is nog in ontwikkeling. Zo is het (nog) niet mogelijk om de toewijzing van schijfruimte op een later tijdstip te wijzigen. Meldingen van ontbrekende back-ups of onvoldoende ruimte worden per e-mail naar de gebruikers van de back-up verzonden en de beheerder ontvangt een samenvatting hiervan.

Conclusie

Voor mensen met een cloudallergie is dit een geweldige manier om externe back-ups te maken waarbij data-encryptie mogelijk is.

Voor de opensource tool syncosync hebben de ontwikkelaars nog veel plannen. Deze plannen kunnen zij helaas niet geheel zelf realiseren, daarom kunnen tevreden gebruikers via Patreon doneren om de plannen toch voor elkaar te krijgen.

Syncosync – plus- en minpunten

+ automatisch externe back-up
+ dataverkeer via SSH
+ onafhankelijk van cloudaanbieder

Syncosync specificaties

Systeemeisen2 × Raspberry Pi 4 & usb-schijven
Gratis te downloaden viasyncosync.org

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 08/09, 2022, pagina 27.)

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Synology BeeStation review: speciaal ontworpen NAS voor beginners

In deze review werpen we een blik op de BeeStation van Synology. Dit is een NAS voor beginners, die niet meteen overweldigd willen worden door allerle...

CyberGhost VPN review: goedkope VPN-aanbieder in de test

In deze review werpen we een blik op een blik op een VPN-aanbieder, namelijk CyberGhost VPN. Deze VPN heeft een breed portfolio aan apps en verspreide...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er