Smarthome is compleet met Netatmo Koolmonoxidemelder – review

Noud van Kruysbergen
0

Een koolmonoxidemelder is een van de minst enerverende onderdelen van een smarthome, maar wel essentieel en de Slimme Koolmonoxidemelder van Netatmo is makkelijk te installeren en doet precies wat hij moet doen – daar heb je tien jaar lang geen omkijken naar.


Smarthome Netatmo Koolmonoxidemelder


Smarthome inrichten – de Slimme Koolmonoxidemelder van Netatmo

Met een smarthome kun je allerlei leuke dingen doen met licht en geluid, maar bijvoorbeeld ook zorgen voor inbraakpreventie. Het integreren van een koolmonoxidemelder is daarbij een van de minst sexy mogelijkheden, maar kan wel van levensbelang blijken te zijn.

Installatie

Zo’n melder moet dan simpel te installeren zijn, betrouwbaar werken en je moet er verder geen omkijken naar hebben. Op de website van Netatmo staat een Neder­landstalige tutorial-video voor het installeren van de Slimme Koolmonoxide­melder, maar die heb je voor het instal­leren eigenlijk niet eens nodig.

Plaatsing slimme koolmonoxidemelder

Er zit één knop in het midden bovenop, die dient als mute-­knop voor het alarm en die je dus hopelijk nooit hoeft te gebruiken. Verder zijn er alleen een rode, gele en groene led als indicatie van achtereenvolgens alarm, storing en geactiveerd.


Blijf op de hoogte en ontvang meer reviews!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


Monteer hem op een goede plek, zodat je de leds kunt zien, maar bedenk dat koolmonoxide zwaarder is dan lucht, en het dus geen nut heeft om hem aan het plafond te hangen. Het is immers geen rookmelder.

Netatmo adviseert zelf een hoogte van maximaal 1,5 meter boven de vloer. Je activeert de koolmonoxidemelder door hem op zijn muurhouder te draaien (pluggen en schroeven worden meege­leverd). Hij start dan op en als alle leds weer uitgaan werkt hij meteen. De groene led knippert daarna iedere minuut even kort.

Netatmo gaat 10 jaar mee

Het apparaat heeft een ingebouwde batterij, die je niet kunt vervangen. Die batterij gaat 10 jaar mee volgens Netatmo, daarna moet je de hele koolmonoxidemelder vervangen. Dat is ook beter zo, want de werking van een koolmonoxidesensor wordt minder naar­mate de tijd verstrijkt.

Home+Security-app van Netatmo

Met de Home+Security-app van Netatmo (voor zowel Android als iOS, geen abonnement nodig) voeg je de melder via bluetooth toe aan je smarthome. Zoals bij veel slimme apparaten werkt dat alleen met 2,4GHz-­wifi. Bij de statusweergave in de app zie je onder meer wanneer de laatste zelftest was en hoe het met de batterij staat, en kun je een geluidstest doen.

Firmware

De firmware van de kool­monoxidemelder werd bij het instal­leren ­direct geüpdatet. Met de QR-code achter­op de handleiding koppel je de Slimme Koolmono­xidemelder meteen ook makkelijk aan Apple Homekit. Bij een te hoog koolmonoxidegehalte gaat het alarm af (85 dB) en gaan alle leds aan.

En daar is eigenlijk alles mee gezegd – wat een pluspunt is. De Slimme Koolmonoxide­melder doet de komende 10 jaar verder rustig zijn werk – en dat voor een omgerekende prijs van minder dan één euro per maand.

Pluspunten

+ makkelijk te installeren
+doeltreffende werking
+ integratie in smarthome

Netatmo Slimme Koolmonoxidemelder

netatmo.nl
app
Netatmo Home + Security, Android en iOS, geen abonnement nodig
batterijduur10 jaar
verbinding
wifi 802.11n 2,4 GHz, Bluetooth Low Energy
afmetingen10,0 × 10,0 × 2,3 cm
 Bekijk het product€ 100

Lees meer reviews in c't 06/2024

Meer over

Smart homes

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Netatmo slimme videodeurbel: geen cloudabonnement nodig

De Smart Video Doorbell van Netatmo is een slimme videodeurbel die geen cloudabonnement nodig heeft. Hij slaat de beelden lokaal op een microSD-­kaart...

Netatmo Presence: buitenlamp en bewakingscamera in één

De Netatmo Presence is meer dan alleen een bewakingscamera voor buiten. Hij speelt namelijk ook meteen voor buitenlamp. Door zijn moderne, neutrale lo...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er