Synchroniseer gegevens van Strava en andere sport-apps

Daniel Dupré
0

Je begon ooit met de stappenteller van Nike. Daarna trainde je met Endomondo of Runtastic, vervolgens kwamen de fitnesstrackers van Polar en Fitbit, fietstochten werden met een Garmin of met Strava bijgehouden, en nu heb je een Android- of Apple-smartwatch. We testen de app SyncMyTracks, die al je verspreide sport- en gps-gegevens bij elkaar zoekt en je sportcarrière beter in beeld brengt.

Elke fitnesstracker slaat sportgegevens op in z’n eigen cloud. Als je dan een nieuwe tracker van een ander merk koopt, ben je al je eerdere trainingsdata kwijt. Enkele fabrikanten willen op verzoek je gegevens wel doorsturen door naar andere clouds, maar nooit naar die van andere fabrikanten van trackers. Meer flexibiliteit zou wenselijk zijn, je wilt tenslotte wellicht verschillende trackers voor verschillende doeleinden inzetten.

Synchroniseren met SyncMyTracks

Dit is precies wat SyncMyTracks belooft te doen. De Android-app synchroniseert de fitnessgegevens van 18 verschillende diensten. Daarvoor gebruikt de app niet zijn eigen cloud, maar kopieert hij de gegevens direct van een dienst naar een andere. Dat doet hij door de diensten via hun webportal of de API te benaderen. De toegangsgegevens voer je in op de app. Samsung Health onderhoudt geen webportal, daarom moet SyncMyTracks op de telefoon geïnstalleerd zijn waar ook Samsung Health op staat. Health moet je dan in een developermodus zetten, zodat de gegevens bij SyncMyTracks terechtkomen.

Bij het ex- en importeren kies je een bron- en doelservice, en selecteer je de gegevens die overgenomen moeten worden. De gratis versie kopieert maximaal de 40 laatste trainingen, met de volledige versie kun je alle trainingen selecteren of trainingen die binnen een bepaalde periode vallen. Bij de test verliep het benaderen van de gegevens vlekkeloos en waren ze binnen enkele seconden beschikbaar. Alleen bij Endomondo duurde het schrijven van elke dataset ongeveer een minuut.

Synchroniseer gegevens van Strava en andere sport-apps Runkeeper Endomondo

De meeste trainingsgegevens werden foutloos naar een dienst gestuurd, inclusief hartslag, gps-routes, afstanden, hoogteverschillen en opmerkingen. Bij sommige sporten moesten we achteraf nog wat dingen tweaken, maar dat lag eerder aan de diensten dan aan de app. Wandelroutes hebben afhankelijk van de gebruikte dienst verschillende namen, bijvoorbeeld Fitness-, Walking, Nordic Walking of simpelweg Walking. Na het importeren bij een dienst worden deze varianten onder verschillende sporten geschaard of ‘overige training’ genoemd. Daar komen alle voor de apps onbekende sportvarianten terecht.

Bij het overhevelen van de gegevens laat de calorieberekening de beperkingen zien: elke dienst schat het calorieverbruik in op basis van eigen algoritmen en krijgt normaliter eigen resultaten. Sommige diensten tellen de basisverbranding op bij het verbruik tijdens de training, anderen berekenen alleen het extra verbruik. Geen van de diensten berekent de calorieën opnieuw. SyncMyTracks start ook geen nieuwe berekening op. Tenzij je elke dataset apart aanpakt, blijf je een wilde mix houden van alle verschillende algoritmen. Endomondo heeft zich daarbij bewezen als goed kopieerdoel. De gratis versie biedt uitgebreide bewerkingsmogelijkheden van de datasets en statistieken.

In hoeverre SyncMyTracks geschikt is voor het synchroniseren van de dagelijkse statistieken (stappen, calorieën, gewicht), hangt eveneens af van de deelnemende diensten. Het aantal stappen op een dag van Fitbit wordt bij een aantal diensten geïnterpreteerd als een training die enkele uren heeft geduurd. SyncMyTracks kan de stappenteller van Polar helemaal niet benaderen. We hebben ook geen combinatie van diensten kunnen vinden die de verbruikte calorieën op één dag of de gewichtsdata bruikbaar kan overnemen.

In de volledige versie kun je voor twee diensten instellen dat SyncMyTracks met regelmatige intervallen de gegevens automatisch synchroniseert. Tussen pure sportservices werkt dit prima – met uitzondering van Endomondo door de lange tijd die het duurt om deze dienst te benaderen. Als je met twee trackers tegelijk onderweg bent, met bijvoorbeeld een Garmin voor de gps-gegevens en een Fitbit voor de hartslaginformatie, kan SyncMyTracks de gegevens niet tot één dataset samenvoegen.

Als je een fitness- en een sportdienst met elkaar synchroniseert, bijvoorbeeld Fitbit en Strava, dan komen talloze automatisch gevonden korte wandelingen of gefietste routes in de portal terecht. In dat geval kun je de gegevens beter regelmatig handmatig importeren en zelf bewerken.

Conclusie

SyncMyTracks is prima geschikt om bij een overstap naar een nieuwe tracker je trainingsdata eenmalig te importeren. Als je meerdere diensten continu wilt synchroniseren, bijvoorbeeld omdat je de manier waarop een bepaalde dienst de gegevens evalueert niet prettig vindt of omdat je de gegevens van twee trackers wilt combineren, dan is SyncMyTracks meer een back-upoplossing: het beste is om eerst te kijken of de betreffende services geen eigen optie bieden om dat te doen. Een ander mogelijk alternatief is de website Tapiriik je data toevertrouwen.

SyncMyTracks

Fitnessdata synchroniseren
SysteemeisenAndroid vanaf 4.0
DienstenBryton Active, Decathlon Coach, ndomondo, Fitbit, Garmin Connect, Google Fit, Mapmyfitness, Nike+, Run Club, Polar Flow, Ride, Runkeeper, Runtastic, Samsung Health, Sportstracker, Strava, Suunto, Movescount, Tomtom Sports, Trainingpeaks
Prijsgratis versie, volledige versie € 2,99

 

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

QNAP TBS-h574TX review: compacte NAS met 5 slots voor M.2- of E1.S

De QNAP TBS-h574TX die we in deze review onder de loep nemen is een compacte NAS met 5 slots voor snelle storage in M.2- of E1.S-formaat. Hij biedt oo...

Deepcool AK500 Digital review: processorkoeler mét display

De Deepcool AK500 Digital die we in deze review onder de loep nemen koelt cpu’s uit de hogere middenklasse en heeft als bijzonderheid als bijzonderhei...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er