Snelle Optane-ssd van Intel

Daniel Dupré
0

Optane, het flashopslag-alternatief van Intel, wordt in steeds meer ssd’s gebruikt. De nieuwste incarnatie is de SSD 905P.

Intel heeft een nieuwe Optane-ssd geïntroduceerd die ook prima geschikt is voor het inbouwen en gebruik in een desktop-pc: de SSD 905P. De ssd is beschikbaar in meerdere varianten: als PCIe-insteekkaart, U.2-drive en als M.2-kaart. Daarbij moet wel gezegd worden dat die laatste met een lengte van 110 millimeter (M.2 22110) behoorlijk lang is, dus houd daar rekening mee als je hem op je moederbord wilt prikken.

Voor onze test ontvingen we de U.2- versie, met een 2,5-inch behuizing en 480 GB aan opslagruimte. De schijf wordt geleverd inclusief aansluitkabel voor een M.2-slot. Dat bespaart je de aanschaf van een kabel en adapter, die bij elkaar al circa 100 euro zouden kosten.

Meer informatie over de U.2-interface lees je in het artikel Grote en snelle ssd's op pagina 32 in c't jul-aug/2018

De SSD 905P haalt bij het sequentieel lezen bijna 2,7 GB/s, bij het schrijven is hij met bijna 2,4 GB/s net iets sneller dan zijn voorganger, de 900P. Met name bij het benaderen van random adressen is de schijf met zo’n 580.000 IOPS behoorlijk indrukwekkend. Idle verbruikt hij meer dan 2 watt, bij het schrijven gaat er zo’n 12 watt doorheen – de 950P is daarmee geen geschikte keuze voor een zuinig systeem.

Intel geeft vijf jaar garantie op de schijf. De ssd mag gedurende deze periode dagelijks tot tien keer zijn capaciteit beschreven worden – dat maakt deze ssd in combinatie met zijn hoge prijs eerder meer geschikt voor servers.

 

Intel SSD 905P

Optane-ssd met U.2-aansluiting
FabrikantIntel, www.intel.com
ModelSSDPE21D480GAM3
Shoplink en prijsIntel SSD 905P, € 630

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Chromecast met Google TV review: beter dan de Chromecast (Ultra)?

In deze review bespreken we of de Google Chromecast met Google TV, die beschikt over een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening, han...

HomeWizard Energy Display review: snel en simpel inzicht in je verbruik

Het monitoren van je energieverbruik wordt pas echt inzichtelijk als je daar meteen inzage in hebt. Het Energy Display toont je alle relevante gegeven...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er