Settings Sync voor Visual Studio Code

Daniel Dupré
0

Veel softwareontwikkelaars doen hun werk niet alleen op kantoor, maar ook onderweg of thuis. De uitbreiding Settings Sync houdt de instellingen, uitbreidingen en themes voor Visual Studio Code synchroon. 

De opensource code-editor Visual Studio Code (VSC) lijkt steeds populairder te worden. Maar als je wel eens achter verschillende apparaten zit te werken, kan dat problemen opleveren: je hebt onderweg op je laptop een nieuwe uitbreiding gevonden en geïnstalleerd, wilt vervolgens thuis op je pc aan het project doorwerken, maar daar zit de uitbreiding nog niet op.

De uitbreiding Settings Sync van Shan Khan biedt daar een oplossing voor: via een uitbreiding op je GitHub-account worden de instellingen, geïnstalleerde uitbreidingen en ook de gebruikte themes voor VSC op verschillende apparaten synchroon gehouden.

settings sync
Bijna elke ontwikkelaar heeft wel zo’n account, want de uitbreiding maakt gebruik van Gists, de notities van GitHub. De tool is eigenlijk bedoeld om codefragmenten op te slaan, maar is ook te gebruiken om de instellingen over meerdere apparaten synchroon te houden. Andere platforms zoals GitLab of Bitbucket worden helaas niet ondersteund.

Nadat je de uitbreiding in VSC hebt geïnstalleerd, kun je het inrichten starten met Shift+Alt+U (de toetsencombinatie om instellingen te uploaden). Klik op ‘Login with GitHub’. Visual Studio Code opent GitHub in de browser en vraagt om toestemming om een token te maken om Gists te benaderen.

Indien je nog niet bent aangemeld, moet je allereerst inloggen op GitHub. Daarna sluit je je browser en schakel je om naar VSC. ­Settings Sync vraagt of je een bestaande Gist wilt gebruiken of een nieuwe privé-Gist wilt aanmaken. Vervolgens worden je instellingen geüpload.

Via ‘Edit configuration’ worden zowel de Gist-ID als de token getoond. Kopieer deze informatie naar het volgende apparaat, installeer de uitbreiding en druk op Shift+Alt+D (de toetsencombinatie om instellingen te downloaden) om het inrichten te starten. Klik op ‘Edit configura­tion’. Settings Sync vraagt om de token en de Gist-ID en houdt daarna braaf alle instellingen synchroon.

De toetsencombinaties hoef je niet allemaal uit het hoofd te leren: telkens als je
Visual Studio Code start of een wijziging aanbrengt, kan de uitbreiding de instellingen met de server synchroniseren. Daar hoef je alleen het desbetreffende vakje voor aan te vinken. In plaats van instellingen en uitbreidingen moeizaam handmatig te synchro­niseren, kun je je nu volledig op het programmeren concentreren.

plug-in voorVisual Studio Code
aanbiederShan Khan (GitHub)
naam in VSC marketplaceshan.code-settings-sync

Meer software-reviews in c't 06/2024

Meer over

Software

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Nothing Phone (2a) review: betaalbare smartphone met veel mogelijkheden

De Nothing Phone (2a) heeft weer een aantal typische Nothing-elementen. Het is geen performance-monster, maar biedt veel waar voor je geld en wij vert...

Tado Slimme Thermostaat X review: nieuw maar ook beter?

De Duitse fabrikant Tado heeft een compleet nieuwe lijn aan smarthome producten op de markt gezet waaronder een nieuwe slimme thermostaat met de naam ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er